A co myslicie o wlaniu plukanki przed wymiana oleju? Bardziej zaszkodzi niz pomoze?
To jest widok strony w wersji do druku
A co myslicie o wlaniu plukanki przed wymiana oleju? Bardziej zaszkodzi niz pomoze?
Plukanke tez zastosuje ale przy kolejnej wymianie..
Osobiście nie mialem okazji probowac, mialem przed tym jakis opor ale kolega stosuje plukanki juz od 3 lat i zaszkodzic nie zaszkodzilo.. na plus - olej zdecydowanie dluzej zachowuje swoja pierwotna barwe..
Potwierdzam, po zastosowaniu płukanki i przejechaniu już paru tysięcy kilometrów olej nie jest jeszcze czarny jak smoła :))
pezet3 nie ma się czego obawiać, płukanka nie zaszkodzi jeśli będzie prawidłowo zastosowana.
Prawidłowo czyli zgodnie z instrukcją - wlewamy przed wymianą, auto na wolnych obrotach z rozgrzanym silnikiem sobie pracuje, nie gazujemy, nie jeździmy.. Po 10 min czy ilu tam piszą w instrukcji zlewamy olej, wymieniamy filtr, nowy olej i już :)
No właśnie, stosowanie zgodnie z instrukcją to podstawa. Proces zwykle wygląda dokładnie tak jak napisał byrrt.
Ja olej zmieniałem sam (dokładnie robił to mój ojciec), a przed zmianą zastosowaliśmy płukanę Millers Engine Flush. Wybrałem taką z jednego powodu - jest jej niedużo, 250 ml, i nie musiałem przed zalaniem spuszczać oleju, żeby jego poziom razem z płukaną nie przekroczył dopuszczalnej, maksymalnej ilości.
Olej wlałem Amsoil 5W40 zgodnie z zaleceniem na forum zmienolej.pl ZmienOlej :: Temat: Fiat Croma, 1.9 JTDm (150@184 KM), rocznik 2010 (1/2), jakby co to u mnie już filtra DPF nie ma.
Dziś wymieniłem olej, przeszedłem z ORLEN PLATINUM MAX-EXPERT 5W30 na RAVENOL MVO 5W40 CLEANSYNTO. Wydaję mi się że chodzi ciut ciszej, ale to się okaże jak go odpalę zimnego po nocy. Generalnie jak stałem z przodu auta przed wymianą to strasznie głośno klekotał, mam porównanie bo obok stała zapalona 159'ka z takim samym motorem.
Bdb oliwa! U stosunkowo tania..
Podepne sie pod temat, czy ktos moze mi powiedziec jaki jest rozmiar klucza do pokrywy filtra oleju w silniku 2.4 z 2007r? Ciezko jest sprawdzic z powodu braku miejsca. Z gory dziekuje
Super, dzieki