To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisał
petarda
Symbol klucza - odsiarczanie akumulatorów. W przypadku gdy prostownik wykryje że napięcie znamionowe akumulatora jest
niższe niż 10,5 V. Rozpocznie próbę odsiarczania akumulatora. Napięcie na zaciskach akumulatora zostanie automatycznie
podniesione do 17 V.
Słowa kluczowe: odsiarczenie, 10,5V, próba :P
Odsiarczenie polega na ładowaniu małym prądem przy wyższym napięciu. Problemem są gazy wynikające z podniesienia temperatury elektrolity. Sprawny aku może najzwyczajniej w świecie spuchnąć i walnąć kwasem na pół garażu.
-
-
-
1 załącznik(i)
kupiony. cena 59 zł, 3 lata gwarancji. prostownik wyprodukowany w Niemczech, a dokładnie w Bochum, więc chyba będzie dobrze ;)
Załącznik 18246
-
Cytat:
Napisał
boch
a dokładnie w Bochum, więc chyba będzie dobrze
No to fakt, że nazwa zobowiązuje :P Ale za te pieniądze i tak nie liczyłbym na jakiś przełom.. ;)
-
Mam i ja. Działać będzie, a do tego gwarancję ma długą.
Przy tego typu ładowarkach ważne jest, żeby najpierw podłączać do akumulatora, a wtyczkę do gniazdka w ostatnie kolejności.
-
Cytat:
Napisał
nygus
Przy tego typu ładowarkach ważne jest, żeby najpierw podłączać do akumulatora, a wtyczkę do gniazdka w ostatnie kolejności.
a właściwie czemu tak?
-
Bo tak podaje instrukcja.
Nie jestem pewien, ale myślę że ma to związek z tym, że ładowarka na początku sprawdza w jakim stanie jest akumulator, a następnie przechodzi w tryb optymalnego ładowania.
Jak ją podłączymy do gniazdka, a dopiero potem majstrujemy przy akumulatorze, to może jej się coś pokręcić.
-
Wiadomo, instrukcja rzecz święta i faktycznie w tej kolejności podaje kroki do rozpoczęcia ładowania.
Co się jednak stanie, kiedy najpierw podłączymy zasilanie, a bieguny dopiero później? Ano nic :roll:
Ładowarka wykryje brak napięcia, a po podłączeniu do akumulatora zmierzy napięcie i zacznie (lub nie) ładowanie.
-
Cytat:
Napisał
rosomal
Cenowo dobrze wypada np. ten prostownik - top-tools.pl/sklep/index.php?id_product=20&controller=product Parametry wydają się spełniać Twoje wymagania. Pozdrawiam!
a co powiecie na to cacko [basspolska.com/prostownik-samochodowy-6-12v-120-ah.html Kosztuje 139 zł. Ale ma funkcje zabezpieczające przed przeładowaniem i przed nieprawidłowym podłączeniem biegunów- tak piszą na stronie
-
Pierwszy post i od razu link na sklep ;)
-
Cytat:
Napisał Michaszek147
a co powiecie na to cacko
A to "cacko" to u mnie nie mogę otworzyć.
-
Przez Tapatalk otwiera się bez problemów. Przy okazji, poprawiłem autorstwo cytatu ;)
-
1 załącznik(i)
Mam w domu taki z Lidla ,ładuje aku alarmowe,motocyklowe,samochodowe . Jest już z 8 lat i nie ma problemówZałącznik 26837
-
Cytat:
Napisał
rajtkezjusz
Jest już z 8 lat i nie ma problemów
U mnie jest problem bo kilkakrotnie muszę naciskać przycisk włączający zanim się załączy a później jest też problem z przełączeniem zakresu ładowania.