To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisał
boch
wreszcie ktoś to zauważył ;)
kolejna rzecz:
jeśli wierzyć zapisom w kompie, przejechałeś na tym oleju 28,5 tys. km. no chyba, że zapomniałeś kasować inspekcji olejowych przy wymianie.
jeszcze jedna sprawa
coś tu przekłamuje. podejrzewam niedoskonałość programu diagnostycznego. jakby nie było, wymień olej, bo przy tylu regeneracjach co u Ciebie to tam bebelucha jest, a nie olej. oczywiście zrób wcześniej porządek z DPF. zapisy wykresu w takiej postaci w jakiej wrzuciłeś możesz sobie... :) nikt tu sobie oczu psuć nie będzie ;) logi wrzuca się w postaci plików .csv.
Kupiłem auto 1,5 miesiąca temu, wymieniłem wszystkie płyny eksploatacyjne, w tym olej ( faktycznie nie wyzerowałem licznika ), wyczyściłem cylindry płynem liqui moly ( w warsztacie ) plus wyczyścili mi EGR w myjce, co do DPF ja osobiscie jeszcze nie widziałem ani razu by mi się wypalał, raz na tydzien jadę około 20 km poza miasto, prosta droga obwodnica, obroty 3000 ale nic nie wylapuje wypalania... czy to możliwe żeby się przoczyło? może komputer z tą częstotliwością wyp. pokazuje blędy?
Pokazuje jedynie błąd taki:
1: U0422 - Funkcja bezwładnościowa
No help available
Powodem tego błedu jest fakt, że ECU nie odebrało sygnału z czujnika. Błąd obecnie jest aktywny. Podejmij stosowne działania by usunąć usterkę. Kontrolka na desce nie została włączona przez ten błąd.
-
przy 3 tys. obrotów możesz dopalania nie wyłapać. jechałem ostatnio do Wrocka i też nie wyłapałem momentu kiedy to się stało, mimo że miałem ustawiony Trip Computer na chwilowe spalanie. proces wypalania najlepiej widać jadąc spokojnie na 5 biegu z prędkością do 90 km/h. normalnie przy takiej prędkości spalanie oscyluje u mnie wokół 4,5-5L/100. kiedy zaczyna się dopalanie, chwilowe spalanie wynosi 8l/100. niestety o trwającym dopalaniu nie informuje w naszych autach (zarówno w Stilo jak i w Bravo) żadna kontrolka. możesz jedynie podglądać przez soft kiedy miało miejsce ostatnie dopalanie. w Twoim przypadku odpowiada za to parametr "Przebieg przy ostatniej regeneracji". w Stilo nazywa się to bardziej logicznie "Dystans od ostatniej regeneracji".
co do błędu U0422, wklej w google i zobacz co wyjdzie ;)