To jest widok strony w wersji do druku
-
Znalazłem trochę wolnego czasu i spróbowałem tą opcję zaproponowaną przez DaroLU. Niestety znowu bez skutku, próbowałem z pokrętłami w lewo, nadmuch 1, trzymając przycisk obiegu i dopiero wtedy stacyjka, nic z tego. Pojęcia nie mam jak fiat to zrobił, że nie działa. Płytka z elektroniką wygląda na sprawną, po drodze między płytką a siłownikiem wychodzi na to, że nie jest tylko przewód. Może sam siłownik miałby na to jakiś wpływ, że jak ma wiele lat to zużyty i "oddaje" inny prąd obciążenia niż taki nowy. Nie wiem. Bo nie wierzę, żeby to od nowości było tak przemyślane żeby napięcie na siłowniku nie było odłączane po zamknięciu/otwarciu klapy. Chociaż kto wie, przecie to fiat.
-
Witam mam ten sam problem z otwieraniem i zamykaniem cyrkulacji powietrza. W moim przypadku obieg jest zamkniety na stałe ( Wnioskuje to po problemie z parowaniem szyb i tym , że nie ma różnicy w głośności pracy nawiewu po wcisnieciu przycisku zamykajacego obieg powietrza) . Pytanie brzmi czy jestem w stanie otworzyć obieg na stałe ? Po przeczytaniu waszych postów wnioskuje że tak, ale chce sie upewnić oraz dowiedzieć czy macie jakieś pomysły jak to zrobić ( najlepiej bez rujnacji deski rozdzielczej ) . Z góry dziekuje i pozdrawiam.
-
Da się. Ale trzeba mieć małą rękę i stalowe nerwy żeby wymontować aktywator. U mnie na szczęście klapka się otworzyła i nie ruszam do wiosny - wtedy się za to wezmę.
-
Tak jak pisałem wcześniej, dostęp tam nie jest zbyt łatwy; żeby otworzyć obieg na stałe, trzeba by wyciągnąć ten siłownik, ustawić ręcznie klapę na obieg otwarty (o ile dobrze pamiętam, trzeba przesunąć w dół - w stronę podłogi), i albo liczyć że samo się nie przestawi (od jakichś trzęsień czy wibracji) albo ustawić ramię tego siłownika tak żeby pasowało do pozycji otwartego obiegu i zamontować go z odłączonym przewodem zasilającym.
-
Witam, również dopadł mnie ten problem, nie mogłem włączyć obiegu zamkniętego. Dostałem się do tego siłownika postukałem w niego główką śrubokręta i ruszył. zaczął pracować jednak po chwili jak przestałem włączać przycisk obiegu wew. już nie reagował. Teraz mam tak że jak jest na otwartym to reaguje, a jak chcę z zamknietego na otwarty to już nie, trzeba w niego znowu postukać. I teraz nie wiem co robić dostęp tam jest kiepski, boję się że jak będe go wyjmował to coś połamie i będzie dopiero kicha. A jak wymienie i okaże sie że to ta elektronika to się okaże że robota na darmo. Jak mogę sprawdzić czy ta elektronika właściwie steruje tym siłownikiem ?
-
Zdemontuj panel sterowania i zmierz napięcie na kablach idących do silniczka (chyba, że w Stilo idzie wypiąć wtyczkę z samego silniczka i tam mierzyć). Powinno być 12V, polaryzacja zależna od przycisku recyrkulacji. Jeśli napięcie jest a silniczek nie reaguje, możesz podłączyć zewnętrzne zasilanie, może się ruszy.
-
ok, dzieki za radę. Jak sobie pomyślę że mam wyjmować ten silniczek to mi się płakać chce ;-)
-
Tak, wtyczkę można odpiąć od siłownika, dostęp jest prosty, trzeba tylko zdjąć ten plastik od strony kierowcy
-
Witam Wszystkich.
Mnie też spotkała ta przykra niespodzianka. Wnioski po rozpoznaniu problemu w moim stilonie.
Silnik recyrkulacji to jakieś nieporozumienie, nie startuje bo magnesy stałe straciły pole magnetyczne i wirnik nie chce wystartować. Elektronika faktycznie cały czas zasila silnik (dlatego magnes stały ) traci pole magnetyczne bo jest pod permanentnym polem magnetycznym nie kręcącego się wirnika.
Naprawa, kupiłem najtańszy silnik od audi A6 (bosch) który miał 5 pinów a nie dwa (zawierał wewnątrz potencjometr który pracował jak krańcówki ) dlatego silnik i jego magnes jest w nienagannym stanie. Przełożyłem sam silnik do swojej obudowy. Zrobiłem prosty układ który zasila silnik tylko przez cztery sekundy , i mam nadzieję
że nigdy więcej nie będę musiał nurkować pod kierownicę . Schemat układu zamieszczę w sobotę bo chciałbym go przetestować aby nie było niespodzianek.
układ zawiera 5 elementów i jak na razie działa.
