To jest widok strony w wersji do druku
-
Witam, podepne sie pod temat poniewaz mam tez sam problem, na zimnym silniku po odpaleniu ładowanie zanika co kilkanaście sekund i tak w kółko aż do momentu całkowitego rozgrzania sie silnika pozniej ten problem ustaje... Co to może być? Świece mam nowe sterownik swiec jest ok, akumulator ok, choć zaczeło sie tak dziać po zmianie uzwojenia na altku, elektryk robił i z tego co wiem to tylko wymienił uzwojenie i nic wiecej, czy to moze być wina czegos w alternatorze czy raczej kable typu masa wzbudzenie itp? prosze o jakies porady
-
Jestem po pierwszych sprawdzeniach. Samochód po odpaleniu załącza przekaźnik 50A (czarny), a następnie 30A (czerwony). Po chwili (gdy osiągnie ładowanie na poziomie 13.8V) wyłącza się przekaźnik 30A, a po nim 50A. I tak w kółko, aż do momentu rozgrzania się silnika. Nie zdążyłem dzisiaj sprawdzić przy jakiej temperaturze (czy płynu chłodzącego, czy też temperatury oleju napędowego), ale gdy było odpowiednio 73 st. oraz 14 st. ładowanie pozostało uruchomione. Przewody, które idą od przekaźników łączą się w wiązkę z przewodami od podgrzewania paliwa i idą do środka kabiny. Niestety, nie udało mi się dojść, gdzie idą konkretnie i co wysterowuje przekaźniki.
-
Właśnie przerobiłem trochę internetu i doszedłem, że to zachowanie może wskazywać na opcję elektrycznego dogrzewania płynu chłodzącego na 3 świece żarowe. Czy to rzeczywiście może być taka opcja?
-
Kolego to jest możliwe bo u mnie też są te świece do podgrzewania płynu, ale zastanawia mnie jedno, zaraz po odpaleniu samochodu odpinam plusową kleme i po jakims czasie samochod gaśnie choć nie powinien przecież gdy jest ładowanie normalne. Ciężko wyczuć o co to chodzi, mi to zbytnio nie przeszkadza ale jak sie jezdzi na krotkich odcinkach gdzie silnik nie łapie pełnej temperatury to potem akumulator nie doładowany i problemy z odpaleniem bywają
-
I po wszystkim. Jest to rzeczywiście układ dogrzewający, który działa do osiągnięcia 70 st płynu chłodzącego. Niestety, ale nie wiem jak go ewentualnie wyłączyć. Wyjęcie któregokolwiek z dwóch przekaźników lub bezpiecznika powoduje, że w ogóle nie ma ładowania. Jakby ktoś znał sposób na wyłączenie tego ustrojstwa to proszę o info, ponieważ jazda na krótkich odcinkach wykończy mi akumulator.
-
Co do problemu @katomasz, proszę poszukać na wężach między silnikiem a nagrzewnicą czyli ogółem w małym obiegu cieczy chłodzącej powinno być na którymś wężu takie urządzonko z niego wystają 3 śruby czyli świece. Spróbuj je odłączyć ;)
@kukcia112, wg mnie to normalne, że auto gaśnie bo alternator pracujący wymaga akumulatora, w innym wypadku napięcie sporo wzrasta no i brakuje wzbudzenia. To nie perpetuum mobile. A ponadto przy takim zabiegu można zrobić kuku ECU i innej elektronice w aucie.
-
Dwie świece odłączyłem, ale jedna "fajka" jest zapieczona na świecy. Możliwe, że ta świeca jest uszkodzona, stąd taki pobór prądu. Spróbuję ją jednak wypiąć z instalacji i zobaczę co się zmieni. Czy świece są w jakichś pochewkach, żeby można było je normalnie wyłączyć?
-
Jeśli nie dałeś rady z tą świecą to odkręć masę od obudowy podgrzewacza.
-
ja odkrecalem ta mase i nic to nie dalo dalej grzeje te swiece...