Nie wiem, nie szukałem, wiem natomiast , że mój Ford na Gulfa nie narzekał ;) , a Mazda na Valvo
To jest widok strony w wersji do druku
Nie wiem, nie szukałem, wiem natomiast , że mój Ford na Gulfa nie narzekał ;) , a Mazda na Valvo
W sklepie i mechanicy mówią: " ee olej to olej". Zalałem Mobil 10W40 - hydro się odezwały.... Zalałem Selenę (kilka pln droższy) - cisza i chyba się tak nie przepala.
Dla auta na gwarancji warto aby nie dać się potencjalnie wykpić odpowiedzialności przez FCA i zastosować olej mający aprobatę Fiata wg danej normy dla danego oleju .Potem można sobie lać olej spełniający normę (o spełnianiu normy stwierdza producent oleju ,a nie FCA,więc w razie co ,to sądzicie się z producentem oleju ) . Ostatnio zalałem inne auto Orlenem spełniającym normę ,czyli nie mający aprobaty producenta danego samochodu i słyszę cykanie hydro na zimnym ,na Valvo tego nie robiło ,choć Valvo też ma tylko spełniający normy . Niby to i to spełnia ,a ten sam silnik pracuje inaczej .
Ostatnio zadzwoniłem do ASO Abartha żeby zapytać czy można lać inny olej niż Selenia Abarth 10W50 np. Millers CFS 10W50 który spełnia normę i pan powiedział, że mogę ale w razie awarii np. turbiny mogą być różne przepychanki z FCA. Chyba więc nie będę kombinował i będę lał Selenię. W razie czego pewnie wygrałbym sprawę ale po co mi takie problemy. Kłopot z Selenią jest tylko taki że jest trudno dostępna (poza ASO). Tak w ogóle to zastanawia mnie dlaczego większość użytkowników uważa, że Selenia jest gorszym olejem niż np. Valvoline czy Mobil i chce go za wszelką cenę zmienić.
Może tutaj ? https://www.petrostar.pl/?q=selenia Ale zapytaj też kolegę co sprzedaje na forum materiały eksploatacyjne ze zniżką. Akurat olej do mojego auta miał w cenie z ASO u mnie ,ale może dla ciebie znajdzie coś?
W Petrostarze ostatnio jak potrzebowałem Selenię 5W40 KPE do 500-ki to nie mieli i nie wiedzieli kiedy będzie więc kupiłem Millersa. Selenia Abarth 10W50 jest na ich stronie Dzwoniłem i powiedzieli, że to u nich nowość i trzeba poczekać z 5-6 dni na ten olej jakbym chciał zamówić. Cena 168 zł/2l.
ten GM olej to raczej najniższa półka wie olej go, można kupić 10w50 jakis prawdziwy syntetyk
https://www.petrostar.pl/oleje/oleje...501#w282250492 ,na butli napis VOLLs ,czyli ...
Odświeżę wątek bo mam odczucie że coraz ciężej kupić Selenię. Od niedawna silnik (350A1000 EURO 6) zalany jest wymienionym na początku Motulem 8100 X-Clean 5W40.
Z oferty Millersa to aktualnie jest Trident Professional C3 5W40.
Znalazłem jeszcze RAVENOL VMO SAE 5W-40 CleanSynto.
Fuchs TITAN GT1 FLEX 3 SAE 5W-40 (poprzednio TITAN GT1 SAE 5W-40)
Czyli VMO przestał być fullsynt. Można jeszcze znaleźć wersje full ,czyli volly
Odświeżę wątek moje ASO leje Total Quart Energy 9000 z normą FIAT 9.55535-M2 zamiast-S2, silnik 1.4 95km.