To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Ciśnienie turbo -
No własnie - też mnie to zastanawia, zwłaszcza ze po errorze overboost "staje" i jest zupełnie płaski...
Wężyki oglądałem i wydają mi się dobre, ale tam do gruchy trochę cieżko się dopchać (zwłaszcza pod blokiem) - możliwe że coś przeoczyłem - ale z drugiej strony jeśli miałby nieszczelność -skąd ten płaski overboost i stałe (niemal) oczekiwane ciśnienie?
Zaczynam rozważać profilaktyczną wymianę overboosta - ok 200zł więc można zdzierżyć (nie rozbierałem tego nigdy wiec cholera wie jak to się skonczy). A jutro zobaczę czy przeczyszczenie czujnika doładowania coś dało...
-
Być może problem rozwiązany ale... pojawił się inny :/
Wczoraj wyczyściłem map sensor oraz przejrzałem te wężyki od pompy vacuum i faktycznie , po ściągnięciu z pompy końcówka "rozlazła" mi się w ręku (na pompie wydawała się być w całości). Obciąłem toto, założyłem, rano podpiąłem kompa i pojechałem do pracy. Od razu zauważyłem że jest jakby żwawszy - lepiej się wkręca. Na S2 - mocno z buta, dociagnąłem do ponad 4000rpm na "czwórce" i .... nic, błędu nie wywaliło :) Sprawdzę jeszcze dziś po pracy (lepsze ustawienie drogi i możliwość dania "z buta")..
Ale zerknąłem na logi - i nadal wyraźnie wyższe ciśnienie doładowana zmierzone niż oczekiwane.... wieczorem zweryfikuję z wcześniejszymi (sprzed awarii) zapisami ale nie pamiętam by wtedy taka różnica była (na pewno bym zauważył).. wrzucę też wieczorkiem zrzut wykresu (teraz nie mam jak bo siedze w pracy)
Jedyna zmiana- dołożyłem kryzę między egr a kolektor - może ona powodować ten rozjazd? A jeśli nie ona - to co do diabła ?
Aha - i jeszcze jedno... gdzie można kupić takie węzyki (jak np ten od pompy do overboosta)? Ten mój - jest juz tak krótki że ledwo naciągnąłem (co może wpływać na jego trwałość) a dodatkowo sam z siebie nie wydaje mi się być w dobrej kondycji więc wymieniłbym go całkowicie. Ale gdzie takowy dostać ? i jak to się nazywa fachowo?
-
Mam pytanie w którym miejscu w naszych autkach znajduje się ten overboost ??
-
Cytat:
Napisał
RafalWawa
Być może problem rozwiązany ale... pojawił się inny :/
Wczoraj wyczyściłem map sensor oraz przejrzałem te wężyki od pompy vacuum i faktycznie , po ściągnięciu z pompy końcówka "rozlazła" mi się w ręku (na pompie wydawała się być w całości). Obciąłem toto, założyłem, rano podpiąłem kompa i pojechałem do pracy. Od razu zauważyłem że jest jakby żwawszy - lepiej się wkręca. Na S2 - mocno z buta, dociagnąłem do ponad 4000rpm na "czwórce" i .... nic, błędu nie wywaliło :) Sprawdzę jeszcze dziś po pracy (lepsze ustawienie drogi i możliwość dania "z buta")..
Ale zerknąłem na logi - i nadal wyraźnie wyższe ciśnienie doładowana zmierzone niż oczekiwane.... wieczorem zweryfikuję z wcześniejszymi (sprzed awarii) zapisami ale nie pamiętam by wtedy taka różnica była (na pewno bym zauważył).. wrzucę też wieczorkiem zrzut wykresu (teraz nie mam jak bo siedze w pracy)
Jedyna zmiana- dołożyłem kryzę między egr a kolektor - może ona powodować ten rozjazd? A jeśli nie ona - to co do diabła ?
Aha - i jeszcze jedno... gdzie można kupić takie węzyki (jak np ten od pompy do overboosta)? Ten mój - jest juz tak krótki że ledwo naciągnąłem (co może wpływać na jego trwałość) a dodatkowo sam z siebie nie wydaje mi się być w dobrej kondycji więc wymieniłbym go całkowicie. Ale gdzie takowy dostać ? i jak to się nazywa fachowo?
Hmm, ciekawy przypadek.
Wyższe ciśnienie doładowania niż oczekiwane może być spowodowane nieszczelnością pomiędzy przepływką z zimną stroną turbo. Turbina zasysa więcej powietrza niż widzi to przepływka. Co o tym myślicie?
Sprawdź sobie wężę i wszystkie opaski zaciskowe.
