To jest widok strony w wersji do druku
-
Ja mam dość ciekawy temat , Stilo 1.6(182B6000) 3D 2005r - przyprowadziłem wóz z Niemiec z przebiegiem 127.900 w tej chwili ma 129.400 ... jeżdżę miesiąc ponad , trasa - miasto , ..
na miejscu przy zakupie sprawdzaliśmy stan wszystkich podzespołów i płynów eksploatacyjnych ..
Problemów jako takich nie było , drobne pierdoły , strzelające ustawienie nawiewu , brak oświetlenia popielniczki itp ..
jedyny problem na który mało kto umiał odpowiedzieć było szarpanie silnika na biegu jałowym (wahania 750 - 820 RPM/min)
Sprawdziłem na komputerze , sondy , przepustnice , zrobili adaptację .. nic sie nie zmieniło ..
Dziś jednak przeżyłem traumę.. podczas jazdy , zauważyłem ze przy 3 - 4 T obrotów bardzo szybko rośnie temperatura , po czym za chwilę spada..
zajrzałem pod maskę , płyn pod max ale pomyślałem o oleju...
cóż okazało się że bagnet jest całkowicie suchy...
czyli wp... Cały olej na przejechane 1500 km....
Piszę , bo zastanawiam sie czy wypruwać już silnik?
-
"Szarpanie" na biegu jałowym to na 90% kwestia czyszczenia przepustnicy, co przerabiałem już w kilku Stilo z tym silnikiem (o ile masz ten turecki, bo były 2 różne 1.6 montowane) ;) Roboty na 5 minut, trzeba tylko kupić taki środek specjalny ;-) Nie trzeba robić przy tym adaptacji ani nic więcej. Tylko trzeba nową opaskę zaciskową na rurę dolotową powietrza, bo oryginalnej drugi raz nie założysz ;-)
Suchy bagnet nie oznacza, że oleju jest 0 :) Wg instrukcji ten silnik może pobierać 0,4 litra oleju na 1000km. Jest to bardzo dużo, ale wg Fiata w normie.
Sprawdziłbym, czy nie cieknie spod uszczelki pod głowicą oraz na wale. Jeżeli przebieg jest autentyczny to raczej jeszcze nie pora na nic poważnego :)
Na jakim oleju jeździsz?
-
Cytat:
Napisał
radiwa
(o ile masz ten turecki, bo były 2 różne 1.6 montowane)
jaki turecki? chyba dywan...
w stilo 1.6 motory były:
przed fl silnik był z fiata - znany z bravo
po fl silnik był z opla... a nie z Turcji...
Cytat:
Napisał
radiwa
Wg instrukcji ten silnik może pobierać 0,4 litra oleju na 1000km. Jest to bardzo dużo, ale wg Fiata w normie.
to w cale nie jest dużo... a 1.8?, jeszcze dodam, że np GP 1.4 ma dopuszczalne zużycie oleju na poziomie 1l/10kkm...
-
Tak, zgadza się z tym silnikiem - taki skrót myślowy, bo chodziło mi, że z montażu w tureckich fabrykach ;-) Generalnie to ta wersja znana z Bravo, o mocy 103 KM i tę miałem na myśli, oplowski miał bodajże 105KM
-
zważywszy, że stilo było składane we Włoszech i w Brazylii ;)
-
Nie chcę się mądrzyć, bo ekspertem nie jestem, ale mój egzemplarz Stilo został wyprodukowany w tej oto fabryce: Tofaş
Z tego co mi wiadomo (choć nie jestem tego również pewien) to wersje 5D ze światłami przeciwmgielnymi na klapie obok tablicy rejestracyjnej to te produkowane właśnie w tejże fabryce.
-
nawet na wikipedii niema, wzmianki że stilo było produkowane w fabryce Tofasa, nawet nie wychodziło pod nazwą Tofas Stilo...
Podeślij mi vin na PW jak możesz, to dokładnie sprawdzę gdzie było wyprodukowane...