To jest widok strony w wersji do druku
-
Pod skrzynią bezpieczników mam tylko czarną. Jakby była tam brązowa, to nie miałbym problemów z połączeniem kabelków, po prostu wpiął bym obie końcówki kostki. Zamiast tego mam 4 ucięte kabelki i musze je dopasować do kostki. Ktoś po prostu fabryczną kostkę kabina]---[silnik w silniku uciął jak najbliżej miejsca z którego kable od tej kostki wychodzą.
Podsumowując:
Załącznik 14318
Manetka H7 jest, wraz z białą kostką pod kierownicą
Kostka D4B nie ma - ucięto, zostały kable z utrudnionym dostępem
Kostka D4A jest
Reszta również.
Potrzebuje wiedzieć jak w kolejności połączyć 4 kable (te od brązowej kostki której nie mam) które wychodzą mi z pod skrzyni bezpieczników (a właściwie jeszcze z przed skrzyni) z brązową kostką którą już mam
Chyba że oznaczenia na schemacie Z Y CN BC BR BC to kolory, tylko po włosku?
-
5 załącznik(i)
Zadziałało
Wczytałem się w opis instrukcji, poprzyglądałem się kablom we wtyczce i tych uciętych, i podłączyłem
Fioletowy z fioletowym
zielony z zielonym
pomarańczowo-czarny z biało-czerwonym
pomarańczowo-biały z pomarańczowo-białym
Nie musiałem w sumie wyjmować kosza, ale wyjąłem akumulator dla wygody.
Po włączeniu zapłonu wyświetlacz wita mnie napisem:
[FONT=Arial Black]Cruise Control activated[/FONT]
nieważne czy jest włączony przed przekręceniem kluczyka, czy nie oraz kontrolka temperatury chłodzenia jeszcze dłużej zostaje na czerwonym polu (tak jest od wymiany zegarów na abarth'owskie) co skutkuje alarmem dźwiękowym o wysokiej temperaturze. Jak tylko alarm dźwiękowy się załącza, wskazówka wraca na autentyczne wskazanie, a po przekręceniu na ON na tempomacie na kolorowym wyświetlaczu znów pojawia się napis:
[FONT=Arial Black]Cruise Control activated[/FONT]
i zielona kontrolka w rogu wyświetlacza zostaje na stałe i zastępuje ikonkę kalkulatora, jeżeli jesteśmy w np. instant consumption
Załącznik 14327
Załącznik 14328
Załącznik 14329
Załącznik 14330
Załącznik 14331
Dzięki wielkie za pomoc, sam bym się nie domyślił co zrobić :)
-
Cytat:
Napisał
pimikiel
Dzięki wielkie za pomoc, sam bym się nie domyślił co zrobić
Sądzę, że domyślił byś się i zrobił to sam, ale dzięki pomocy/podpowiedziom kolegów poszło poprostu szybciej.
Ale ostatecznie po to (międzyinnymi) właśnie jest ten klub/forum, żebyśmy Sobie pomagali (jeżeli to tylko możliwe).
-
Ja wsadziłem manetke z Alfy 147.Wszystko działa za wyjątkiem zielonego kółka na desce:roll: Nie wiem co jest nie tak.
-
Wg mnie od alfy jest brzydka, a okazuje się ze od bravo 2 jest identyczna jak w stilo więc i pasuje stylistycznie
Żeby zegary pokazywały musisz FESem lub MESem włączyć kontrolke tempomatu w komputerze i zrobić osiowanie.
-
-
Witam
Chce założyć tempomat do stilo 2003 r multiwagon z silnikiem 1.9 jtd.
Mam manetkę, spinki i kable, musze pociągnąć kabel spod maski do wewnatrz auta.
Opieram sie na wszystkim znanym manualu.
Nie bardzo rozumiem jak mam podłaczyc zółty kabelek od zasilania
"pomarańczowy (jest to on/off tempomatu 12 V)
Żółty – napięcie 12V (możemy wziąć z dowolnego źródła
prądu po stacyjce... ja wpiąłem się w bezpiecznik F35"
Mógłby ktoś zrobić zdjęcie jak to u niego wyglada?
Dzieki Smile
-
Cytat:
Napisał
wychowany
Nie bardzo rozumiem jak mam podłaczyc zółty kabelek od zasilania
"pomarańczowy (jest to on/off tempomatu 12 V)
Żółty – napięcie 12V (możemy wziąć z dowolnego źródła
prądu po stacyjce... ja wpiąłem się w bezpiecznik F35"
Mógłby ktoś zrobić zdjęcie jak to u niego wyglada?
