To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisał
ffun
Co do Punto to potwierdzam wszystko co było napisane powyżej o silniku 1.4 8v. Na autostradzie serce boli jak patrzysz ile pali - dlatego świadomie zrezygnowałem z autostrad przy tym silniku, na wakacje jeździłem trasami alternatywnymi i spalanie przy takich trasach to 5,2-5,7 - bez zbędnego spinania się. Silnik 8v jest zdecydowanie przeznaczony na miasto i trasy podmiejskie ale nie autostrady. I jest ogromna różnica pomiędzy 8v i 16v.
Co do T-Jet - dla mnie silnik genialny, oczywiście można go kopać i osiągać wyższe wyniki spalania niż silnik niezaturbiony, ale ja mam zupełnie inne wymagania i bardziej uprzyjemnia mi spokojną jazdę i zmianę biegów pomiędzy 1500 a 2000 obrotów niż żyłowanie go jak w Punto by jakoś w miarę dynamicznie ruszyć z pod świateł. Gdybym miał jeszcze raz wybierać nie zastanawiał bym się nawet chwilę dłużej i zdecydowanie wybrał mocniejszy silnik. Generalnie jak decydowałem w ogóle nie zastanawiałem się nad spalaniem, bardziej interesowały mnie osiągi, ale jestem nadal mile zaskoczony elastycznością i spalaniem - czekam tylko na ułożenie silnika i wtedy będę dokładniej w stanie określić ile spalam, na razie nie wyjeździłem pierwszego baku paliwa, więc średnie spalanie sprawdzę przy drugim tankowaniu. A zacznę więcej jeździć jak tylko poprawi się pogoda - ostatnio w weekendy nie mam zbyt dobrej aury na wycieczki.
Ja teraz przejąłem po rodzicach drogą kupna ich punto evo z tym silnikiem 1.4 8v i niestety to jest prawda że mocą to on nie grzeszy (do tego skrzynia strasznie krótka gdzie jadąc 100km/h mam już ponad 3tyś obr. i robi sie hałas) + taki że ma gaz i mam młode auto (2011r), salonowe z pelną historią. Przesiadka ze stilo jtd bardzo zabolała niestety ;(
-
Cytat:
Napisał
PiotrK1964
500 km w trasie (Olsztyn-Warszawa) = 6,8 /100
500 km w mieście (Olsztyn) = 8,1 / 100
Wszystko przy spokojnej jeździe z włączoną funkcją StartStop.
tyle spalił ze wskazań komputera czy własnych obliczeń?
-
A jak się zbiera to cudo 120 KM
-
Cytat:
Napisał
PiotrK1964
500 km w trasie (Olsztyn-Warszawa) = 6,8 /100
500 km w mieście (Olsztyn) = 8,1 / 100
Wszystko przy spokojnej jeździe z włączoną funkcją StartStop.
T-jet z S&S...oj uważłabym z takim nagłym zatrzymywaniem turbiny, zwłaszcza że benzynowy silnik osiąga wyższe temperatury niż diesel... chyba że oprogramowanie uwzględnia to jak przed chwilą jechałeś i nie zatrzyma silnika.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
mam takowy silnik ale w doblo, porównując do 1,4 8V 77 mustangów, to pod względem mocy róznica kolosalna, chetnie bym zrobił swapa do mojego punto :-)
spalanie i tu mogę wielu zaskoczyć w jeżdzie miejskiej nawet nie dobijam do tego co podaje producent bo srednio jest to 9,2l/100 km (a podaje 9,5l/100km), autostrada to juz coś koło 8,5l/100 km (przy 120-130 km/h), poza miastem normalnie to mu wychodzi coś kolo 6,8/100 km, ponieważ to jst silnik DOHC to on jest ekonomiczniejszy na wyższych obrotach, wiec po mieście max 4 bieg.
nić złego nie mogę powiedzieć o tym silniku :-)
Cytat:
Napisał
BZYK70
A jak się zbiera to cudo 120 KM
w doblo bardzo dobrze...juz nie jeden się zdziwił :-)
-
Cytat:
Napisał
bnbn1
T-jet z S&S...oj uważłabym z takim nagłym zatrzymywaniem turbiny, zwłaszcza że benzynowy silnik osiąga wyższe temperatury niż diesel... chyba że oprogramowanie uwzględnia to jak przed chwilą jechałeś i nie zatrzyma silnika.
