To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Egr -
Witam,
W moim Stilo 1,9 8v 115km w momencie, gdy EGR zaczynał szwankować pojawiała się dość duża turbodziura, do 1800-2000 obr/min samochód jechał jak stary wolnossący diesel, po przekroczeniu 2000 obrotów katapulta, przy czy do 2000 obrotów za mną czarno. Po zaślepieniu EGR jedzie z samego dołu, nie kopci - co do nagrzewania nie zauważyłem wyraźnej różnicy, ze spalaniem to samo. U mnie zaślepkę zamontowałem między metalową rurą a EGR - czas ok 15 minut, ważne, żeby silnik trochę ostygł - EGR jest dość gorący. Zaślepkę kupiłem na allegro za jakieś 15 zł. Co do wersji MJ to jak koledzy piszą wyżej albo zaślepka z dziurami + czyszczenie EGR albo zaślepka całkowita + wyprogramowanie z ECU.
-
-
I tak zrobię, coraz bardziej denerwuje mnie to ustojstwo, cheba że sprzedam auto bo za bardzo mnie denerwuje. Pozdrawiam i wszystkiego dobrego w Nowym roku
-
Dodatkowo egr jest takim ekodziadostwem, że strasznie syfi kolektor dolotowy. Zdarzają się przypadki że kolektor jest tak zalepiony sadzą że samochód ledwo jedzie. Często objaw mylony z awarią przepływki. Zaślepienie egr niesie za sobą same korzyści dla silnika.
-
Dokładnie Kolego myślę że po usunięciu trochę się oczysci
-
Pytanie jeszcze mam jak wygląda sprawa z zapachem spalin po usunięciu egr, jest ktoś kto ma usunietego egr całkowicie?
-
Po zaślepieniu egr zapach jest taki sam, zmian nie zauważyłem ja. Jeśli zaślepiłeś pełną blachą to profilaktycznie sprawdzaj co kilka miesięcy czy jej nie przepala :) Zastanawiam się czy można to ustrojstwo całkowicie wywalić z autka...
-
Można ja sam jestem przed wycinka z kompa tylko czasu mi brakuje
-
no właśnie nie chodzi mi o komputerowe wywalenie bo tak to i ja zrobiłem :D chodzi mi o fizyczne wywalenie wszystkiego,
u mnie jest egr off i zamiast odmy jest oil catch, więc dolot będzie czystszy, ale u mnie już raz przepaliło zaślepkę i miałem problem na trasie. I znów denerwuje mnie krótkie falowanie obrotów na zimnym silniku ale jakoś nikt nie chciał zweryfikować moich logów. Objawia się tym że obroty stoją na około 1000obr i czasem wachnie się wskazówka raz a czasem trwa to i 30 sek i ustaje :( czasem mniej bardziej a czasem więcej. Po zejściu na nominalne obroty ~850 wszystko jest ok i silnik przyjemnie mruczy. Niech te mrozy się wreszcie skończą, bardziej wole +25C :D
-
Coś tu masz nie chalo, jak wylaczyles tego egr? Ja będę robił nowa mapę a egr zostanie tak jak jest cały czas zamknięty
-
Pisząc egr off miałem na myśli wywalenie z softu przy wirusie :) gostek zrobił to za przysłowiowe piwko, ale fakt...1100zł skasował za strojenie :) ja myślę o całkowitym fizycznym wywaleniu egr-a bo po odpięciu wtyczki nic się nie dzieje czyli gostek zrobił to prawidłowo bo wyłączył DTC(czy jakoś tak). Zrobi się więcej miejsca :) Teraz kombinuję gdzie przenieść akumulator bo denerwuje mnie wymiana żarówek i słaby dostęp do wszystkiego :) w dodatku znów pękł wąż dolotowy przy kolektorze ssącym na łączeniu grubej parówy z cieńszą rurą...już mam dosyć spawania tego dziadostwa, chyba zrobię rzeźbę z nie rdzewnej przy okazji montowania większego icka :(
A tak z innej beczki....czy pompa raila może piszczeć czy to może alternator?? bo cholera od strony rozrządu coś czasem sobie popiskuje i silnik faluje na obrotach jak rano na mrozie odpalam(ale to od słabego aku bo po włączeniu wszystkiego objaw się nasila), a wszystko od strony rozrządu było wymienione poza altkiem i pompą raila która de facto nie jest droga...
Zaślepkę mi przepaliło bo była zbyt cienka, a drugą z kolegą założyliśmy nie tak jak trzeba i ją ucięło.
-
U mnie po piskiwanie było na rorzadzie miał tylko 30 tys. Nie wiem fachowcy mówią że nic pożądanego nie będzie się działo po wgraniu nowego softa
-
Cytat:
Napisał
MichalStilo
Nie wiem fachowcy mówią że nic pożądanego nie będzie się działo po wgraniu nowego softa
Jeszcze raz - nic pożądanego, czy nic niepożądanego? :)
-
Cytat:
Napisał
boch
Jeszcze raz - nic pożądanego, czy nic niepożądanego?
Ojj wiemy że chodziło o 2 :)
mi to raczej piska sobie od alternatora....rozrząd słyszałbym w innym miejscu...tutaj jest przy samej grodzi najlepiej słyszalny, jakby alternator(jak się sprzęgiełko na nim załącza to słychać toto ustrojstwo nawet w budzie). trudno poczekam aż się sytuacja rozwinie :D Najwyżej będę klepał zawory haha
Cytat:
Napisał
MichalStilo
Nie wiem fachowcy mówią że nic pożądanego nie będzie się działo po wgraniu nowego softa
jak koń spokojny to i stodoła otwarta....dobrze prawią, byle koxu nie dołożyli na dole za dużo.
-
Trochę nie jasna ta twa odpowiedź kolego