To jest widok strony w wersji do druku
-
Przypuszczam, że mogło nastąpić nie sparowanie pilota z centralą po wymianie baterii. Możesz za pomocą komputera serwisowego "wczytać" ponownie pilota do centralki = inaczej zakoduj pilota do swojego centralnego zamka = usługa sparowania pilota z autem to kosz ok.75-100pln w ASO.
Warunek, że drzwi się zamykają i centralny rygluje je skutecznie z przycisku w kabinie.
-
Dziękuję za info,
Pozdrawiam
-
Witam. Mam problem. Jumper 2011. Od jakiegos czasu na nie rownosciach albo na rondzie pokazywalo ze drzwi tylne otwarte i po chwili spokuj jak sie auto wyproscilo albo pokazywal ze nadal sa otwarte ale po wyjsciu z auta i otwarciu i ponownym zamnknieciu problem sie uspokajal. W tamtym tygodniu auto zaczelo caly czas pokazywac ze drzwi tylne otwarte i nie zamknie auta w ogole z pilota jak i przycisku na tapicerce drzwi. Migaja tylko szybko kierunkowskazy. Czy bedzie to problem mikrostyku i czy ktos sie bral za rozbieranie zamka??
-
Pewny jesteś, ze to tylne? Dużo słabszym ogniwem są boczne. Daj podkładkę pod czujnik bocznych i sprawdź. Przy zamkniętych drzwiach tylnich zamek jest tak zablokowany, ze stycznik można wykluczyć.
-
Miałem ten sam efekt migania kontrolki i piszczenia (co bardzo irytowało) w Ducato. Problemem były -- wyrobione blaszki stików od suwanych bocznych drzwi.
Wymontowałem ustrojstwo (minuta roboty) i same blaszki wypunktowałem dalikatnie ,aby lekko się uwypukliły. I po problemie. :-)
-
Witam. Zamek tylny a dokladnie mikrostyk jest ok bo miernikiem jak sprawdzalem obwody to piszczy jak otawrty a jak zamkne zamek to nie piszczy. Wiec mikrostyk dobry. Wiec ide waszym tropem i ide w boczne drzwi. Nie wiem czy nie bedzie to tez wina rolki chiciaz malo prawdopodobne bo mi sie rozsypala.
-
Jeżeli są zatrzaśnięte to trzyma rygiel a nie rolka. Zobacz, czy zamknięte są w odpowiedniej pozycji. Włącz zapłon, wejdź do tylu i pchnij lekko drzwi czy piszczy. Ja podłożyłem kartonik i przestało. 5min roboty i od wiosny działa
-
Koledzy. Temat rozwiazany. Wina byla taty bo dowalil towar na drzwi boczne i sie dolem odchylily a nie bylo pogody zeby auto rozladowac. Wypunktowalem te blaszki zeby bardziej wystawaly w strone drzwi ale glownym problemem jest taki czarny bolec pstyczek pomiedzy blaszkami ktory on jest odpowiedzialny za sygnal do otwierania i zamykania Najprawdopodobniej podloze cos pod ten caly stycznik z blaszkami jakos detke albo od strony drzwi wkrece malego wkreta zeby dociskal lepiej ten czarny bolec zeby na zakretach nie piszczal.
Dziekuje za pomoc.
-
Większość zgłoszeń podczas jazdy i to po łukach, rondach pochodzi z bocznych drzwi.
Przyczyną są wyrobione bolce/rygle, niedomknięty zamek, oraz najważniejsze nieusztywniony słupek = on jest dość wiotki i się poddaje przy przeciążeniach, a dodatkowo duże drzwi boczne nie pomagają = odjeżdżają na zewnątrz.
Najtrudniejsze w tym fachu, że jak czarny pipek ze styków na słupku się wykrzywi lub wyrobi NIE MA ŻADNEJ REGULACJI, nie ma wkręcania/wykręcania aby zmienić jego długość.
Ja sobie z tym poradziłem wywalając z tego włącznika bebechy = mam stale sygnał ZAMKNIĘTE dla tych bocznych = dzięki temu gdy na prawdę tylne skrzydełka są niedomknięte wiem, że to prawda !!!
Dodatkowo w serwisie mam zamontowane fabryczne wzmocnione z blach na łączeniu słupek/dach oraz na zawiasach tylnych skrzydełek = inne auto = inna sztywność i brak spękań poszycia przy zawiasach. POLECAM !!!
We własnym zakresie wyciszyliśmy nadkola i cały sufit + zakręcone poszycie na całym dachu ze sklejki liściastej 4mm = cicho, ciepło i na mrozie nie wykrapla się wilgoć = w końcu sztywno, cicho i SUCHO.
-
Witam ponownie w tym temacie. Mam problem odnośnie pilota. Pięknie zamykał, otwierał aż po prostu przestał z chwili na chwilę. Nie stało się nic kluczykowi, cały czas w kieszeni kurtki albo spodni, nie był zalany. Postanowiłem wymienić baterie bo jak wiadomo myślałem że to jej wina. Natomiast problem jest dalej taki sam. Niestety nie mam drugiego kluczyka. Otwieranie i zamykanie z kabiny w środku działa. Po włożeniu kluczyka w wkładkę w klamce również zamyka auto, otwiera również z kluczyka. Co może być powodem??
-
Cytat:
Napisał
wojtf23
Witam ponownie w tym temacie. Mam problem odnośnie pilota. Pięknie zamykał, otwierał aż po prostu przestał z chwili na chwilę. Nie stało się nic kluczykowi, cały czas w kieszeni kurtki albo spodni, nie był zalany. Postanowiłem wymienić baterie bo jak wiadomo myślałem że to jej wina. Natomiast problem jest dalej taki sam. Niestety nie mam drugiego kluczyka. Otwieranie i zamykanie z kabiny w środku działa. Po włożeniu kluczyka w wkładkę w klamce również zamyka auto, otwiera również z kluczyka. Co może być powodem??
Wutam,
Chyba skończył się termin ważności kluczyków;) Mi właśnie dziś stało się tak samo. A poważnie - czytam.. bo mój problem jest większy. Od 10 lat nie używałem zamka w klamce i też nie ma ochoty działać ;(
-
Nie wiem czy można edytować tu posty (ew. jeśli ktoś może to proszę o scalenie).
Uzupełnienie:
- po wizycie w punkcie dorabiania kluczy wyszło, że kluczyk wysyła impulsy.
- zostało odnaleźć zapas lub otwierać drzwi mechaniczne.
- po mniej więcej godzinie/dwóch zadziałało smarowidło. Okazało się że kluczyk da się wepchnąć o milimetr głębiej. Otworzyło się.
- kluczyk po włożeniu do stacyjki uruchomił silnik i "się naprawił".
I znowu powrócił spokój..
-
no u mnie to niestety nie działa :(