To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
wspomaganie -
Kolego Pandemic88 to co zlałeś miało kiedyś kolor zielony a Dexron III jest tzw. olejem typu ATF.
To zielone jest wg specjalistów jest nie mieszalne z olejami typu ATF.
Oleje ATF są i było standardowo stosowane w układach wspomagania ale oparte o pompę napędzaną mechanicznie od silnika- pompa pracuje cały czas.
Układ wspomagania w Cromie ma pompę napędzaną elektrycznie tylko w momencie chęcią ruszenia kierownicą, można to zauważyć na postoju (silnik na biegu jałowym i zapalone światła). Przy ruszeniu kierownicą lekko przygasają światła.
Ten zielony płyn jeszcze mniej zmienia lepkość w stosunku do temperatury (w stosunku do ATF), co jest bardzo istotne by w niskich temperaturach pompie było lżej.
-
Siemano.
Nie wiem czy w dobrym temacie ale pompa wspomagania potrafi się wyłączyć z nienacka. Przestaje wspomagac i kontrolka na desce, czasem problem znika po krótkiej chwili, a czasem po poruszaniu kostką. Przeczyściłem styki ale problem nadal czasem występuje. Słyszałem o tej usterce i o serwisowym jej rozwiązaniu ( bajpasem bezpośrednio z akumulatora ). Czy ktoś z was sprawdzał to rozwiązanie? Czy ewentualnie jesteście podpowiedzieć czy ten element z linku poniżej jest własnie to naprawy tej usterki ?
https://allegro.pl/oferta/przewod-ws...hoCIkIQAvD_BwE
-
Tak ten przewód służy do naprawy tej usterki.
Ze względu na cenę tego przewodu podjąłbym jeszcze próbę naprawy, tzn. porządne wyczyszczenie styków w pompie i czyszczenie wraz z dogięciem styków we wtyczce. Ja tak u siebie zrobiłem z półtora roku temu i (odpukać) na razie jest OK.
Pisząc czyszczenie mam na myśli nie tylko chemię ale mechaniczne zeskrobanie nalotu.
-
Cytat:
Napisał
zabezp
Tak ten przewód służy do naprawy tej usterki.
Ze względu na cenę tego przewodu podjąłbym jeszcze próbę naprawy, tzn. porządne wyczyszczenie styków w pompie i czyszczenie wraz z dogięciem styków we wtyczce. Ja tak u siebie zrobiłem z półtora roku temu i (odpukać) na razie jest OK.
Pisząc czyszczenie mam na myśli nie tylko chemię ale mechaniczne zeskrobanie nalotu.
Ja czyściłem trzy-etapowo Kontaktem 60, Kontaktem WL i Kontaktem 61. Odpukać po tym czyszczeniu problem w końcu ustąpił. Wcześniej czyścili to mechanicy z marnym skutkiem.
Jedna WAŻNA sprawa. Ta duża wtyczka ma żółtą dźwigienkę. Trzeba się upewnić, że na 1000% działa i że jest zaciśnięta po podpięciu przewodu do gniazda.
-
A jak wyjąć tę wtyczkę. Te żółte zabezpieczenie odsunąłem w bok ale wyjęcie wtyczki to jakiś kosmos. Nie mogę jej nawet ruszyć. Tak ciasno siedzi, że ani drgnie.
-
Cytat:
Napisał
franekbp
A jak wyjąć tę wtyczkę. Te żółte zabezpieczenie odsunąłem w bok ale wyjęcie wtyczki to jakiś kosmos. Nie mogę jej nawet ruszyć. Tak ciasno siedzi, że ani drgnie.
Bardzo prawdopodobne, że była otwarta i teraz ją zamknąłeś :P
U mnie po odblokowaniu wtyczka schodzi baaaardzo delikatnie.
-
1 załącznik(i)
Cytat:
Napisał
franekbp
A jak wyjąć tę wtyczkę. Te żółte zabezpieczenie odsunąłem w bok ...
