To jest widok strony w wersji do druku
-
Co do fabrycznego alarmu.
Alarm fabryczny jest dokładnie opisany na 14 i 15 stronie instrukcji samochodu, jedynym wskaźnikiem działania lub nie, jest czerwona dioda umieszczona w drzwiach kierowcy (ta sama co informuje o zamknięciu samochodu). W przedniej lampie sufitowej są umieszczone czujki ultradźwiękowe (objętościowe) oraz przyciski do dezaktywacji tychże czujników oraz do dezaktywacji czujnika podniesienia auta.
Jeżeli ktoś ma jakąkolwiek dodatkową diodę świecącą na przedniej szybie , nawet jeżeli alarm jest sterowany oryginalnym kluczykiem od auta, to jest to alarm dokładany poza fabryką.
Mylącym dla niektórych może być to, że serwisy i salony fiata montują takie alarmy przed sprzedażą auta we własnym zakresie i kupując nowe auto z salonu wydaje im się, że posiadają fabryczny alarm. Moje auto również zostało w taki alarm wyposażone jeszcze w salonie przed zakupem (sterowanie z kluczyka samochodu oraz dołożona czerwona dioda w obudowie przypominającej pilota wciśnięta pomiędzy deskę a szybę przednią z lewej strony) na co są dodatkowe papiery, instrukcja od alarmu i gwarancja.
Trochę długi ten opis ale może wyjaśni w końcu wątpliwości co do alarmów w cromie.
-
Cytat:
Napisał
zabezp
jedynym wskaźnikiem działania lub nie, jest czerwona dioda umieszczona w drzwiach kierowcy (ta sama co informuje o zamknięciu samochodu)
Podejrzewam, że chodzi Ci o diodę umieszczoną na konsoli centralnej - tylko taka, na przycisku zamykania auta, odpowiada za sygnalizację zamknięcia. Chyba, że masz model przed FL.
-
Cytat:
Napisał
SAR37
..Chyba, że masz model przed FL.
Dokładnie (opisane w profilu) :smile:
Rzeczywiście, w instrukcji dla poliftowego auta nie ma nic o diodzie w drzwiach.
-
Ha! A u mnie jest dioda na konsoli środkowej (mruga po zamknięciu auta) ale alarmu nie ma :-)
-
Cytat:
Napisał
maciekpt
Ha! A u mnie jest dioda na konsoli środkowej (mruga po zamknięciu auta) ale alarmu nie ma :-)
Tak jak napisał SAR37, po FL jest to dioda w przycisku zamykania na konsoli środkowej.
Nie mniej zasada jest ta sama, dioda sygnalizuje zamknięcie auta (bez względu na to czy alarm jest, czy nie).
Przed FL ta dioda też jest w tym przycisku, ale świeci tylko wtedy gdy zamkniemy auto od wewnątrz tym przyciskiem, przy zamykaniu pilotem świeci dioda w drzwiach.
-
Cytat:
Napisał
zabezp
Przed FL ta dioda też jest w tym przycisku, ale świeci tylko wtedy gdy zamkniemy auto od wewnątrz tym przyciskiem, przy zamykaniu pilotem świeci dioda w drzwiach.
No i wszystko jasne - dzięki za rozwianie wątpliwości!
-
Dziś sprawdzałem u siebie jak to wygląda.
Moja Croma jest przed FL. Mam diodę w drzwiach i środkowej konsoli do zamykania automatycznego/wewnętrznego. Mam też czujki objętościowe na słupkach. Jednak alarm się nie odpala i tak. Dioda na drzwiach też się nie świeci. (sprawdzałem jest podłączona - wymieniałem klamkę to musiałem boczek zdemontować).
Gdzie jest umiejscowiony alarm? Napewno gdzieś pod maską, może poprzedni właściciel go wyłączył. Ktoś wie jak to sprawdzić?
Zamykanie i otwieranie z pilota działa bez problemu, ale nie ma sygnału dźwiękowego.
-
Ja znalazłem jakieś centralki w lewym boczku, w bagażniku - może to tam?
-
Tam może być moduł do podłączenia haka (jak pisał maka131 w tym poście: http://fiatklubpolska.pl/croma-446/z...77/#post194335) ale może i od szyb?
-
Cytat:
Napisał
maciekpt
Moduł od zasiania tylnych drzwi (szyby i centralny zamek) jest podobno pod tylną kanapą
-
no i odskoczylismy od tematu. Jakies pomysly w mojej kwestii?
-
Właśnie siedzę w samochodzie i sprawdzam ten nie działający pilot.A wiec doszedłem do tego ze gdy przestaje działać pilot (u mnie muszę odczekać kilka minut po otwarciu drzwi żeby przestał działać)i siedząc w środku z zamkniętymi drzwiami wciskam guzik na pilocie i nic się nie dzieje nie otwiera i nie zamyka ale wystarczy ze wlacze lampkę DACHOWA lub włacze radio pilot działa .Wiec może jakiś styk nie ma przejścia jak jest małe napięcie .PROSZE o wasze opinie bo problem jednak męczy
-
Bibor,
czy już czytałeś to http://fiatklubpolska.pl/croma-446/c...s-mrozy-16709/
wychodzi na to, że jest to usterka w stacyjce (tzn. jakimś module od stacyjki), chociaż pierwotnie obstawiałem moduł centralnego, który jest w drzwiach kierowcy. Na twoim miejscu zajrzał bym jednak do drzwi, do tego modułu, wyjąć wtyczki, psiknąć jakim sprayem do styków i zobaczyć co będzie.
Ja u siebie miałem tak, jak naprawiałem klamkę w drzwiach kierowcy, to później nie działało mi składanie prawego lusterka i wystarczyło jeszcze raz wyjąć i włożyć wtyczkę właśnie w tym module w drzwiach i wszystko działa do tej pory.
Podsyłam link, żeby zobrazować jak wygląda ten moduł FIAT CROMA II STEROWNIK MODUŁ ZAMKA CENTRALNEGO (4795338191) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
-
Witam. Czytalem wszedzie pisza ze trzeba stacyjke wymienic. Ale zeby bylo to take proste. Trzeba programowac w aso no I kosztuje pare stow stacyjka + programowanie. Lipa. Mogli zastosowac normalna stacyjke a nie taka fikusna. Nic rozbiore drzwi przeczyszcze styki moze cos sie poprawi.
-
Cytat:
Napisał
jarokuc
Witam. Czytalem wszedzie pisza ze trzeba stacyjke wymienic. Ale zeby bylo to take proste. Trzeba programowac w aso no I kosztuje pare stow stacyjka + programowanie. Lipa. Mogli zastosowac normalna stacyjke a nie taka fikusna. Nic rozbiore drzwi przeczyszcze styki moze cos sie poprawi.
Witam,
coś pomogło po czyszczeniu ?
mam niestety ten sam problem, słyszałem tylko , ze wymiana stacyjki z wiązką pomaga :((.