To jest widok strony w wersji do druku
-
Czy są jakieś przeciwwskazania aby wymienić wahacz tylko po jednej stronie? Wczoraj na stacji diagnosta powiedział mi, że do wymiany jest lewy sworzeń wahacza, a jak wiadomo w Cromach trzeba wymienić cały wahacz, więc impreza dosyć droga. Mam też pytanie czy po wymianie trzeba zrobić geometrię?
-
Teoretycznie nie jeżeli chodzi o wahacz. Przy amortyzatorach to już co innego. Co do geometrii to odpowiedź brzmi tak. Generalnie każda ingerencja w zawieszenie powinna kończyć się sprawdzeniem geometrii.
Opon nie będzie ścinać, kierownica będzie "prosto". Geometrię warto zrobić w zakładzie, gdzie robią ja laserowo.
-
Dzięki za odpowiedź, mam jeszcze pytanie dla jasności, czy w Cromie robi się tylko zbieżność czy również geometrię? Pytam bo w moim poprzednim aucie (Focus I) ustawiało się tylko zbieżność.
-
Geometrię, ale problem jest na tyle bo śruby do regulacji są zazwyczaj zapieczone.
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
-
1 załącznik(i)
Ja się ostatnio interesowałem jakie byłyby koszty wymiany śrub regulacyjnych z tyłu bo u mnie też są zapieczone i wychodzi ok. 500-600 zł z wymianą i zrobieniem zbieżności. Ale niestety trzeba śruby odcinać bo nie ma bata, żeby odkręcić.
Same śruby (mimośrodowe) dostępne tylko w ASO ale koszt nie jest jakiś straszny - ok. 100 zł komplet na stronę (śruba, podkładka, nakrętka - nr 17, 11 i 2 na rysunku). Do tego na pewno wymiana tych krótkich wahaczy (nr 16 na rysunku) bo przy odcinaniu śrub ulegną uszkodzeniu - z tego co pamiętam to ok. 60 lub 80 zł zamiennik. Reszta to robocizna i ustawienie zbieżności.
Załącznik 27952
-
Czyli pewnie będzie problem z tą geometrią po wymianie wahacza...
-
przy wymianie przedniego wahacza nie trzeba ustawiać geometrii tylko zbieżność jest do sprawdzenia