Apropos wykresu zamknięcia zaworu overboost - zapewne jest tak że po wywaleniu błędu samochód przechodzi w tryb awaryjny i go blokuje. Z tego wykresu wynika że jest przymknięty w połowie. (chyba)
-
Zawór overboost w moim aucie jest na pasie przednim (a więc nie na silniku) nad chłodnicą po prawej stronie mniej więcej na wysokości akumulatora, co charakterystyczne - wychodzą z niego dwa gumowe wężyki (jeden do pompy vacuum, drugi idzie na dół do turbiny). Wieczorem wrzucę fotę
Zaś co do tego za dużego ciśnienia - to byłoby najprostsze wytłumaczenie (oczywiście sprawdzę i podociągam opaski), możliwe też że przepływomierz głupoty pokazuje (nie był wymieniany od nowości), albo.. map sensor (tego też nie pamiętam by był wymieniany).
Mnie zastanawia jeszcze - czy czasem sterownik silnika nie ma zdolności adaptatywnych i jakies wartości przyjmuje jako default. Gdy była awaria (albo gdy pojawiła się kryza egr) coś się zmieniło i jeszcze się do tego nie dostosował...
Będę miał chwilę, a dalej będzie rozjazd, to wyjmę ta kryzę i zobaczę czy coś się zmieni...
-
Do momentu wyealenia błędu ciśnienia w miarę się pokrywają. Zobacz na mój wykres tam również zmierzone ciśnienie jest troszkę większe od oczekiwanego.
-
Dziś (po wyczyszczeniu map sensora i naprawie wężyka) - to nie było "troszkę" - ta różnica była spora, większa niż u Ciebie. Wrzucę wieczorem wykres to porównasz
-
1 załącznik(i)
Pezet3:
OK - zerknąłem dokładniej na wykres i okazuje się że te rónice w cisnieniu zmierzonym i oczekianym nie są takie wielkie.. podobne do Twojego
Załącznik 20868
Dziwna ta różnica ale....może ten typ tak ma? ;)
W każdym razie auto żwawe, błędu nie wywala ;) Mam już zamienny węzyk, jak przestanie padać to zmienię na nowy coby nie parciało ;)
Dzięki wszystkim za rady ;)
-
Cytat:
Napisał
RafalWawa
Pezet3:
OK - zerknąłem dokładniej na wykres i okazuje się że te rónice w cisnieniu zmierzonym i oczekianym nie są takie wielkie.. podobne do Twojego
Załącznik 20868
Dziwna ta różnica ale....może ten typ tak ma? ;)
W każdym razie auto żwawe, błędu nie wywala ;) Mam już zamienny węzyk, jak przestanie padać to zmienię na nowy coby nie parciało ;)
Dzięki wszystkim za rady ;)
Hey Rafał, dałem na alfaholicy log do ogarniecia ale muszę zrobić bardziej dokładny. Podobno jest u mnie przeładowanie Turbo, ale to wyjdzie po nastepnym logu.
-
A co to oznacza w praktyce?
Daj znać co logujesz, to chętnie u siebie sprawdzę (albo już sprawdziłem, bo trochę danych nazbieałem)
-
No więc obroty silnika, zawór overboost , zmierzoene ciśnienie dolad. oczekiwane cisnienie. Jadę na autostradę i zacznę loga od ok. 1400 obr.( u mnie automat niżej nie puści) do 4000 tyś obr na 4 biegu i pedal gazu w podłodze.
Wrzucę tutaj wykres...
-
Nie wiem jak u Ciebie ale ja mam egr wyłączony i wywalone klapy wirowe.
-
Cytat:
Napisał
pezet3
Nie wiem jak u Ciebie ale ja mam egr wyłączony i wywalone klapy wirowe.
Ja mam standard - kolektor relatywnie nowy (od kwietnia), egr ma 2 lata wiec wszystko z nim akurat możliwe (teoretycznie mam drugi po czyszczeniu wiec mógłbym podmienić)
To co logowałeś - to ja logowałem też dziś rano - dociagnąłem na 4 pod górę pod ok 4000rpm, nic się nie stało, ciągnął dobrze... pojeżdzę trochę i poobserwuje.
Ale ciekawe co może być przyczyną tego przeładowania bo możliwości wiele, a wymieniać wszystko po kolei - bez sensu
-
RafalWawa na twoim logu wygląda, ze wszystko jest ok ;)
-
1 załącznik(i)
Zerknąłem do archiwum, 20 kwietnia (cyli zaraz po wymianie kolektora ssącego gdy wszystko chodzilo cacy) - ten log wyglądał ..tak samo ;)
Załącznik 20869
Coś mi się zdaje że "ten typ tak ma"... ;)