Autocomem nie aktywujesz. Alfaobd albo multiecuscan.
To jest widok strony w wersji do druku
Autocomem nie aktywujesz. Alfaobd albo multiecuscan.
Mam Ducato 2014r, po lifcie, 2,3d , jest wiązka z 3 przewodami. Aktywowałem tempomat 3 pinowy z chyba SLD (to chyba ten drugi wymalowany zegarek na manetce?). No i niestety słabo działa. Tempomat jest cały czas aktywny a przełączanie wolniej i szybciej trzeba robić przełącznikiem od tempomat-SLD. Przycisk RES nie działa, i przełączanie + i - też nie działa. Mam złą manetkę? Powinna być ta 2 pinowa? Bardzo proszę o pomoc. Widzę, że ogarniasz temat.
Cytat Napisał ziuzio Zobacz post
W BCM pin 37 do pinu 1 w manetce oraz BCM pin 56(obydwa styki kostki 60 pinowej od przodu samochodu(czyli będąc w kabinie i patrząc na BCM, to od tyłu) od lewej strony) do pinu 6 w manetce. Manetka musi być dwupinowa do tempomatu lub trzypinowa do tempomatu+SLD(jeśli chcemy użyć manetki trzypinowej do samego tempomatu, to wymaga ingerencji na płytce wewnątrz manetki!).
Reszta do aktywacji przez np. MES, oczywiście jeśli są możliwości sprzętowe - nie każdy BCM ma możliwość aktywacji tempomatu i/lub SLD.
Mam Ducato 2014r, po lifcie, 2,3d , jest wiązka z 3 przewodami. Aktywowałem tempomat 3 pinowy z chyba SLD (to chyba ten drugi wymalowany zegarek na manetce?). No i niestety słabo działa. Tempomat jest cały czas aktywny a przełączanie wolniej i szybciej trzeba robić przełącznikiem od tempomat-SLD. Przycisk RES nie działa, i przełączanie + i - też nie działa. Mam złą manetkę? Powinna być ta 2 pinowa? Bardzo proszę o pomoc. Widzę, że ogarniasz temat.
Tak, zła manetka, musi być tylko do tempomatu.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Niestety zła manetka. Tylko do tempomatu.
Ewentualnie aktywuj SLD, skoro była taka wiązka, to i programowo powinna być możliwość:)
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Takiej kombinacji raczej nie uruchomisz, kup manetkę dla danego przedziału modelowego/Euro :)
witam , wiem ,że temat wałkowany jednak pozwoliłem Sobie napisać , pacjent to ducato 2007r wersja osobowa , chce dołożyć tempomat , nie posiadam żadnej instalacji/kostki do tego przy kolumnie kierowniczej , co muszę konkretnie kupić aby np elektryk mi to zamontował , zaznacze ,że elementy kokpitu/przełączniki mam w kolorze szarym nie czarnym czyli te między 2006-a 2011,
Witam, mam ducato 2015r. 2,3 Euro 5 i dołożyłem do niego tempomat. Wiązka jaka jest oryginalnie to 3 pinowa i zakupiłem manetkę także 3 pinową. dostałem manetkę z dwiema opcjami tzn. tempomat i SLD i teraz moje pytanie. Czy jest jakaś opcja, aby to działało właściwie? W tej chwili po aktywowaniu tempomatu i wykonaniu osiowania proxy w multiecuscan tempomat nie działa jak powinien. Manetka nie reaguje na swoje komendy a na desce świeci się cały czas kontrolka tempomatu. Czy zostaje mi jedynie wymiana manetki na tą z tylko opcją tempomatu?
Witam znam kogoś kto to ogarnia bez problemu i wszystko jest jak z fabryki z tym ze koszt to 300 zł za zrobienie
Cześć, czy możesz podać kontakt do osoby, która to może wykonać?
Numer kontaktowy 793061451
Też ogarnę programowanie tempomatu
Witaj. Czy pamiętasz jeszcze jak udało Ci się podłączyć tą manetkę ??
Pozdrawiam
Na temat Pana Mariusza krąży wiele opinii ja skolei słyszałem niestety wiele negatywnych choć sam nie korzysalem z jego usług . Gdy nie mógł poradzić sobie z jakimś autem to Standardową gadka było wmawianie ze trzeba wgrać inne oprogramowanie do sterownika w ASO A jak wiadomo serwis tego nie zrobi. Słyszałem to akurat od kilku osób które budowały sob8e kampery. Co do niedziałania tempomatu na 6 biegu w niektórych autach to żadna filozofia. Dzieje się tak w sytuacji w której była zmieniana skrzynia biegów z 5 na 6 biegowa lub ma inne przełożenia w takiej sytuacji zmienia się srednice koła tempomat wtedy działa na 6 biegu ale kosztem przekłamywania licznika km itp . Poprostu zmienia się tak srednice koła żeby na 6 biegu myslal ze jest 5