To jest widok strony w wersji do druku
-
Wyraziłem swoją opinie dotyczaca montazu instalacji w starym samochodzie podpartą własnymi doświadczeniami z użytkowania obu typów instalacji.
1.Toyota Carina E 1.6.16V.Rocznik 95.Gaz od nowosci założony w Holandii.Przebieg na gazie 520.000 km.Usterki? Raz wymieniony reduktor gazu i wymiana butli po skonczonym okresie homologacji.
2.Honda Accord V-tec 2.0 16 v.Rocznik 2000 gaz sekwencyjny Lovato. Przejechałem na tej instalacji ok 100.000.Usterki? 2x wymieniane wtryskiwacze(rozpuszczone i zaklejone od dodatków Shell Power;),2x wymieniony sterownik(zubażał za bardzo mieszanke,auto przechodziło w awaryjny tryb)Kilkukrotne wgrywanie nowych map,walka z roszczelnianiem instalacji,wymiana włącznika,3 x wymieniany elektrozawór i pare razy cewka przełączajaca na gaz..Koszt instalacji-3800.
Stąd moja opinia o serwiowaniu i kosztach.Oczywiscie może miałem pecha.Ale stad wzięła sie moja opinia ze do starszych aut lepiej włożyć tańsza instalacje która może jest pozbawiona fajerwerków,ale ma i mniej gadzetów które moga pasc po gwarancji i które wszystkie oszczednosci wyciągna jak odkurzacz.No i prosta sprawa filterków.2 gen.5zł,oba filtry do 4 gen-100zł.Moze dziś instalacje sa lepsze i trwalsze.Ja zakładałem sekwencje w 2005 roku i była to nowosc za która słono płaciłem.Dzis jezdze na benzynie i nie zamierzam tego zmieniać.
-
Cytat:
Napisał
simurgh
Przebieg na gazie 520.000 km.Usterki? Raz wymieniony reduktor gazu
Ciekawe co to za reduktor, który bez regeneracji robi takie przebiegi... ciekawe ;)
Cytat:
Napisał
simurgh
Oczywiscie może miałem pecha.
Nie - miałeś druciarza a nie instalatora + pewnie komponenty z dupy i nie interesuje mnie ile wydałeś - coś jest nie tak że po 50tyś km wymieniasz wtryski. Albo filtry miałeś jakieś durne, albo reduktor niedogrzany, albo tankujesz na z niewiadomego źródła - sam już nie wiem co. To wywód na osobny temat. Ale znam ludzi w tym chociażby mojego ojca, który w Skodzie Fabii 1.4 na gazie zrobił 160tyś i zaczęły padać wtryski.. Zaczęły to fakt, ale przy takim przebiegu i takiej oszczędności, która dała instalacja LPG czy to ma jakieś znaczenie?
Cytat:
Napisał
simurgh
No i prosta sprawa filterków.2 gen.5zł,oba filtry do 4 gen-100zł.
Kolejna teoria wyciągnięta z palca. Filtr fazy ciekłej tu i tu taki sam - 2-5zł, filtr fazy lotnej występujący w instalacji IV gen to od 8zł za zwykłą bibułę, przez 15 za poliester z bibułą po ok 30-35zł za włókno szklane.. Takie są koszty filtrów.
Upierasz się jak nie wiem co. Rozumiem argumentacje "do sterego sztrucla najtańszą instalację IIgen" - mogę to nawet już zaakceptować, ale nie dam sobie ani nikomu innemu wmówić że instalacja IV gen jest pod jakimśkolwiek względem gorsza od II gen - nie dam. Warunkiem jest poprawny montaż a z tym w Polsce jest największy problem.