To jest widok strony w wersji do druku
-
Ja w swoim Tipo Tipo lampki owej co prawda nie mam, ale za to mam dziurę na nią w schowku :lol:
Zakupiłem już sobie nowy schowek z lampką i wyłącznikiem - qpa kasy na to poszła, bo lampka za 5 zeta od Audi nie pasuje :mad:
Jak wyporządkuję trochę miejsca w garażu to się wezmę za instalację.
Wiązki pod lampkę pewnie nie będzie, ale jakieś zasilanie do niej podciągnę.
-
Cytat:
Napisał
barci
Ja w popie mam ;)
Zdaje się że pop sedan ma lampkę a HB nie. Ja bym zaczął od znalezienia tej lampki (plus pewnie jakaś wtyczka i wyłącznik?) w EPRrze i zapytania o cenę w ASO. To może być niedrogie (w ASO bywa czasem taniej niż u złomiarzy).
-
U zlomiarzy ok.20 zl. Kwestia krancowki czy podejdzie A schemat jest gdzies tutaj Jackthenight wklejal. Zasilane jest z pwm z body
-
No to ja już w swojej bieda wersji oświetlenie schowka praktycznie zamontowałem. Zostało mi tylko podpiąć koniec druta pod zasilanie i lampka będzie świecić :lol:
Przy okazji mogę podać pewne fakty:
- nie ma wiąchy do podpięcia oświetlenia schowka: trzeba kombinować z własnym odrutowaniem;
- schowek nie ma zamontowanego mechanizmu sznurkowego do miękkiego opadania: musiałem dokładać z innego schowka;
- schowki są wyposażone w 2 rodzaje odbojników: miękkie i twarde. Z mechanizmem sznurkowym lepiej się sprawdzają te twarde, bo miękkie mogą doprowadzić do urwania sznurka ze względu na nieco większy kąt rozwarcia schowka.
- w bieda-schowku nie ma na tylnej ścianie przyklejonych kawałków wykładziny tłumiącej.
-
1 załącznik(i)
Ja juz swoj zrobilem. Czesci tzn. wylacznik i lampka to standard w innych fiatach. Hamulec u mnie jest wiec mam komplet. Na fotce tuz przed podlaczeniem.
-
Cytat:
Napisał
Doro
- w bieda-schowku nie ma na tylnej ścianie przyklejonych kawałków wykładziny tłumiącej.
Mówisz o wykładzinie od środka czy zewnętrznej strony schowka?
-
Cytat:
Napisał
kartonik
Mówisz o wykładzinie od środka czy zewnętrznej strony schowka?
na schowku od tyłu jest jakaś watolina widac brzegi na moim zdjęciu
-
Witam,
mam nowego Tipo Sedan Lounge i brak w nim lampki w schowku. marx30 podłączyłeś już lampkę i działa? Bo mam za schowkiem tą wiązkę z niebieską i białą końcówką, ale nie wiem czy jest możliwe podłączenie tam lampki. Z tego co mi się udało ustalić to jest to jeden kabel z dwoma końcówkami, biała do lampki, a niebieska gdzie ma być podłączona? Do wyłącznika? No i skąd zasilanie?
-
Podlaczylem i dziala. Jak masz wtyczki to masz instalacje prawdopodobnie podlaczona. Biala wtyczka jest do lampki niebieska do krancowki tzn wylacznika. Jak chcesz przetestowac to do bialej podlacz jakas mala zarowke czy diode na 12v (pamietaj o biegunowosci przy diodzie) a styki w niebieskim zewzyj kawalkiem drutu. Jak zadziala ro dokup graty aso czy allegro(pasuje np z mito) i masz plug and play. Wpinasz i gotowe
-
Dzięki za info i potwierdzenie tego jak to ma być podłączone. Tak się składa, że lampkę mam nówkę, więc jutro spróbuję ją wpiąć. Znalazłem te schematy elektryczne (o których wspominasz wcześniej), ale już po napisaniu ostatniego posta i tak też myślałem, że taki jest sposób podłączenia. Dziwne to jest, że w schowku nie ma lampki, a w daszku przeciwsłonecznym jest... no cóż.
-
Witam,
sprawdziłem instalację, podłączyłem lampkę i po założeniu zwory świeci. Teraz pozostaje tylko dorwać wyłącznik. Pytanie co do montażu: trzeba zdemontować schowek, aby dojść do gniazda krańcówki, czy od dołu da radę się wpiąć bez demontażu?
-
Można wpiąć bez demontażu schowka: wystarczy wyjąć samą krańcówkę (ścisnąć elastyczne skrzydełka po bokach i wykręcić z otworu).
Trzba tylko wcześniej odchylić szufladę poza ograniczenia, czyli zdjąć (wydłubać) ograniczniki po bokach i odpiąć linkę hamulca.
-
Dzięki za info. W sumie udało mi się wszystko zamontować bez rozbierania czegokolwiek. Z lampką nie ma problemu, a wyłącznik można zamontować od dołu.
-
Miło by było jakby wskoczył jakiś manual bo nie powiem ze mnie wkurwia brak światełka
-
Jak masz instalację w samochodzie przygotowaną pod lampkę, to naprawdę poradzisz sobie bez manuala. Masz dwie kostki: kabel zakończony białą złączką wyciągasz przez otwór lampki, podłączasz lampkę i wciskasz ją w otwór aż zatrzask złapie. Co do włącznika, to można go zamontować od spodu w przeznaczonym do tego celu otworze. Montaż jest również na wcisk. Po zamontowaniu podłączasz kabel z niebieską końcówką i to wszystko. Powyżej masz zdjęcie kolegi marx30, gdzie wszystko widać w którym miejscu ma być zamontowane. Złączek nie pomylisz, bo mają całkowicie różny kształt.