A to nie, ja takiego odczucia nie mam. Ja nie odczuwam różnicy względem hydraulicznego.
To jest widok strony w wersji do druku
A mnie najbardziej nie podobają się nieosłonięte zawiasy w bagażniku.
Tak wygląda siatka, z uchwytami na "siaty", na oparciu w 500X.
Załącznik 26450
Mnie się nie podoba że jak kluczyk w stacyjce jest przekręcony to muszą się świecić światła do jazdy w dzień. Ma to kilka wad: w nocy zdarzyło mi się jechać na DLR bo zegary są podświetlone więc w mieście wydaje się że odpowiednie światła są włączone.
W Tipo na pewno jest kontrolka świateł mijania:?:8-) Zgodzę się z tym, że jest kontrolka pozycyjnych, która wówczas jest włączona, ale na pewno nie ma kontrolki świateł mijania :tongue Włączone światła mijania można w GP i w Tipo rozpoznać po wyświetlonej wartości korektora ustawienia świateł :wink: W dzień widać po przełączniku :tongue
Jest kontrolka świateł mijania. I faktycznie zapala się ona jak te światła są włączone. ALE: wieloletnie przyzwyczajenie: światła mijania włączone = podświetlane zegary robi tu swoje. Do tego dochodzi fatalne położenie tej kontrolki. Jadąc przepisów 50-60 znajduje się ona dokładnie pod wskazówką prędkościomierza...
Z ciekawości spojrzałem do instrukcji. W Tipo nie ma kontrolki świateł mijania :!: Byłaby wielkości kontrolki świateł drogowych, przeciwmgłowych. Wskazówka by jej nie zasłoniła. To co jest zasłaniane, to kontrolka świateł pozycyjnych :!: Tipo byłby pierwszym znanym mi Fiatem z kontrolką świateł mijania :tongue
To jest kontrolka świateł mijania:
https://lh6.googleusercontent.com/0M...6rKH2O5WvxTI1A
W instrukcji stosują pewną niekonsekwencję w opisie. Światła mijania muszą być zawsze włączone ze światłami pozycyjnymi (albo same pozycyjne, nigdy mijania bez pozycyjnych), a oni piszą
Jak już pisałem w Tipo, tak samo jak w GP, włączone światła mijania można rozpoznać po włączonym wskaźniku korektora wysokości reflektorów, lub przełączniku, jeśli warunki świetlne pozwalają.Cytat:
ŚWIATŁA POZYCYJNE I ŚWIATŁA MIJANIA
Lampka sygnalizacyjna zaświeca się w momencie włączenia świateł pozycyjnych lub świateł mijania.
Funkcja ta umożliwia pozostawienie świateł włączonych przez okres 30, 60 lub 90 sekund po ustawieniu
wyłącznika zapłonu w położeniu STOP (funkcja âFollow me homeâ).
Tylko że w Tipo nie można włączyć samych świateł pozycyjnych i dlatego ta kontrolka informuje że są włączone mijania :)
Możesz mieć włączone dzienne albo światła mijania. dlatego kontrolka pozycyjnych działa wtedy jako kontrolka informująca, że włączone są mijania - dlatego potocznie można ją nazwać jako kontrolkę świateł mijania :)
W Tipo można włączyć światła postojowe i informuje o tym instrukcja jak to zrobić. Wyłączyć auto, wyjąc kluczyk i przełączyć przełącznik świateł w pozycję świateł mijania wówczas zaświecą się pozycyjne.
Ale lipę odwalili, poczytałem w instrukcji. Nie można auta postawić na pozycyjnych z uruchomionym silnikiem/włączonym zapłonem :roll: Słabe to.
Czyli nie można jechać w czasie mgły w konfiguracji pozycyjne i przeciwmgłowe przednie (zgodnie z odpowiednimi paragrafami w kodeksie), albo stać na pozycyjnych przed szlabanem z uruchomionym silnikiem, czymkolwiek). Zaoszczędzili cały jeden rezystor w przełączniku pod kierownicą :zolta: Jeździłem wieloma autami, w żadnym czegoś takiego nie było - dla mnie jest to nienaturalne. W GP, 500X, 126P, 125P, Pugu 206, Octavii, Fabii wszędzie było/jest to "normalnie".
Zgodnie z prawem nie możesz tak pozostawić auta :)
Z uruchomionym silnikiem zgodnie z prawem mają się świecić DRL albo mijania.
A po przekręceniu stacyjki mają się same zapalać dzienne - tak brzmi obecne prawo.
Nie znam takiego paragrafu. Podaj mi który to paragraf tak zezwala, bo pierwsze słyszę :)
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
ZA to możesz dostać mandat.
A dla mnie świetne, szczególnie jeszcze jak jest czujnik światła, wtedy automat przełącza światła sam.