To jest widok strony w wersji do druku
-
Ja posiadam rocznik 2006 150km i jak wypalal mi sie kilka dni temu dpf to nic sie nie zmienilo. Silnik chodzil tak samo. Wyczulem ze cos sie dzieje bo srednie powoli spadalo. Jechalem na 4 biegu 60km/h a spalanie 13l. Na postoju nic nie kopcilo do czasu az dodalem gazu... siwy dym. Po ok 10 minutach wszystko wrocilo do normy. Wypalanie rozpoczelo sie po ok 3km od domu jak jechalem rano do pracy oczywiscie sie spieszac. Prosilbym o informacje. Najlepiej link do jakiejs konkretnej oferty co kupic aby sprawdzic poziom zapchania dpf. Oraz o informacje czy w takim programie mozna wymusic wypalanie filtra
-
Raczej wymuszane wypalania DPF nie zaleca się.
-
Ja po wypalaniu nie czuje zbytniej różnicy w pracy silnika, program służy mi tylko do oszacowania za ile km będzie wypalanie.
-
Podchodzicie do tego DPFa jak do jeża. Ostatnio wiedząc że się wypala zmuszony byłem wyłączyć silnik. Wczoraj włączył się ponownie i wypalił do 18%. Czy się jedzie czy się stoi i tak się wypali, na postoju trochę to dłużej trwa. ;-)
-
Ją właśnie wróciłem ze sklepu, gdzie w drodze do niego zaczął mi się wypalac filtr. Nie gasilem go tylko zrobiłem rundke wokół sklepu dopóki się nie wypalił. Gdybym stał na parkingu to nie widziałbym kiedy skończy.
Że mną to pikus bo zawsze nad tym czuwam i wiem kiedy się zalaczy, ale auto użytkuje też żona i tu może zdarzyć się problem.
Chyba będę musiał pomyśleć o jakiejś diodzie.
Degradacją oleju spada ze 100% co 4%, zakładając że filtr mi się wypala co 500 km komputer zacznie wołać o wymianę po 12500km, czy zacznie informować o wymianę jak zejdzie do 0% czy wcześniej?
-
mnie się w końcu załączyło wypalanie przed wczoraj, aczkolwiek wiem to z wyników skanu przez interfejs, w czasie jazdy nie zauważyłem i nie słyszałem nic niepokojącego i dziwnego.
-
Witam
Ostatnio zakupiłem ELM 327 v2 z Viaken.pl (przy okazji bardzo polecam sprzęt i sklep :-)) i zauważyłem podczas diagnostyki: stan DPF "normalne zatkanie" i procentowo 101%. Zapuściłem wypalanie DPFu. obroty wzrosły do 3000 obr/min. tłumik rozrzał się, że aż iskry leciały z tyłu i chodził tak ok 5 minut. Po całej operacji wypalenie 69%. Kto powiedział, że nie zaleca się wymuszania wypalania DPFa? W Pol-Carze mówili co innego :-). Pozdrawiam, hej!
-
1 załącznik(i)
Witam,
Po wykonanym skan dtc w programie FiatECUScan mam 3 nierozpoznane urządzenia
Załącznik 15457
Co to może być ?
Pozdrawiam,
Drawelek
-
Cytat:
Napisał
carooso
Witam
Ostatnio zakupiłem ELM 327 v2 z Viaken.pl (przy okazji bardzo polecam sprzęt i sklep :-)) i zauważyłem podczas diagnostyki: stan DPF "normalne zatkanie" i procentowo 101%. Zapuściłem wypalanie DPFu. obroty wzrosły do 3000 obr/min. tłumik rozgrzał się, że aż iskry leciały z tyłu i chodził tak ok 5 minut. Po całej operacji wypalenie 69%. Kto powiedział, że nie zaleca się wymuszania wypalania DPFa? W Pol-Carze mówili co innego :-). Pozdrawiam, hej!
Nie zaleca się wymuszania bo aby to zrobić auto musi wysilić się znacznie bardziej niż podczas normalnej jazdy. Dlatego też nie wypalił Ci do końca tylko do 69%.
Podczas jazdy rezultat byłby lepszy. 101% to nie dramat. Ja bym wsiadł w auto i przejechał się 20 km
pzdr