To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
ABS problem -
no na pewno jest to jakaś anomalia i nie powinno być tego! Zagadkowe jest to że występuje to tylko na 4 i 5 biegu w tych przedziałach obrotów predkość 60km/h. Na luzie tego nie uświadczymy nawet przegazowywując.
Panowie dla zainteresowanych moge przesłać filmiki z tego dzwięku - podajcie mail to wam wyśle.
-
Cytat:
Napisał
Rafal79
no na pewno jest to jakaś anomalia i nie powinno być tego! Zagadkowe jest to że występuje to tylko na 4 i 5 biegu w tych przedziałach obrotów predkość 60km/h. Na luzie tego nie uświadczymy nawet przegazowywując.
Panowie dla zainteresowanych moge przesłać filmiki z tego dzwięku - podajcie mail to wam wyśle.
Albo wstaw na youtuba i zamieść tutaj, a więcej ludzi będzie mogło zidentyfikować problem i ewentualnie udzielić odpowiedzi ;)
-
Jak będę miał chwile to postaram się wstawić filmik....a póki co to zauważyłem ciekawą rzecz mianowicie ten dziwny dzwięk z okolicy pompy ABS występuje też gdy jadąc zaciągnę ręczny np kontrolowany uślizg na śniegu i gdy auto zarzuca tyłem....występuje dokładnie ten sam dzwięk z okolicy pompy ABS - I co wy na to??
https://www.youtube.com/watch?v=dfCL...ature=youtu.be
...na filmiku ten dzwiek słychać w 10 sek na 4 biegu oraz 25 sek na 5 biegu
-
Matko , musiałem założyć słuchawki i dźwięk na maksa żeby coś dosłyszeć. Mam przeczucie ze będzie ciężko to zlokalizować , znając podejście ASO , cóż ... będziesz musiał to pokochać :lol:
-
Ogólnie to ten dźwięk mocniej słychać na żywo. Kierownik serwisu słyszy ten dźwięk tylko twierdzi że nie wie skąd pochodzi....albo inaczej wie skąd tylko kręci bo może coś wie na temat tej pompy ABS ESP i będą mnie zwodzić. Wg mnie jest to jakiś wynalazek Fiata. Tak jak wcześniej pisałem dźwięk ten te występuje jak robi uślizg bokiem na hamulcu ręcznym - więc mogę z dużą dozą prawdopodobieństwa zakładać że to jednak pompa ABS ESP, która wyczuwa zerwanie przyczepności i w sytuacji kryzysowej regulując ciśnienie stabilizuje pojazd.....dlatego w takiej sytuacji jestem w stanie zrozumieć, że coś słychać to tak jak z ABS kiedy działa to słychać klekotanie ....ale występowanie tego dźwięku podczas normalnej jazdy mi sie nie podoba
-
Mi słoń na ucho chyba nadepnął i nic nie słyszę, a gram w FPS CS:GO i jednak myślałem, że mam słuch wyczulony, aby kroki słyszeć w grze i do tego osobna karta dźwiękowa i dobre słuchawki...
-
Coś delikatne słychać pewnie na żywo było by to lepiej do czegoś porównać
-
-
inna sprawa, że zakładasz tematy w złym dziale... jakieś czytanie ze zrozumieniem się przyda jak chodzi o wybór działów.
-
Sorry Panowie,że w waszych działach napisałem ...jakby o ująć nie chciałem nikogo urazić :smile:....zwłaszcza,że należymy do jednej tej samej rodziny Fiat
Macie takie same silniki jak mój i jest to jedyny tak aktywny dział...dlatego postanowiłem poszukać tu pomocy....też służę wam pomocą;);)
-
Cytat:
Napisał
Rafal79
Sorry Panowie,że w waszych działach napisałem ...jakby o ująć nie chciałem nikogo urazić :smile:....zwłaszcza,że należymy do jednej tej samej rodziny Fiat
Macie takie same silniki jak mój i jest to jedyny tak aktywny dział...dlatego postanowiłem poszukać tu pomocy....też służę wam pomocą;);)
Rafał79 , no stres , ja Cię rozumiem , szukasz pomocy i tyle. ja bym na Twoim miejscu pojechał po cichutku do zaufanego tzw. pana "Zdzisia" co to naprawił niejedno auto w garażu , może coś szybciej podpowie, Ci w ASO to patrzą tylko o której fajrant ... niestety. Nigdgy nie zapomnę jak mi a ASO Fiat daaawno temu chcieli w Cinqecento 700 wymieniać moduł komputera , ale coś mnie tknęło i pojechałem jeszcze do "pana Zdzisia" i skończyło się na wymianie porwanej papierowej rurki za .... 10 zł . Tak bym zrobił. Oczywiście tylko po to żeby zdiagnozował albo podowiedział. Zapłacisz 100 / 200 zł ale będziesz miał to z bani.
-
...w sumie to myślę , że jestem blisko zdiagnozowania problemu....obstawiam na pompę ABS - pytanie czy to wadliwa pompa, zle oprogramowanie czy taki projekt fiata. Mam zastępcze tez 500l i tez występuje ten objaw ( może wadliwa partia wyszła)
-
Odpowiedz ASO - testowali mój oraz swoje 500l, które mają na stanie - wynik - w każdym występuje ten sam dźwięk od strony ABS. Winowajca to pompa ABS. Widocznie ten typ tak ma. Jutro napisze do FCA Polska zobacze co napiszą
-
Witam mam ten sam pojazd ( 500l ) i ten sam problem.. proszę o kontakt Rafal79 może coś razem pomyślimy bo trochę mnie ta sprawa słabi... e-mail tomekrys1989@wp.pl
Pozdrawiam
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Tak ogólnie panowie to ten dzwięk nie jest zależny od obrotów silnika a bardziej od prędkości pojazdu,. u mnie zawsze występuje po przekroczeniu 50km/h i trwa 5 sekund z zegarkiem w ręku, po każdym zapaleniu auta i przekroczeniu 50km/h, tylko raz do następnego zgaszenia i zapalenia.
Jako że mam multiscan'a to sprawdziłem prędkości kół podczas występowania dzwięku jak i ciśnienie wszystko ok ciśnienie nie wzrasta, za to gdy dzwięk jest emitowany to jest włączony silnik pompy ABS więc jest to ewidentnie to... Gdy wypnie się wtyczkę ABS co oczywiście powoduje dyskoteke naliczniku dzwięku brak;) Podłączam kasuję błędy kalibruję... i znowu to samo więc może to nie usterka a zamierzone działanie tylko czemu to służy??...
-
No to jest nas co najmniej dwóch. Powiem tak auto odebrałem z Aso i stwierdzili ze to dźwięk na 100% od pompa ABS...na parkingu mieli jeszcze 3 nowe 500l tym samym silnikiem i co?....a no w każdym to samo...czyli fiat dal dupska i cos spitolił. Na mail podam ci nr tel zadzwoń może jakieś pisma do fiata skleimy prosba o zainteresowanie problemem