Jak zweryfikować problem z odmą w tym silniku?
To jest widok strony w wersji do druku
Jak zweryfikować problem z odmą w tym silniku?
są 2 przewody od odprowadzania par oleju.
Jeden gruby w którym bardzo czesto gromadzi sie szlam, zatyka sie i olej potrafi wywalic miarką
jeden cienki który idzie pod kolektor służy do wyrównania cisnienia w misce
No tak ale co z pozostałymi objawami?
Muszą sugerować uszczelkę?
dym biały, to trudno zweryfikowac, moze byc to zwykłą para wodna ze skraplania sie wody w tłumiku, moze pochłaniac płyn, ale wtedy zauwazysz cisnienie w zbiorniczku, ewentualnie zapach spalin
Dziwne jest to iż jak dolewam płynu chłodniczego to po jeździe zawsze wraca do tego samego punktu..
Tak jakby się spalał a później już nie..
Dziwny objaw.
Tak korek wygląda w moim , jazda na krótkich odcinkach 4-5 km i postój .
Załącznik 12446
Bulgotanie w nagrzewnicy wskazuje na 100% UPG.
Słychać syczenie przy odkręcaniu korka od chłodnicy ?
zadzwon i pogadamy, numer masz na PW
Robert pewnie już śpi ;]
Więc pytanie na szybko do kolegów z forum..
Które koło to odma?
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...b23dfa419.html
Na niebiesko zaznaczyłem odmę, w króćcu na zielono jest tłumik płomienia warto zobaczyć czy nie jest zapchany jak na fotce niżej. Ja tak miałem i mi sączył się olej z uszczelek, na razie go wyciągałem.
Załącznik 12454
Co u Ciebie tyle oleju na silniku.
Robert jeszcze nie spi.
Panterka dokładnie opisał to co tłumaczyłem uzytkownikowi Rick
Też podejrzewam, że przezemnie nazwany druciak jest zapchany.
Z tego co Rick opisywał, to z uszczelka głowicy wszystko dobrze.
Dzięki panowie! Tak też myślałem ale nie chciałem niczego popsuć bo dziś potrzebuję samochód :)
Co do oleju na silniku - powycieram ;]
Jeszcze mam sprawę..
Chodzi nadal o alternator.
Jak było mokro świeciła się kontrolka akumulatora - teraz jest ok
Na włączonym pokazuje 13,7v - chyba.. zbyt mało?
Kupiłem nowy akumulator za Centrę.
Pokonuję krótkie odcinki więc coś czuje że nowy aku Bosch S5 długo nie pociągnie..
Pasek jest dobrze naciągnięty - nie skręca się o 90 stopni.
Ale jak się kręci mam wrażenie jakby się - ocierał? Specyficzne brzmienie jak - szu, szu, szu, szu szu..
Czytałem że wymiana szczotek może pomóc - ale gdzie je dostać bo nie widzę ich choćby na alledrogo..
Dodatkowo muszę pokręcić wtyczką od gniazda 12V żeby zaczęło ładować mi nawigację itp.
Może jest zwarcie? Szkoda tylko że nie wiem który to bezpiecznik :]
No i na włączniku światła w kokpicie otwartych drzwi - cały czas świeci się żarówa
alternator powinien miec ładowanie ok 14,2 14,5v.. jesli bd jezdził na za małym ładowaniu to nowy aku na nic sie zda po paru miesiacach niedoładowania bd do wrzucenia:D czyli masz problem z alternatorem.. do do zapalniczki to moze podegnij blaszki w srodku gniazda..
Odmą zajmę się pod koniec tygodnia - ciekawe ile syfu mnie tam czeka :]
Zdam relację.
Co do alternatora - podzwoniłem po mechanikach i albo słyszę - Panie ja to oddaje do elektryka i on jak zrobi to poda cenę - pytam ile tak na oko może wyjść a on że do 250 zł - Inny że 280 - jeszcze inny 230 bo to wymiana szczotek, regulator napięcia - itd..
No to w końcu się zastanawiam czy nie lepiej uderzyć w nowy..
Alternator Fiata Brava/o, Punto, Siena, Seicento, Doblo, Panda/ ze wspomaganiem -
I mieć święty spokój..
Ponoć ma wzmocnioną obudowę.
alternator, który daje 13,7vto jeszcze nie tragedia.
zbadaj napiecie na zaciskach alternatora i na akumulatorze, moze tam masz strate