To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisał
adamo
dpf wypala się średnio co 1015 km dojeżdżając do pracy 10 km a na trasie wypalanie wzrasta do 1350km
Nie wiem skąd wam sie biorą takie liczby, ja jak kupowałem swoją cromę z włoch to średnie wypalanie z ostatnich 5 wypaleń wynosiło 950 km. Szef zakładu na belwederczyków w Krakowie mówił wtedy że to dobry wynik i nie ma w ogóle problemu z dpf. Porównując moje wyniki z waszymi wychodzi że wam 2 krotnie dłużej zapycha się filtr jeżdząc na krótkich odcinkach. U mnie croma pokonuję do pracy 13 km w jedną stronę i nie ma mowy o nie dogrzaniu auta bo temp 90 stopni osiąga po 3 km.
-
U mnie klapki są, egr jest, dpf wypala się różnie. W czerwcu jak sprawdzałem to wypalał mi się średnio co 900km (głównie miasto).
Z końcem lipca o średnie wypalanie wyniosło 1035km (miasto + trasa na wakacje).
Jak kupowałem samochód, średnie wypalanie oscylowało w granicach 400-500km, odkąd stosuje mieszankę Millers + 2T, DPF wypala się rzadziej.
-
Ja mojego "wypaliłem" dożywotnio ;) Mój niestety na krótkich trasach nie osiągał takich wartości. Jeszcze raz podkreślam, jeżeli z dpfem jest wszystko ok to jest wtedy fajnie /nie kopci i w ogóle.../, ale jak zaczną się problemy to już nie jest tak miło.
-
Cytat:
Napisał
Patryk205
Ja mojego "wypaliłem" dożywotnio ;) Mój niestety na krótkich trasach nie osiągał takich wartości. Jeszcze raz podkreślam, jeżeli z dpfem jest wszystko ok to jest wtedy fajnie /nie kopci i w ogóle.../, ale jak zaczną się problemy to już nie jest tak miło.
a co się działo?
pzdr
-
Na poprzedniej stronie dość obszernie opisałem ;) Pozdro
-
Podczas wypalania DPF-u oprócz podwyższonego chwilowego spalania u mnie występuje dosyć charakterystyczny basowy pomruk wydechu nie da się tego nie zauważyć :)
-
Cytat:
Napisał
Croma 08
Podczas wypalania DPF-u oprócz podwyższonego chwilowego spalania u mnie występuje dosyć charakterystyczny basowy pomruk wydechu nie da się tego nie zauważyć :)
Zgadza się, buczy bardziej. A jak u Was wygląda ruszanie ze świateł , gdy akurat wypalanie się zaczęło?
-
Cytat:
Napisał
Patryk205
Zgadza się, buczy bardziej. A jak u Was wygląda ruszanie ze świateł , gdy akurat wypalanie się zaczęło?
Zostawi siwy dym, ale nie czuje spadku mocy w jezdzie po miescie, sytuacja zmienia sie powyzej 150 km/h wtedy juz czuc przymulenie.
-
Ja jestem w tej dobrej sytuacji że mam kilka kilometrów obwodnicy, tak więc tam wypalam, 4 bieg, tempomat 100km/h na liczniku i w dlugą :)
-
Cytat:
Napisał
Croma 08
Ja jestem w tej dobrej sytuacji że mam kilka kilometrów obwodnicy, tak więc tam wypalam, 4 bieg, tempomat 100km/h na liczniku i w dlugą :)
Metoda z VW. W Cromie dopali się przy wolnej jeździe a nawet na postoju.
Pzdr
-
Z rozmów z mechanikami lepiej jest to robić w trakcie jazdy i przy prędkości obrotowej silnika w okolicy 3000, podobno wtedy mniej cierpi turbina.
-
Cytat:
Napisał
Croma 08
Z rozmów z mechanikami lepiej jest to robić w trakcie jazdy i przy prędkości obrotowej silnika w okolicy 3000, podobno wtedy mniej cierpi turbina.
Nauczył się na VW.
Pzdr
-
Być może :D . Pozdro :piwko:
-
Cytat:
Napisał
mrozek
Metoda z VW. W Cromie dopali się przy wolnej jeździe a nawet na postoju.
Pzdr
Tu sie z toba nie zgodzę że filtr dopali się na postoju. Kiedyś z ciekawości kiedy wjezdzalem na parking pod domem zacząl dopalać sie dpf. Zostawiłem go tak a on po około 5minutach skonczył. Myślalem ze sam sobie podniesie obroty ale tego nie zrobil. Po podpieciu fes'a dpf dopalil sie na postoju tylko do 75% zatkania, podczas gdy jade zawsze zejdzie poniżej 17%
-
Cytat:
Napisał
pezet3
Tu sie z toba nie zgodzę że filtr dopali się na postoju. Kiedyś z ciekawości kiedy wjezdzalem na parking pod domem zacząl dopalać sie dpf. Zostawiłem go tak a on po około 5minutach skonczył. Myślalem ze sam sobie podniesie obroty ale tego nie zrobil. Po podpieciu fes'a dpf dopalil sie na postoju tylko do 75% zatkania, podczas gdy jade zawsze zejdzie poniżej 17%
Tak własnie ma być, między innymi na tym polega różnica między DPF w VW a Fiat.
Na postoju wypala tyle ile potrzeba by rozpocząć jazdę na zimnym silniku np. następnego dnia.
W VW doszłoby do zapchania DPF. Problem może pojawić się, jeśli ktoś jeździ po 3- 5 km po mieście. Wtedy dopala często i krótko odzyskując jakieś 20-30% pojemności dpf (110% to wciąż "normalny poziom zapchania dpf". Kupowanie dużego diesla by jeździć kilka km dziennie po mieście (z dpf czy bez) mija się z celem. Auto jest permanentnie niedogrzane i mimo małego przebiegu zużycie silnika jest spore.
pzdr