Pozdrawiam
-
3 załącznik(i)
Fiat stilo z klimatyzacją manualną
Próbowałem przeanalizować elektronikę sterowania. Układ HEF4013 (dwie bramki typu D) , jedna bramka obsługuje włączenie klimatyzacji, druga włączenie recyrkulacji, podaje impuls na układ TLE4207, ale założeniem projektanta tych obwodów było aby sterowanie pamiętało w jakim stanie są włączniki (klimatyzacji i recyrkulacji) po wyłączeniu zapłonu. TLE4207 zasilany jest po stacyjce a HEF4013 jest zasilany non-stop , po odłączeniu kostki z kablami od płytki na 30 sekund (pojemność kondensatora) HEF4013 traci stany aktywne (włączenie). TLE 4207 wg. specyfikacji ma system zabezpieczenia przed przeciążeniem ale 0,4 do 0,8A a silnik zatrzymany pobiera maksymalnie 0,2A , dlatego jest zasilany cały czas. Pole magnetyczne wytworzone przez stojący wirnik z upływem czasu zmienia parametry magnesu stałego wmontowanego w obudowę silnika co prowadzi do zmniejszenia skuteczności silnika. Kto ma problemy ale jego silnik reaguje na mocne stuknięcie, może zmodyfikować sterowanie, ale jeżeli po modyfikacji nie będzie działało prawidłowo 100 x 100 , musi wymienić sam silnik. Z tego co się orientowałem wszystkie siłowniki nawiewu Bosch, które wyglądają podobnie do naszego mają wewnątrz taki sam silnik, ale proponuję kupić z wtyczką pięcio-pinową a nie dwu-pinową jak w stilo (jest pewne że silnik nie ma takiej wady użytkowania jak w naszych autach. Ceny na All....zaczynają się od 5 zł
wykaz elementów koszt ok. 25zł
dioda prostownicza 1A 2 szt,
kondensator bipolarny 1000uF 1 szt,
przekaźnik miniaturowy JZC49F albo inny, ale ważne aby rezystancja cewki miała powyżej 1100Ohm,
przekaźnik bistabilny jednocewkowy 12v z dwoma parami styków (0,5 A wystarczy )
na przykład takie
bistabiny np: https://www.piekarz.pl/pl/?item=27336
przekaźnik z rezystancją 1200 Ohm np: https://www.piekarz.pl/pl/?item=52820
w razie mniejszej rezystancji przekaźnika pojemność kondensatora musi być większa !
przy takich parametrach elementów zasilanie silnika recyrkulacji wynosi około 4 sekund.
wszystko możemy zlutować na kawałku płytki uniwersalnej.
Podłączenie , stacyjka wyłączona !!!
należy przeciąć dwa przewody (brązowy i biały które biegną do silnika recyrkulacji
przewody które idą od panelu należy podłaczyć do punktów 3 i 4
przewody które idą w stronę silnika recyrkulacji należy podłączyć do punktów 5 i 6
zasilanie przekaźników należy podłączyć +12V do punktu 1
masę do punktu 2,
zasilane +12v można pobrać z obwodu po stacyjce albo non-stop 12v.
Po podłączeniu należy sprawdzić zgodność kierunków działania silnika, czy obieg zamknięty jest o.k jeżeli działa odwrotnie należy zamienić miejscami podłączenie kabli idących w stronę silnika recyrkulacji lub jeżeli wygodniej kable wychodzące z panelu (efekt powinie być taki sam).
Pozdrawiam i życzę udanej modyfikacji .
Taka modyfikacja może być zastosowana także w innych samochodach
Ciekawi mnie czy Stilo z klimatronikem też ma problemy z silnikiem recyrkulacji ?Załącznik 31693Załącznik 31694Załącznik 31695
-
Jak by ktoś miał pytania to chętnie odpowiem.
-
Witam wszystkich,
właśnie to co opisał Robert_KK spotkało mojego Bravo II 1,6 JTD , 2011 r. z manualną klimatyzacją, klapy nawiewu zatrzymały się w pozycji recyrkulacji, mimo, iż lampka na przycisku zapala się i gaśnie klapy ani drgną. Potwierdza się to co pisze Robert_KK - uderzenie śrubokrętem w obudowę silnika powoduje, że zadziała ale bez stukania nie potrafi sam ruszyć, obudowa ciepła i cały czas jest na nim napięcie ok. 10,5 V - po naciśnięciu przycisku recyrkulacji tylko polaryzacja się zmienia. Cały czas płynie prąd przez silnik około 0,2 A. Próbowałem podać prąd prosto z akumulatora, tak samo się zachowuje, bez postukania nie ruszy, zostawiłem w pozycji otwartej klapy z zewnątrz i na razie dałem sobie spokój. Jak będę miał czas to wypróbuje patent Roberta_KK - wydaje mi się, że jest rewelacyjny w porównaniu z myślą techniczną obecnego rozwiązania. Dziękuję bardzo, za tak wyczerpujący artykuł ale bez niego nie ruszyłbym z miejsca.
-
Witam mam do sprzedania 3 sztuki oryginalnych aktywatorów silniczków do stilo
-
Witam, proszę o wrzucenie fotek klapki o obiegu zamknietego jak jest w pozycji otwartej i zamknietej. Klima manualna.
Czy da sie tą klapke otworzyc na stale bez wyjmowania całego modułu ?
-
1 załącznik(i)
Cytat:
Napisał
stilo i cc
Witam, proszę o wrzucenie fotek klapki o obiegu zamknietego jak jest w pozycji otwartej i zamknietej. Klima manualna.
Czy da sie tą klapke otworzyc na stale bez wyjmowania całego modułu ?
Siłownik obiegu zamkniętego jest od strony kierowcy , musisz jakimś prętem postukać w niego (przy włączonym zapłonie ) i patrzyć czy klapa się ruszyła
jeżeli nie to przłącz na konsoli przełacznikiem "obieg zamknięty" jak klapa się zamknie to musisz wyłączyć wtyczkę z siłownika bo kiedyś znowu się otworzy.