Pomijając fakt, że system S&S z definicji jest głupotą, to jednak nie traktujmy producenta jak idioty, który zapomniał o turbinie :crazy:
-
Ja u siebie zauważyłem coś dziwnego, otóż od jakiegoś czasu system S&S przestał wyłączać silnik. Przecież nie jest zimniej niż wcześniej a mimo iż auto się moim zdaniem nagrzało to jak zatrzymuję się na światłach silnik się nie wyłącza. I nie chodzi o przycisk, przyłączam dla pewności jaki jest stan ale po wyłączeniu pali się lampka, więc na pewno po uruchomieniu silnika system jest uzbrojony.
Wysłane z mojego SGP621 przy użyciu Tapatalka
-
Cytat:
Napisał
ffun
Ja u siebie zauważyłem coś dziwnego, otóż od jakiegoś czasu system S&S przestał wyłączać silnik. Przecież nie jest zimniej niż wcześniej a mimo iż auto się moim zdaniem nagrzało to jak zatrzymuję się na światłach silnik się nie wyłącza. I nie chodzi o przycisk, przyłączam dla pewności jaki jest stan ale po wyłączeniu pali się lampka, więc na pewno po uruchomieniu silnika system jest uzbrojony.
W Punto paląca kontrolka świeci gdy start stop jest nieaktywny. Tutaj pewnie podobnie. Fiat jako jedyny na rynku pozwolił sobie że raz nacisniesz i masz go wyłączony na stałe:) mój już wyprodukowany i czekam aż dotrze do Polski :)
-
Ja posiadam punto evo rocznik 2011 i za każdym odpaleniem silnika muszę to ustrojstwo wyłączać. Podobno Punto 2012 facelifting komp już zapamiętuje ustawienia.
-
Ok wszystko wróciło, widać warunki atmosferyczne nie były wystarczające, wczoraj wszystko normalnie już działało, ale auto nie wyłącza się tak często jak wcześniej. I miałem porównanie jazda z i bez. Jest różnica, pewnie maleje ona wraz z kilometrami ale w mieście powinna być w miarę odczuwalna. Miało by to większy sens gdyby dodać czujnik czy kierowca trzyma rękę na kierownicy. Jak zatrzymuję się na światłach to zwykle jeżeli zaraz ruszysz trzymasz przynajmniej jedną na kierownicy. Jeżeli wiesz, że przez najbliższy czas nie ruszysz to zwykle ręce odpoczywają... Pewnie trzeba by to przetestować ale to co jest teraz to trochę za mało by poznać intencje kierowcy.
-
Cytat:
Napisał
marv
Przesiadka ze stilo jtd bardzo zabolała niestety ;(
"Zamienił stryjek siekierkę na kijek"
-
Panowie, który silnik będzie mniej awaryjny 1.4 16v 95 KM czy 1.4 T-Jet 16v 120 KM. Czy silnik z turbina może stwarzać problemy? Na co uważać? No i najważniejsze, który byście wybrali, żeby służył jak najdłużej z LPG. Pozdrawiam
-
Obydwie jednostki są bezawaryjne. W zwykłym 1,4 trzeba kontrolować olej bo może trochę brać. W T-Jet turbina jest pancerna,w Tipo z systemem s&s nawet nie trzeba jej studzić po ciśnięciu.
Co do gazu to najważniejsze, żeby zakładał go dobry zakład. Ze względu na to, że były przypadki skopanych instalacji gazu montowanych w ASO, bezpieczniejszym wyborem jest zakup fabrycznej instalacji w T-Jecie. Druga opcja to montaż dobrej instalacji u dobrego gaziarza ale wtedy trzeba poczekać do końca gwarancji.
-
Cytat:
Napisał
ŻuczekM
Druga opcja to montaż dobrej instalacji u dobrego gaziarza
Czy Tartarini jest dobrą instalacją? Zawsze miałem BRC i czystym sumieniem mogę powiedzieć o BRC, że jest dobra. Co z Tartarini?
Pewnie okaże się za 180 tys. ...
-
Przynajmniej opinie o Tartarini sa dobre, minusem przeważnie jest jej cena
-
Jak dla mnie to tylko instalacja gazowa w ASO, zaraz po zakupie Tipka. Mam nadzieje, że wszystko dobrze założą. Panowie macie jakieś opinie o ASO w Rzeszowie, Krośnie jeśli chodzi o montaż gazu?