to teraz od czego jest ten przekaźnik :) i bedziesz szukał dalej :)
To jest widok strony w wersji do druku
to teraz od czego jest ten przekaźnik :) i bedziesz szukał dalej :)
Chodzi o:
Przekaźnik załączający pompę.
Po włączeniu stacyjki, skąd jest on zasterowywany ?- (czyli skąd dostaje napięcia) ?
Ponieważ brakuje:
brakuje zasilania pompy
brakuje zasilania cewki
brakuje impulsu na wtryski
Kontrolka CODE - się nie pali.
Coś zablokowało pompę ,cewkę wtryski.
Gdy podłączyłem bezpośrednio
plus z akumulatora do bezpiecznika pompy paliwa odpalił.
czyli brakuje zasilania (zasterowania)
Co to może być ?
chodzi chyba o podwójny przekaźnik - one najczesciej nawalają ;)
Jest gdzieś przekaźnik który podaje napięcie na cały osprzęt (czujniki) i na ecu. Jest też bezpiecznik na to wszystko. A sterowanie przekaźnika jest ze stacyjki.
Wysyłane z mojego GT-S5830 za pomocą Tapatalk 2
U Ciebie to nie dam głowy, ale u mnie jest np. nad schowkiem pasażera - przekaźnik od osprzętu i obok przekaźnik od pompy paliwa.
Błędy zostają w ECU. Można wykasować tylko programem serwisowym. Tyle że jeżeli lampki od ECU/Code Ci nie świecą to w ogóle zasilania na ECU nie masz..
Dobra, a jeśli wystąpił błąd na połączeniu:
stacyjka -> Immobiliser -> ECU - to chyba nie będzie zasilania,
wystarczy ,że połączę z akumulatora + i odpala normalnie,
Została odłączona wiązka (wtyczka) za akumulatorem -czy nie wkardł się jakiś błąd?
Mam rozbitą brave na zakładzie, wymontuje stacyjkę immobiliser i ecu, podstawię pod mój samochód, jak nie odpali to już będę wiedział,że nie ma błędu na lini stacyjki.
Zasilanie wychodzi ze stacyjki, to co może blokować?
Jeśli dam plus kablem ,to znaczy,że immobiliser nie blokuje - bo teoretycznie każdy złodziej może tak samochód odpalić - bzdura
Więc wychodzi na to że imobilaser jest sprawny, a brakuje plusa,
myślę,czy po-prostu nie dać kabla bezpośrednio z akumulatora - silnik chodzi , żadnych błędów.
haha i Ty myślisz, że to takie proste? :P Stacyjka załącza tylko napięcie (mechanicznie zwiera), immo czyta transponder z klucza i wysyła polecenie zezwolenia rozruchu silnika lub brak zezwolenia. Wszystko idzie po magistrali szeregowej (transmisja cyfrowa).
Jakby coś z immo było a zasilanie było ok to by się kontrolka immibilisera zapaliła i nie gasła!