I teraz należy dopiero wcisnąć właściwą blokadę, która odblokuje wtyczkę.
Na załączonej fotce blokada którą odsuwasz jest akurat czerwona, a nie żółta.
Załącznik 38866
-
Cytat:
Napisał
lupuss
Bardzo prawdopodobne, że była otwarta i teraz ją zamknąłeś
Nie nie.. W oryginale jest żółty ten suwaczek po boku. Odsuwam go na zewnątrz czyli otwieram. Zresztą analogicznie do pozostałych wtyczek w aucie.
Ale kolega zabezp to mnie zaskoczył. Tej blokady to nie skojarzyłem. Przy następnym podejściu wypróbuję wcisnąć w tym miejscu :tongue
-
Pytanie do tematu: plus i minus, które są podłączone do pompy wspomagania są bezpośrednio do masy i plusa w aku podłączone, czy są pod jakieś przekażniki.
Ma ktoś może jakiś schemat, bo planuje zrobić bypass
-
2 załącznik(i)
Minus bezpośrednio do masy.
Plus jest podłączony do bezpiecznika 80A (F73) który jest na tym zestawie przykręconym do plusa akumulatora.
Załącznik 44184
Załącznik 44185
-
Niestety rano złapała i mnie. Po 18 Latach zapaliła się kontrolka wspomagania, brak wspomagania przez kilka minut....
Tak więc trzeb będzie zajrzeć do wtyczki.
-
Jak dobrze wyczyścisz styki to znów spokój na 10 lat. Mała upierdliwość moim zdaniem. Choć po mieście bez wspomagania to słabo. ;)
-
1 załącznik(i)
Zobaczymy na ile starczy... Zastosowałem chemię na styki i trochę mechanicznie podczyściłem... Na razie jest OK
Tak to wyglądało po wyciągnięciu :mad:
Załącznik 45003
-
Przerabiałem dokładnie ten sam temat na wiosnę. Kupiłem nową wtyczkę. Próbując dostać się do konektorów starą wtyczkę dość drastycznie rozbebeszyłem. Finalnie stanęło na tym, że nową wtyczkę założyłem na stare konektory które wcześniej w odpowiednich miejscach ścisnąłem dla lepszego styku. Do tego dałem nowe gumki. Zaizolowałem i działa pół roku bez uwag. Podsumowując proponuje na starej wtyczce postarać się dobrze zbić konektory i problem ustanie :) Dojście jest dośc ciężkie w związku z tym nowa wtyczka kosztowała mnie jakieś 50 zł.
Po tej przygodzie zacząłem się zastanawiać, czy większość ludzi wymienia całe pompy właśnie z tej prozaicznej przyczyny.
-
Niestety operacja się nie udała. Pacjentka następnego dnia powitała mnie brakiem wspomagania :mad: Raz ikona braku wspomagania wyskakiwała raz nie, wspomaganie ginęło w trakcie jazdy.... Dramat skręcać bez wspomagania :roll:
Tak więc ponownie dobrałem się do wtyczki, iglaki płaskie wpadły tym razem do wtyczki - konektory zostały porządnie przeczyszczone i te od wtyczki (pilniki - iglaczki płaskie cienkie do środka styków) i te od pompy.
Jeszcze raz wpadła chemia do styków i od ponad 300 km jest spokój. Wszystko pracuje poprawnie, wspomaganie działa cały czas...
Na wszelki wypadek zakupie sobie nowa wtyczkę....
Mam jeszcze taką obserwację że u mnie po odpaleniu auta jak skręcę na maxa kierownice to napięcie na akumulatorze spada poniżej 12V... normalnie jest na poziomie 14V
I teraz nie wiem czy to kwestia alternatora który już nie domaga... musze się przyjrzeć temu zjawisku ale prąd jaki płynie do pompy wspomagania widać, że jest konkretny. Pomierzę bo przy zimnym silniku też załączone sa świece żarowe więc bilans energetyczny może być ujemny wtedy...