To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Spalanie -
Ja ostatnio miałem na kopmie 4,9 a rzeczywiste na stacji benzynowej wyszło 6,1 przy delikatnej jeździe zejde do 5,5. MOże spróbuj dłuższe trasy zrobić ja robie czasem tak że jak widzę że duzo wychodzi spalanie to aktywuje tryb oszczędny czyli omijam autostrade a jak juz wjade na nia to nie jade szybciej niż 100 czyli do kraka stara 4 srednio 80 km/h a potem od wezla wielickiego do kraków wschód około 100km/h i spalanie mam na poziomie 5,5 czasem mniej.
-
Z moich odczuc wieksza realne spalanie wychodzi wzgledem kompa wychodi przy czestym gaszeniu i odpalaniu auta. Skoro sporo jezdxiles po miescie to moze tu jest przyczyna?
-
Panowie, przedewszystkim jedno podstawowe pytanie przy porównywaniu zużycia paliwa:
-pokazywanego przez komputer auta,
-wychodzącego z obliczeń lub
-pokazywanej przez dystrybutor ilości paliwa zatankowanego
to czy tankujecie przy takich porównaniach na jednej stacji benzynowej z tego samego dystrybutora?
Pytam, ponieważ "Rozporządzenie Ministra Gospodarki z dnia 27 grudnia 2007 r. w sprawie wymagań, którym powinny odpowiadać instalacje pomiarowe do ciągłego i dynamicznego pomiaru ilości cieczy innych niż woda", reguluje dopuszczalne błędy dystrybutorów benzyny, oleju napędowego oraz biopaliw. Pomyłka ta wynosi do 0,5 proc. co przy tankowaniu np. 50 l paliwa oznacza maksymalną różnicę w wysokości 0,25 l paliwa.
Ale niejednokrotnie okazywało sie, że o ile na jednej stacji do kanistra 20 l. naleje się rzeczywiście 20 litrów to na innej do tego samego kanistra mozna zmiescić już 22 litry (według wskazań dystrybutora). Taka niestety jest prawda o realiach na stacjach benzynowych (różnych firm) w Polsce.
Dlatego, żeby choć zminimalizować błędy pomiarów zużycia paliwa wskazane byłoby, aby chcąc sprawdzić rzeczywiste zużycie w Naszym aucie, należałoby wtedy postarać się tankować wtedy z tego samego dystrybutora co przed początkiem pomiaru/testu.
A wachania wysokości zużycia mogą być przedewszystkim spowodowane zmiennymi warunkami jazdy.
-
hehe ja tak włąśnie robie najpierw lałem na lotos optima klilka baków a tearz się przerzuciłem na bp w bochni i narazie tylko tam tankuję. a i zawsze do pierwszego odbicia bo tego nie wspomniałeś
-
-
Cytat:
Napisał
irqus
...i zawsze do pierwszego odbicia, bo tego nie wspomniałeś.
No fakt, o tym zapomniałem napisać.
Chociaż ja osobiście po pierwszy "strzale" odczekuję około 10 sekund i kończę tankowanie drugim "strzałem" pistoletu dystrybutora;-).