To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Sprężyny tył -
Odświeżam temat.
Mam pytanie. Pękła mi sprężyna tylna, po wyjęciu okazało się, że jest dłuższa niż dostępne na rynku seryjne. Trudno je dostać, moje pytanie, czy ktoś ma podobne doświadczenie? Czy zakładać krótsze czy szukać dłuższych. Puki co w sprzedaży dostępna jest jedna, a przecież trzeba wymieniać parę. Dostępne są dwie długości 304mm i 314mm moja sprężyna ma 322mm.
Co radzicie?
-
Cytat:
Napisał
Armoth
Co radzicie?
Ostatnio wymieniałem wszystkie cztery sprężyny. Czytałem o tym, jak to spreżyny podnoszą autko do góry i faktycznie w poprzednim Stilo wywaliło przód o kilka centymetrów do góry, a po kilkuset kilometrach opadł do normalnego stanu.
Natomiast w Cromie założyłem 2xRH2661 na przód i 2xRH6388, auto - o ile się podniosło - to całe i to niezauważalnie.
-
@Armoth
Szukaj tych najdluzszych (322mm). Sam przyznasz, ze bylo warto zalozyc wlasnie takie.
Sklepow internetowych z ori czesciami do fiatow jest sporo, wiec powinienes znalezc.
Wysłane z mojego HUAWEI SCL-L21 przy użyciu Tapatalka
-
Do fiata croma wychodzi tylko jeden typ sprężyn na tył np z kyb jest to RH6388 i innych niema maja 314 długości, chyba że ktoś u Ciebie robił mody i wstawił od vectry c a tam jest kilka rodzai. Ja wstawiłem kyb RH6388 i jest git:-)
-
Na RH6388 przód był wyżej niż tył.
Ostatecznie założyłem KYB RJ6653. Są dedykowane do Vectry combi. Chyba są twardsze, bo przy podobnej długości auto mniej siada. Poszukiwania trochę trwały, bo w ich specyfikacji producent nie wymienia Cromy, a jedynie Vectrę.
Czy były robione mody nie wiem, ja jeżdżę autem trzy lata, mechanik nie potrafi stwierdzić, czy tak było zmontowane w fabryce, czy ktoś coś zmieniał. Auto przyjechało z Francji. Mój model to rocznik 2008 czyli przejściówka z faceliftingu.
-
Cytat:
Napisał
Armoth
Na RH6388 przód był wyżej niż tył.
Ostatecznie założyłem KYB RJ6653. Są dedykowane do Vectry combi. Chyba są twardsze, bo przy podobnej długości auto mniej siada. Poszukiwania trochę trwały, bo w ich specyfikacji producent nie wymienia Cromy, a jedynie Vectrę.
Czy były robione mody nie wiem, ja jeżdżę autem trzy lata, mechanik nie potrafi stwierdzić, czy tak było zmontowane w fabryce, czy ktoś coś zmieniał. Auto przyjechało z Francji. Mój model to rocznik 2008 czyli przejściówka z faceliftingu.
Ta od vectry jest 2 mm dłuższa i 1 mm grubsza
Ponoć nie pękają tak szybka te od vectry, z przodu są 3 rodzaje może masz od silnika 2.4 ale jak teraz siedzi ok to nie ma co gdybac. Życzę radości z jazdy croma;)
-
No i przyszła kolej na moją Cromke, dziś znalazłem pod samochodem kawałek świeżo ułamanej sprężyny, prawa strona. Przebieg auta to 149773kil. jak by co. Dziwne jest to że nie straciła się po drodze tylko wypadła przed garażem. Zamówiłem na sobotę KYB-RH 6388 i związku z tym mam pytanie jaka procedura jest przy wymianie. Dysponuje najazdem, zapewne trzeba odkręcić amortyzator i opuścić wahacz, czy coś jeszcze trzeba zdemontować w tym celu ?? Wymieniałem w Marei i ostatnio w Lanosie ale tam było troszkę inne zawieszenie.
-
Ponieważ zawieszenia z Cromy i Vectry są takie same, tu masz videotutorial na przykładzie Vectry: https://www.youtube.com/watch?v=jRcAgUaZv6s&t=347s
Mam nadzieje, że się przyda.
-
Dzięki bardzo, oto mi chodziło :) widzę że amortyzatora nie trzeba demontować :dlon:
-
Hej,
jak się Wam sprawują te Kayaby? jestem na etapie wymiany bo tył auta bardzo nisko siedzi. Pod obciążeniem to już w ogóle...
Opcjonalnie myślę jeszcze o Lesjofors - bardzo zblizona cena.
-
A czy ktoś ma na tyle sprężyny sachs?
-
Czy wymienialiście również gumy pod sprężynami przy okazji?
-
Jak będziecie wymieniać to uważajcie na elektroniczny korektor siły hamowania lub kata pochylenia reflektorów dla wersji xenon ... takie male ustrojstwo przy lewym tylnym kole, 1. Odepnij dzwigienke 2. Opuść belkę ... nic na siłę.
Podkładki dolne ja zostawilem, śmiga dalej bez kolejnych niespodzianek.
-
Cytat:
Napisał
Glow
Czy wymienialiście również gumy pod sprężynami przy okazji?
W moim przypadku przy przebiegu 150 kk gumy były w b.dobrym stanie :)
-
Cytat:
Napisał
bob96
W moim przypadku przy przebiegu 150 kk gumy były w b.dobrym stanie :)
Ja miałem zmieniane sprężyny właśnie na Lesjofors czy jak to się tam nazywa. Mimo kupienia gum zostały stare bo podobno były dobre.