A jak najlepiej wpiąć się w instalacje? Dołączyć to nowe gniazdko do tego w tunelu środkowym?
To jest widok strony w wersji do druku
Chciałem wpiąć się w skrzynce bezpieczników takim bypassem, żeby nie ingerować w instalację a masę do punktu masowego przy skrzynce bezpieczników (pytanie, do którego bezpicznika - w instrukcji tylko wyrywowo opisane). Niestety moja kamerka czasami nie włącza się razem z zapłonem, muszę wtedy wyjąć i włożyć wtyczkę, więc nie bardzo pasuje mi gdzieś to ukrywać. Zrobię tak, jak jeden z kolegów, czyli zasilanie z gniazdka w konsoli i dobrej ładowarki usb, tylko muszę kupić odpowiedniej długości kabel i jakoś go schować pod deską i w słupku. Do tylnej kamerki kabel pod podsufitką, ale nie mogę nigdzie trafić kabla 2-metrowego z wtykami mini usb na obu końcach, są albo 1,8m albo 3m.
Z tą taśmą bawełnianą też mam pewną wątpliwość. Kupiłem taką, jest mocno klejąca i mam obawy, czy jak ją wsadzę między podsufitkę a gorący latem dach, to nie zrobią się plamy na podsufitce z tego kleju, bo podsufitka niestety nie grzeszy jakością. Może poszukam droższej taśmy.
To i ja postaram się podpiąć drugie gniazdo do tego w desce rozdzielczej. Trzeba tylko rozkminic jak to rozebrać;)
Wymontowanie tej klapki z zapalniczką i USB/AUX jest bardzo proste. Łapiemy ją od góry dwoma rękoma i ciągniemy do siebie, wyskoczą dwa zaczepy górne, później ciągniemy za dół i wszystko ładnie wychodzi (nie ma się czego bać, nic nie pęknie):
Załącznik 24787Załącznik 24788Załącznik 24789Załącznik 24790Załącznik 24791
Następnie kable od wtyczki gniazda 12V oraz wtyczka :
Załącznik 24792
Kabel czarny to masa, a kabel szaro-czerwony to 12V i do tych kabli dolutowujemy się kablami od drugiego gniazda 12V.
Kabel żółty to podświetlenie - z tego korzystać nie będziemy, chyba że ktoś ma gniazdo 12V z podświetleniem, to wtedy jak znalazł.
Jeśli będziesz się podłączał do przewodów od orginalnego gniazdka 12V na konsoli centralnej to tak naprawdę bezpiecznik na drugim gniazdku jest zbędny.
Obydwa gniazda 12V będą zabezpieczane orginalnym bezpiecznikiem, także dokładanie kolejnego bezpiecznika można by już pominąć, ale jak chcesz dołożyć bezpiecznik 10A lub 15A, to oczywiście nie zaszkodzi :) Ja już drugiego bezpiecznika dokładać nie będę :)
Orginalne przewody mają średnicę 1.5mm2 i takie też zastosuj do podłączenia drugiego gniazdka.
Gniazdo 12V kupiłem takie :
GNIAZDO ZAPALNICZKI HERMETYCZNE DODATKOWE 12V 24V (5881151066) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Jedynie dla sprecyzowania - w instrukcji pisze, że tylna skrzynka jest od:
regulacji odcinka lędźwiowego (F90 10A)
ogrzewania siedzeń przednich (lewe F99, prawe F92 oba po 10A)
gniazda 12V w bagażniku (F97 15A)
Jakie są bezpieczniki w naszych Tipkach, ? planuje kupić zapas na wyjazd zagraniczny, czy są to zwykłe czy mini ?
Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka
A gdzie mogę się podpiąć aby na dodatkowym gnieździe było cały czas zasilanie, nawet bez kluczyka i w zamkniętym aucie? Może pod jakiś bezpiecznik się da, jaki?
Dołączam się do pytania.
Ja podłączałem kamerki mio przez miobox i też szukałem stałeo zasilania. Sprawdzałem bezpieczniki w skrzynce pod osłoną po stronie kierowcy w desce rozdzielczej. Ustaliłem że te po prawej stronie są pod napięciem nawet po wyciągnięciu kluczyka. Podpiąłem tam przewód do stałego zasilania. Niestety po wyjęciu kluczyka mio box nie jest ładowany. Na razie to tak zostawiłem bo nie mam czasu sprawdzać czy to czasami nie uszkodzony przewód mio smart box i wystrcza mi jak kamerki włączają się w momencie przekręcenia kluczyka. Ale w wolnym czasie muszę to sprawdzić.
Dlatego też interesuje mnie, czy może ktoś z Kolegów sprawdzał, pod którym bezpiecznikiem jest cały czas zasilanie?
może to pomoże
http://fiatklubpolska.pl/tipo-531/mi...2/2#post282034