To jest widok strony w wersji do druku
-
Ja również dzisiaj podłączyłem. Temperatury latają między 50-77°C. Także wymieniam w sobotę termostat.
Przy okazji wykryłem usterkę. Mam błąd P0704 - obwód styku sprzęgła. Tak jak by sprzęgło było ciągle wciśnięty.
Co to może być dokładnie? Mam wersję z tempomatem.
-
Termostat wymieniony, czujnik sprzęgła naprawiłem :)
Teraz strzałka temperatury po kilku kilometrach stoi pionowo jak dzwon :D Zresetowałem komputer i zrobiłem test po mieście przez godzinę.
Na razie to żaden wiarygodny wynik ale różnica na oko jest spora, bo po godzinie wróciłem pod dom z wynikiem 6.9L/100. Także jest dobrze :) Dojdzie do tego z 25% trasy i będzie jeszcze lepiej :)
Także chciałem wam serdecznie podziękować za pomoc i cenne wskazówki. Gdyby nie wy, to do dziś bym pewnie kminił w czym jest problem.
-
Podlacz komputer i sprawdz korekty wtryskow.
ja tym motorem robilem 6.4L jak zaczely leciec wtryski spalanie wzroslo, po naprawie wrocilo do niskiego spalania
-
tutaj raczej wystarczyło wymienić termostat, ale sprawdzić korekty nie zawadzi. gdzie i za ile robiłeś te wtryski? u mnie prawdopodobnie będzie 1 do regeneracji...
-
Robiłem w Ołtarzewie pod Warszawa - ale nie polecam
Zwiedzilem 5 serwisów w temacie, i i tak nie jestem zadowolony....Fachowcy sa w UK chyba
-
mam ten sam problem u siebie. już właściwie miałem jechać do pewnej firmy, ale coś mnie tknęło i poszukałem opinii... :doubt:
-
Witam ponownie,
Postanowiłem zrobić tą korektę wtrysków, bo jak się okazuje jednak samochód dalej sporo pali mimo wymiany termostatu. Jazda bez klimy 8/100, a z klimą 9.2/100 także masakra.
Zrobiłem korektę, ale jutro pewnie wykonam ją jeszcze raz bo zapomniałem wyłączyć światła i klimę. Ogólnie sprawdzałem na biegu jałowym i temp. 86°C.
No i się podłamałem, bo chyba jest źle :(
Podaje kilka parametrów, bo porobiłem kilka fotek w krótkich odstępach czasu.
1.
-0,68 mm
-2,37 mm
1,94 mm
0,90 mm
2.
-0,63 mm
-2,65 mm
2,25 mm
1,18 mm
3.
-0,83 mm
-2,46 mm
2,01 mm
1,04 mm
Podejrzewam, że już żaden dodatek do czyszczenia wtrysków nie pomoże.
-
osobiście testowałem chemię do czyszczenia układu wtryskowego i nie zauważyłem żadnych pozytywnych efektów. lepiej od razu odkładać kasę na wymianę/regenerację wtrysku. w Twoim przypadku wtrysk na cylindrze nr 2 ma największą odchyłkę. ewidentnie przelewa stąd tak duża korekta na minus. zacznij od niego.
-
Dzięki wielkie za informacje.
Czyli trzeci cylinder prawdopodobnie dokłada za niego czy jak? Bo ja nie bardzo potrafię to poprawnie odczytać.
Z tego co wiem, to nowy wtrysk to koszt 1300zł :P więc albo używka albo regeneracja koło 500zł. Nie da się go jakoś wygotować czy coś? :P
Pozwolę sobie jeszcze zapytać o numery wtryskiwaczy. Czy jakbym chciał wymienić na używkę, to muszę znaleźć o tym samym numerze? Czy wszystkie cztery wtryskiwacze maję ten sam numer? Z góry dziękuję za pomoc.
-
Przed chwilą zrobiłem jeszcze jeden test. Tym razem na wyłączonej klimatyzacji i światłach ale wcześniej pojeździłem trochę, bo nalałem Xeramica Do czyszczenia wtryskiwaczy Diesla.
Poniżej zamieszczam dwa screeny z MSE oraz link do pobrania pliku csv jakby ktoś miał możliwość/chciał otworzyć go sobie i zobaczyć w MSE.
Tam gdzie parametry się zmieniają, gazowałem samochód na 2tys obrotów. Chwile potrwało zanim udało mi się ustawić sztywno nogę, ale udało się na jakaś minutę :P
Pod sam koniec pierwszego wykresu widać, że parametry się trochę rozjeżdżają mimo, że nie ruszałem padłu gazu. Na drugim obrazku jest dalsza część testu i znów gazowanie do 2tys. obrotów, a następnie puszczenie gazu.
Co ja mam sobie w takim razie myśleć? Bo po tym teście odpaliłem klimatyzację i wtrysk na drugim cylindrze znów zaczął wędrować poniżej -2.47 mm. Bez klimy trzyma się max na -1.02 mm. Nie wiem o co kaman.
>>>Plik CSV<<<
http://www.wojtaszek.chmurka.pl/fiat/skan1.jpg
http://www.wojtaszek.chmurka.pl/fiat/skan2.jpg
-
Nie wiem o co chodzi,ale właśnie dlatego kupiłem T-Jeta. Miałem fatalne doświadczenia z dieslem (nie fiatowskim),wiem że diesle Fiata są super, ale wolałem trochę większe koszty zakupu na stacji benzynowej, niż bujać się z dwumasami, dpf'ami itd;-)
-
Ehhh :P ja niby dpf'a nie mam ale co z tego jak same problemy. Już sam nie wiem czy to problem z wtryskami, że takie spalanie czy szukać jeszcze gdzie indziej. Bo błędów w kompie zero.
-
U mnie spalanie w mieście 7.1 ale tez troszkę mam kontuzje z samochodem wiec podejrzewam ze to przez to na trasie 4.8
Wskazówka po przejechaniu kilku km ustawia sie idealnie pionowo pozdrawiam
-
Cytat:
Napisał
Domin1982
U mnie spalanie w mieście 7.1 ale tez troszkę mam kontuzje z samochodem wiec podejrzewam ze to przez to na trasie 4.8
a jakiego spalania spodziewałeś się na trasie? 3/100?
-
Powiem tak swoim a accordem type s 2.0 na trasie zbijam na 5.2 , civic UFO 1.8 4.8 , stilo z tym samych silnikiem poniżej 5 wiec oczekuje ok 4.8
Chyba normalne