To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisał
bibi
Właśnie dzwonił do mnie prowadzący z Fiata mówił kiedy będzie samochód do odbioru itd. i zadałem pytanie odnośnie pakietu bezpieczeństwo i brake control.Twierdzi,ze to jest nie "tak jak miał w Pandzie" system,ktory działa do 30km/h( chroni przed stłuczkami) ale również działa przy prędkościach autostradowy(wyhamowuje przed kolizja) zmniejsza skutki wypadku.
Przecież o tym w instrukcji piszą, tylko w cenniku nie podali pełnej nazwy Full Brake Control.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Cytat:
Napisał
JackTheNight
W sedanie tych systemów nie ma.
Za to powinny dostępne jako opcja dodatkowa w HB i SW, chociaż w cennikach tych systemów nie ma.
Jest w sedanie Full Brake Control jako opcja, tylko w cenniku obcięli część nazwy, w instrukcji jest poprawnie :wink:
-
Wiem.Piszę dla osób , które twierdzą że sedan nie jest wyposażony w ten system.
-
Trzeba zaznaczyć, że w TIPO w instrukcji podali:
Cytat:
System Full Brake Controll nie
rozpoznaje obecności pieszych,
zwierząt ani innych przeszkód, które
pojawiają się na drodze
i przemieszczają w kierunku
poprzecznym do kierunku jazdy ani
pojazdów, które jadą w kierunku
przeciwnym.
Tego ograniczenia nie ma w 500X zapewne dlatego, że współpracuje z kamerą, więc z instrukcji Tipo słowo "Full" moim zdaniem powinni usunąć.
-
Ciekawy jestem czy moje tipo posiada taki system??? Wie ktoś z kolegów jak można to sprawdzić?????
-
Według instrukcji radar umieszczony jest z prawej strony dolnej atrapy chodnicy, widać to, w 500X jest z lewej strony, jest inna wystająca zaślepka radaru (pod kątem widać głowicę). Do tego w menu Uconnect też są opcje dla tego systemu - ustawienie czułości itd.
PS. Mam wrażenie, że instrukcja obsługi większość parzy :tongue
-
dzisiaj muszę sprawdzić czy mam ten radar ale nawet w cenniku nie ma wzmianki o tym systemie
-
Jeśli nie masz w specyfikacji zamówienia, to na 100% go nie ma. W konfiguratorze FIATA jest w opcji. Na podstawie nr VIN na pewno uzyskasz informacje od FCA Poland, ewentualnie ASO (ale tu różnie może być :tongue)
-
No dobra poszperałem trochę w necie i wygląda tak, że w sedanach wyprodukowanych do sierpnia na pewno pakietu
bezpieczeństwa nie było i systemu Full Brake System w tych nie ma. W moim na pewno nie ma i przy zamawianiu auta nie było takiej opcji.
Natomiast w autach wyprodukowanych od września już ten system można było zamówić.
-
I to by sie zgadzało bo jak w lipcu podchodziłem do zakupu auta i złozyłem zamówienie to za dwa dni zadzwonił do mnie Pan iz muszę 1700pln dopłacić za system, który przy pakiecie jest obowiązkowy. Jutro idę zrobić zamówienie na Fiata Tipo ale w kolorze BORDO. w nosie mam że się bedzie brudził - ale bosko wygląda z chromami :)
-
Wujas ma bordo ...faktycznie z chromami wygląda zacnie ;)
-
Właśnie odebrałem moje Tipo sedan z pakietem bezpieczeństwo. Mam z przodu radar , który podczas jazdy w śnieżycy dał komunikat że może nie działać.
Niestety w komp. sam. nie mam żadnych opcji jego ustawienia a chyba powinny być. Czy u was też tak to wygląda ?
-
Cytat:
Napisał
slawekc76
Mam z przodu radar , który podczas jazdy w śnieżycy dał komunikat że może nie działać.
Konkretnie dał komunikat, że nie działa.
Polecam zapoznanie się z instrukcją obsługi, gdzie to opisane są sytuacje, w których radar głupieje, lub może przestać działać.
Ustawienie jest z poziomu radia.
-
slawekc76 dokładnie sobie poczytaj - jest to pięknie napisane w instrukcji. Poza tym przeczytaj także sobie jak on działa i jakich sytuacji unikać abyś przypadkiem nie zdziwił się kiedy auto zacznie maksymalnie hamować. Ja miałem taką sytuację kiedy to zapakowany w 5 osób zamierzałem lekko skręcić w prawo a na łuku był lewoskręt i auto na nim stało. Zanim się obejrzałem auto raz wydało z siebie dźwięk ostrzegawczy i nagle max po heblach. SZOK - nie zdążyłem nawet zareagować.
Nie zawsze technologia jest tak bezpieczna jakby mogło się wydawać.
A radar nie działa kiedy jest zaśnieżony (tak pewnie było w Twoim przypadku - zalepiony śniegiem) lub kiedy jest mega duży i intensywny deszcz i pewnie jest jeszcze kilka innych przypadków :)
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
A propos to słyszałem, że teraz nowe Tipki maja mega wypaśne dodatki. Asystent pasa ruchu, rozpoznawanie znaków, nowe światła i cyfrową deskę rozdzielczą.
-
Cytat:
Napisał
tedybear
. Asystent pasa ruchu,
W tej konfiguracji kamera jest spięta z radarem, więc praktycznie fałszywek nie ma.
-