czyli dwu-masowe koło zamachowe.
A tu masz link do filmiku przedstawiającego budowę i zasadę działania dwumasy.
Koło dwumasowe - YouTube
To jest widok strony w wersji do druku
czyli dwu-masowe koło zamachowe.
A tu masz link do filmiku przedstawiającego budowę i zasadę działania dwumasy.
Koło dwumasowe - YouTube
Spawacz, ładnie podziękować :)
Spawacz zobacz ten filmik Koło dwumasowe - YouTube on przedstawia budowe i działanie dwumasy. ogólnie dwumas tłumi drgania a ze w dieslu są potęzne to potrzebuje takiego koła dwumasowego
Dziękuję kolegom za odpowiedz, film obejrzałem. Toż to zwykły tłumik drgań skrętnych :) Muszę widać sporo nadrobić :) Moje doświadczenie z samochodami skończyło się na gaźnikach :)
Witajcie Koledzy :) żeby nie było dziadostwa zostały wymienione przeguby wewnętrzne i zewnętrzne , efekt ? lepiej się rusza nie szarpie przy ruszaniu bez gazu elegancja francja tylko że dalej tyrkocze i trzęsie oczywiście dużo mniej niż przedtem ale jednak.Rozważam parę możliwości , wydaje mi się że skrzynia się kończy ( to byłby najmniejszy kłopot bo skrzynia kosztuje w granicach 500 zł ) niemniej będę szukać rozwiązania problemu i na pewno napiszę co było przyczyną moich zmartwień choć ktoś mi podpowiedział że może to nie skrzynia ... skoro nie skrzynia to co ?
[COLOR="gray"](Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.[/COLOR]
Na szczęście w naszych autkach BBM 1.9 JTD koło dwumasowe można zastąpić zwykłym kołem zamachowym i nic się nie będzie złego dzialo poza tym że więcej drgań będzie odczuwalnych na nadwoziu i w środku co w pojęciu niektórych ludzi bardzo zmniejsza komfort podróżowania tymże pojazdem.Aha osoby które tak twierdzą zapraszam do Mojego Tipo 1.9 TD to zobaczą co to znaczy drgania w środku hi hi hi
Dwumas to sprzęgło nowszej generacji które lepiej tłumi wibracje idące od silnika do skrzyni biegów . Są tam jakieś sprężynki co to tłumią drgania, zreszą to nie czas na zagłębianie się w techniczne zawiłości .
Po analizie wszystkiego co może być przyczyną tych wibracji podejrzenie pada w 99 % na zębatkę lub synchronizator 5-go biegu.Na szczęście 5-ka znajduję "poza skrzynią" więc ewentualna wymiana nie będzie zbyt trudna.O postępach prac i wynikach napiszę
Problem rozwiązany otóż po zdjęciu dekla ze skrzyni biegów okazało się że poluzowana jest nakrętka na wałku na który zamocowana jest piasta , synchronizator i zębatka 5-tego biegu.Nakrętka została dokręcona i zabezpieczona ( zaklepana jak w przednich przegubach ) dekel założony i autko jeżdzi jakby nic się ze skrzynią nie stało :) czas naprawy 2 godziny
Robert fajnie że się udało. Choć tego bym nigdy nie podejrzewał.
P.s
Widzę, że jazda mania przypadła do gustu na zlocie :D z kubkiem ciepłej kawy;]
Jak widzisz przypadła do gustu :) i Marea i kawa też :) mam nadzieję że spotkamy się na zlocie w tym roku
Pewnie, że tak Robert.
jeśli pozwolisz to ja zrobię rundę Twoją z kawą po mieście :D
Jeśli tylko nie rozlejesz to i Marejka i miasto jest Twoje :) ciekawe tak na marginesie gdzie w tym roku będzie zlot ?