To jest widok strony w wersji do druku
-
no chyba im dłuższe tym spalanie większe ;) kiedy odpalasz zimny silnik, zapotrzebowanie na paliwo jest większe, czasy są dłuższe, a spalanie duże. wraz z rozgrzewaniem silnika czasy maleją z ponad 5 ms aż do 3 ms, a spalanie automatycznie maleje. sonda lambda ma za zadanie korygować skład mieszanki na podstawie spalin przez nią przepływających. za bogata (nieprzepalona do końca) mieszanka paliwowa jest sygnałem dla sondy i sterownika, że czasy są zbyt długie i następuje ich korekcja aż do wartości stechiometrycznej czyli takiej przy której następuje całkowite przepalenie mieszanki paliwow-powietrznej.
-
Czyli objawy padają na sondę. Niesprawna wyjdzie na diagnostyce czy trzeba ją mierzyć jakoś inaczej?
Wydziergane z Tapatalk 2 za pomocą SE Arc S
-
niesprawna sonda wyjdzie na diagnostyce. oprócz zakladki "błędy" niech diagnosta sprawdzi charakterystykę pracy sondy - czy oscyluje w pełnym zakresie i czy prawidłowo działa jej podgrzewanie. oczywiście diagnostykę wykonuj przy silniku zasilanym benzyną. zerknijcie również na czasy wtrysków benzyny na rozgrzanym silnku. jeśli będą prawidłowe, przełącz silnik na gaz i zobaczcie co się będzie działo z czasami wtrysków benzyny. jeśli się zwiększą, masz do regulacji gaz (za ubogo).
-
W jakim zakresie powinna pracować sonda w bravolocie ?
-
nasze autka wyposażone są w sondy 1 voltowe, które prawidłowo oscylują pomiędzy 0-1V. będzie to widać w programie diagnostycznym. możesz również sprawdzić to samemu miernikiem elektrycznym.
tutaj masz ciekawy artykuł dotyczący sond lambda
Sonda lambda - jak to działa?
-
Dzięki. Po świętach dzwonię do Feuverta bo mam akurat zniżkę na 50 PLN i umawiam się na diagnozę
-
Ale to zadna filozofia,moja Brava tyle pali.
-
-
Tak ale skoro czasy wtrysków są za duże a i spalanie czasami idzie pod 13-14 litrów to coś jest na rzeczy. Wychodziło by na to że skoro 2 użytkownikom pali 20 gazu a mi łyknie 15 to powinienem zostawić jak jest i się cieszyć?
Rozbieżności są za duże bo raz spali 9 a innym razem 12
Zobaczymy co wykaże diagnoza i sonda i będzie się myślało dalej
-
pomiary spalania zimą przy ostro minusowych temperaturach i na krótkich odcinkach będą przerażać. niestety. sprawdź błędy i czasy wtrysków na diagnostyce, później zdecydujesz co dalej. jeśli nie masz okopconej końcówki wydechu, nie masz żadnych problemów z pracą silnika, to wydaje mi się, że wszystko jest w normie. fajnie by było gdybyś podpiął się pod komputer gazowy i wrzucił zrzuty ekranowe mapy gazowej. jestem ciekaw jaki masz mnożnik. czym jest mnożnik i na czym polega prawidłowe ustawienie instalacji gazowej dowiesz się tutaj:
Kalibracja instalacji sekwencyjnego wtrysku gazu „4GAS” - MotoFocus.pl
-
Przy mnie ustawiał i chyba jest teraz na 1.3 o ile dobrze pamiętam
-
Sekwencyjna instalacja gazowa powinna być tak ustawiona, aby dla danego czasu wtrysku benzyny dawka paliwa była taka sama energetycznie. A po polsku - dla czasu wtrysku np. 3ms dawka gazu powinna być taka, aby ilość wytworzonej energii ze spalenia gazu była taka sama jak z benzyny. Analogicznie jeśli ECU zmniejsza bądź zwiększa czas wtrysku, czas wtrysku gazu powinien być tak przeliczony aby zapewnić identyczne warunki jak gdyby silnik był zasilany benzyną. Oczywiście wtryski gazu muszą mieć liniową ch-tyke. W takich warunkach mapy wtrysku benzyny nie powinny się rozjechać.
-
Wcześniej 10 lat jeździł na instalacji mieszalnikowej 2 lub 3 generacji, nie wiem jaki może mieć to wpływ na rozjechanie map
-
Cytat:
Napisał
hajdass
Wcześniej 10 lat jeździł na instalacji mieszalnikowej 2 lub 3 generacji, nie wiem jaki może mieć to wpływ na rozjechanie map
W mieszalnikowej instalacji lambda o ile występuje jest emulowana i nie ma sprzężenia zwrotnego do silnika. W sekwencji sprzężenie normalnie funkcjonuje tak więc złe dawkowanie gazu spowoduje korygowanie pracy silnika poprzez takie ustawienie dawki paliwa przez ecu silnika aby mieszanka była prawidłowa. Po przełączeniu na benzynę historia się powtarza bo dawka benzyny będzie zła.. I czym bardziej się to dzieje tym gorzej pracuje silnik lub wręcz ma problemy z pracą.. Cały proces jest dość powolny i jest to zaleta jak i wada..
Wysyłane z mojego GT-S5830 za pomocą Tapatalk 2
-
Zrozumiałem piąte przez dziesiąte ale nadal nie wiem czy stara instalacja miała wpływ na to że teraz wtryski tak pracują. Możesz ciut jaśniej jak do laika?