To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisał
luk202
A od zaworu do gruchy turbo?
kolega napisał że od vacum do overboost i to jest prawidłowe i nie należy się dziwić bo z overoost idzie następny przewód do "gruchy" turbiny , są jeszcze takie instalacje w cromie jak w fiacie stilo - z dodatkowym "zbiorniczkiem" próżniowym, tak jak koledzy piszą na silniku od strony skrzyni biegną 2 metalowe rurki które "giną" w okolicy egr-a, pod koniec 2005 fiat zrezygnował z tego rozwiązania w silnikach 115 i 120 kM a na początku 2006 w silnikach 136 i 150kM
-
No wlasnie mi idzie o przewod z overboost do gruchy. Jaki i czy caly od poczatku do konca jest w jednym ciagu.
-
przewód jest w całości i jak zauważyłeś w osłonie termicznej nr fiata :51767249 PRZEWÓD GIĘTKI, raczej nie ma zamienników ale być może nada się przewód od przelewu paliwa, w stilo na taki zmieniałem
-
Cześć. Mam pytanie czy założyłeś ten przewód podciśnienia od overboost do gruszki turbiny i jaki zastosowales?
-
2 załącznik(i)
Witam serdecznie
Myślę że to już koniec,wiecznego wymieniania tych przewodów podciśnienia,poprzednie fakt faktem były paliwowe na szybko założone,teraz są silikony w oplocie (wzmocnione)
https://fmic.pl/laczniki-silikonowe/...m-fmicpro.html
[ATTACH]38246[ATTACH]
[ATTACH]38247[ATTACH]
-
Podepnę się pod ten temat bo być może tu jest sprawa.
Od kilku tygodni co jakiś czas włącza mi się Check engine. Zauważyłem, że jak silnik jeszcze nie jest rozgrzany, a C-E nie uruchomił się przy włączeniu, to po dodaniu gwałtownie gazu włączy się kontrolka. Jeśli włączam auto to zdarza się, że C-E włącza się tak po 2 sek. ...albo w ogóle. Przy okazji zauważyłem, że auto nie daje tego kopa co wcześniej, a i turbina trochę ciszej działa.
Zdarza się też, że przejadę kilkadziesiąt kilometrów i nie włączy się C-E ...taki dość chimeryczny ten komunikat
Na komputerze jeszcze nie byłem z tym problemem więc nie wiem co tam ECU chce mi powiedzieć.
...ale szukając po objawach tak pomyślałem, czy to aby nie ten overboost?
...EGR jest nowy.
-
a DPF??? ja mialem podobnie jak pamietam, nawet błąd się sam kasował po po pewnym czasie.
-
A po gwałtownym przyspieszeniu gdy włączy się błąd to czujesz gwałtowne odcięcie mocy? Czy ten błąd jest do kolejnego uruchomienia silnika czy znika po pewnym czasie?
-
Cytat:
Napisał
lisekg
A po gwałtownym przyspieszeniu gdy włączy się błąd to czujesz gwałtowne odcięcie mocy?
Podłączę się pod temat, dokładnie mam takie zachowanie Cromki jak napisałeś. Wyświetla się błąd P0237 ciśnienie turbo. Czyściłem styki zaworu N75 oraz sprawdzałem wężyku podciśnienia, dalej ten błąd wyskakuje choć nie często.
Po ponownym uruchomieniu silnika wraca moc silnika ale check się wyświetla do momentu skasowania.
-
Cytat:
Napisał
bob96
Podłączę się pod temat, dokładnie mam takie zachowanie Cromki jak napisałeś. Wyświetla się błąd P0237 ciśnienie turbo. Czyściłem styki zaworu N75 oraz sprawdzałem wężyku podciśnienia, dalej ten błąd wyskakuje choć nie często.
Po ponownym uruchomieniu silnika wraca moc silnika ale check się wyświetla do momentu skasowania.
Powodem jest przeładowanie ( zbyt wysokie ciśnienie powietrza w kolektorze ). Przyczyna to źle pracujące kierownice w turbinie które się zapiekły lub zatarły i nie pracują. Kierownice ustawione są na pracę na wolnych obrotach silnika do 2400-2700 obr/min i nie reagują wystarczająco szybko na zmianę obciążenia/prędkości silnika. Przyczyną zapieczenia się kierownic jest albo emerycka jazda albo lanie któregoś z wtryskiwaczy co powoduje duża emisje sadzy która zapycha prowadnice. Zawór też może być przyczyną ale z mojego doświadczenia głownie te dwie pierwsze przyczyny są powodem.
Jak się upewnić ze to kierownicę... odłączyć wężyk idący do turbiny z zaworku i ustami zaciągnąć powietrze. Cięgło na gruszce (siłownik na turbinie) powinno się schować do gruszki kilkanaście mm a po puszczeniu powietrza powinno gwałtownie się wysunąć... Jeżeli tego nie robi lub wysuwa się bardzo... bardzo wolno to wina: kierownic w turbinie....
-
Dzięki bardzo za konkretną odpowiedz. Emerycka jazda raczej nie wchodzi w grę , cromka jeździ 80 % na trasie i lubię ją przegonić. Trzeba będzie sprawdzić wtryski i stan turbiny.