Dzieki Smile
Zdjęcia Ci o tej porze nie zrobię, ale to jest prosta sprawa - bezpiecznik F35 jest w skrzynce bezpieczników pod kierownicą - to ten, pod który oryginalnie podpinany był tempomat.
Ja zrobiłem tak, że wyciągnąłem ten bezpiecznik, wsunąłem w jeden z otworów (bodajże górny, czyli ten "za" bezpiecznikiem) spłaszczony i wygięty w "u" kabelek i tyle :)
Czyli krótko mówiąc ten żółty kabelek możesz wziąć bezpośrednio z kabiny i będzie króciutki kawałek ze skrzynki bezpieczników do manetki
-
Cytat:
Napisał
radiwa
Zdjęcia Ci o tej porze nie zrobię, ale to jest prosta sprawa - bezpiecznik F35 jest w skrzynce bezpieczników pod kierownicą - to ten, pod który oryginalnie podpinany był tempomat.
Ja zrobiłem tak, że wyciągnąłem ten bezpiecznik, wsunąłem w jeden z otworów (bodajże górny, czyli ten "za" bezpiecznikiem) spłaszczony i wygięty w "u" kabelek i tyle :)
Czyli krótko mówiąc ten żółty kabelek możesz wziąć bezpośrednio z kabiny i będzie króciutki kawałek ze skrzynki bezpieczników do manetki
Wyglada na proste, dzieki :) Obawiam sie tylko czy nie przysporzy problemów tak wpiety kabel.
Kolega raz wpiał kabelki pod bezpieczniki a po jakims czasie, zapaliło mu sie gniazdo z bezpiecznikami na trasie.
-
Cytat:
Napisał
wychowany
...czy nie przysporzy problemów tak wpięty kabel.
Tego rodzaju połączenia/podłączenia mogą być dopuszczalne na chwilę (np. w celu sprawdzenia działania jakiegoś układu), ale jest zbyt ryzykowne i niedopuszczalne na stałe.
Jest to po prostu zwykłe druciarstwo:popupie:.
-
Cytat:
Napisał
Grześko
Tego rodzaju połączenia/podłączenia mogą być dopuszczalne na chwilę (np. w celu sprawdzenia działania jakiegoś układu), ale jest zbyt ryzykowne i niedopuszczalne na stałe.
Jest to po prostu zwykłe druciarstwo:popupie:.
Chodziło mi dosłownie o to samo, tylko ująłem to w delikatny sposób :)
Masz może pomysł skąd można pociągnąć napiecie do tempomatu z komory silnika? W okoliach kostki od której odprowadza sie kable do tempomatu?
-
3 załącznik(i)
Witam
Nie chce zakładać oddzielnego tematu wiec pozwole sobie mój problem opisać w tym.
Mam Stilo Multiwagon 1.9 jtd (anglik) 2003 r.
Zamontowałem manetke i przeciagnałem kable z komory silinika pod kierownice przy pomocy manuala, ale tempomat nie działa. Napięcie ( zółty kabelek od manetki) podłaczałem bezpośrednio pod pomaranczowy przedów od stacyjki (+ po stacyjce) i bezposrednio pod f35 ale w żaden sposób nie udało mi sie uruchomić tempomatu.
Sprawdziłem jeszcze raz całe podłaczenie oraz czy kabel który przeciagnałem przewodzi prąd i wychodzi na to, że wszystko jest podlaczone jak należy.
Na odcinku 10 km próbowałem go właczyc przetrzymujac + i jeszcze wiele innych kombinacji ale bez rezultatu.
Moja kostka wygladała tak
Załącznik 18574
I byla podlaczona do tej:
Załącznik 18575
Po podłaczeniu kabla który idzie pod kierownice wygląda tak:
Załącznik 18576
Pod kierownicą podłaczyłem wszyskie kabelki jak należy czyli
zielony-zielony
biało pomaranczowy-czerwony
biało czerwony-niebieski
fioletowy pomaranczowy
zółty - pod pomaranczowy kabel od stacyjki (próbowałem też sie wpinac w górny pin gniazda bezpiecznik f35 )
Co może być nie tak?
Z góry dziekuje za poomoc :)
-
Co jeśli brak tych kostek, czy mogę się wpiąć w ECU, czy musi być sterownikt tempomatu?
-
ja np w fiacie bravo2 wpinałem sie w ecu i wszystko ok , tylko musisz miec schemat pod które piny w kostce do ecu sie wpiąć , zasilanie to wiadomo weźmiesz już w kabinie z body comp ,
sterownik czyli co manetka ? , raczej by się przydała , bo jak będziesz załączał funkcje , kabelkami zwarę robił LOL