To jest widok strony w wersji do druku
-
A ja sugeruję Ci sprawdzić czujnik położenia wału. Częsta przypadłość w JTD. Po rozgrzaniu zaczyna wariować i gaśnie silnik. Po krótkim schłodzeniu (wystarczy zgaszony i silnik i np. otwarta maska) auto znowu zapali, a po jakimś czasie powtórka z rozrywki. Mnie to kiedyś spotkało na trasie i jakoś dojechałem do domu z 10-ciominutowymi przerwami co kilkanaście km.
Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka
-
Wiesz RadareQ też może być tyle tylko że sugerujac sie kompem wychodzi ten czujnik ciśnienia na listwie. Ale Twoją sugestię też wezmę pod uwagę
-
zacznij od rzeczy najtańszych czyli czyszczenia szarej skrzynki bezpieczników
-
Mam od garażu do warsztatu specjalizującego się w naprawach Fiata z 600metrów. Ujechałem tylko ze 150 i maszyna całkowicie staneła. Niestety ale na hol i dowiozłem na miejsce. Teraz trzeba czekać co fachowcy z warszatu powiedzą. Ja już wszystko wyczyściłem
-
No i dzisiaj wrócił samochód od mechanika (nota bene robił go kumpel). I co się okazało ? Zanieczyszczony był regulator ciśnienia na pompie wtryskowej. Kumpel mówił że była tam rdza i jakiś inny syf. Że to wyczyścił i wszystko gra. I dlatego na kompie wyskakiwał błąd czujnika ciśnienia gazola bo ten czujnik wyłapywał to że regulator ciśnienia szwankował. Dziwi mnie tylko to skąd tam rdza i syf. Przecież filtr paliwa jest tak dokładny żeby nic nie przepuscić. Tam nie ma takiego obejścia bezpieczeństwa jak w filtrze oleju gdyby się zatkał. Po drugie ten filtr nie przepuszcza wody. Zreszta ostatnio wycisło mi z pod niego uszczelkę i parę litrów ropy poszło do gruntu tak wiec ewentualna woda też wyleciała. Na razie mechanik nie wziął za to kasy powiedział żeby pojeździć i zobaczyć tzn upewnić sie ze to było to. Bo jak nie, to powiedział mi, że jest do wymiany pompa wtryskowa i że to od razu sie robi z wymianą wtryskiwaczy a cena to coś ok 3 tys. zł Uff. Jeszcze dodam że za rada innych dodaję do ON oleju do dwutaktów bo jak sie obszernie wypowiadają wszyscy na różnych forach to ma właśnie zwiększyć trwałość pompy i wtryskiwaczy poprzez poprawę "smarności" ON. Myśle że nie to było przyczyną zanieczyszcenia tego regulatora