To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisał
seth
wywalenie dpfa 1500 plus zrobienie egr'u (akurat całkowite pozbawienie samochodu tego czegos jest zbyteczne) to pewnie ponad 2 tyś wydałeś. aha i jeszcze chip z 500 zl. myślę że o ile wywalenie dpf'a w przypadku jego uszkodzenia to dobry pomysł o tyle reszty nie rozumiem. jak cos działa to niech będzie a jak sie popsuje to można wywali dpf, można dać zaślepkę z kryzą na egr. myślę że większość nas na forum woli wolna gotówkę wydać na coś innego
Koszt całej operacji łącznie z chipem wyłączeniem i całkowitym zaślepieniem egr i do tego wywaleniem i wyłączeniem dpf zamknęło mi się w około 1tys pln ;) Myślę, że to suma do przyjęcia. A dpf moim zdaniem to tylko bajer dla estetyki, że niby auto nie dymi. Co z tego jak przy jego wypalaniu i tak cała sadza i syfy idą do atmosfery. Ja swój wywaliłem od razu po zakupie gdyż był zatkany w 79% i dwukrotne wymuszone fes'em wypalanie obniżyło zatkanie do 60%. Po wywaleniu dpfa auto dostało kopa i wcale nie dymi aż tak strasznie. Zaślepienie egr'a dało to że auto lepiej zbiera się z dołu i caly syf nie idzie do kolektora ssącego. Rozbierałem ostatnio egr w żony stilo celem zaślepienia to aż się przeraziłem ile tam szlamu było. Egr był już tam raz wymieniany w serwisie i z tego co widziałem wewnątrz kolejna wymiana byłaby niedługo ;) A tak mam teraz spokój
-
Cytat:
Napisał
pawliczex
Co z tego jak przy jego wypalaniu i tak cała sadza i syfy idą do atmosfery. [...] był zatkany w 79% i dwukrotne wymuszone fes'em wypalanie obniżyło zatkanie do 60%
Po pierwsze, nie wszystkie syfy, tylko dwutlenek węgla zamiast sadzy... A u Ciebie i tak syfy lecą w powietrze, więc nie masz się co martwić o to, że z DPFów przy wypalaniu lecą jakieś syfy... :)
No po wypalaniu zliczeniowe zapełnienie wzrasta. Co nie znaczy, że tak jest fizycznie.... A jaka była różnica ciśnień po wypaleniu? Ona mówi więcej o stanie DPFa...
Ja po swoich zabiegach opisanych wyżej, zaznaczyłem w ECU, że DPF został wymieniony i póki co mam spokój. Nawet po mieście się ładnie dopala...
-
inna sprawa to to że ta sadza wypalana jest w 600*C więc pewnie jest mniej szkodliwa. ale jak cala operacja kosztowała 1000 zł to w sumie przyzwoicie. a jak po chipie ze spalaniem?? sporo wzrosło? i napisz gdzie to robiłeś i ile trwało. często bywam w Białymstoku i jak to tam robią takie sztuczki to chętnie bym zostawił auto. aha i jeszcze jedno. dpf'a ci oddali??
-
Z dpf'em to wyglądało tak że został nacięty z góry potem wywalone całe wnętrze i zaspawany. Czujniki włożone do środka i od dołu z kanału wygląda jak oryginał. Po chipie przy spokojnej jeździe spalanie spadło.Trwało to niecały dzień. Co do danych gdzie to robiłem to na priv.
-
czyli ceramikę ci oddali? jeśli nie to nieźle muszą na tym przycinać bo to dość droga zabawka :D To czekam na info co, gdzie i jak :D
-
Tak jak najbardziej ceramikę możesz sobie zabrać
-
-
dpf to chyba zło jakich mało. Nie wiem czy u mnie to wina DPF'a ale spalanie z 30 km po mieście wynosi 7,2. To już lekka przesada.
-
Witam,
juĹź miaĹem jechaÄ na wywalenie DPFa ale poczytalem forum i w koĹcu odpuĹciĹem. Moje spostrzeĹźenia w temacie zamieszczam poniĹźej, moĹźe siÄ komuĹ przydadzÄ
.
Ostatnim razem przy bĹÄdzie P1206 u mechaniora zrobiliĹmy stacjonarne wypalenie DPFa, potem dopaliĹ siÄ sam i byĹ spokĂłj na 2 lata.
Teraz znowu bĹÄ
d P1206, ale nie chciaĹem dopalaÄ stacjonarnie (traktowaĹem to jako ostatniÄ
deskÄ ratunku). BĹÄ
d wyskoczyĹ jak miaĹem filtr zapchany w okoĹo 60%, ale byĹa duĹźa róşnica ciĹnieĹ (500mBar). Najpierw kasowaĹem bĹÄ
d i jezdziĹem autem Ĺźeby przekroczyÄ 80% zapeĹnienia filtra, inaczej nie wypalisz go nawet stacjonarlnie. Potem podĹÄ
czyĹem FESa i wpadĹem na eSke.
KasowaĹem bĹÄ
d w trakcie jazdy, widaÄ byĹo Ĺźe temp roĹnie tak do ponad 400 stopni C, jednak wtedy wywalaĹo znowu bĹÄ
d i do wypalania nie dochodziĹo a temp spadala. Wtedy kasowaĹem bĹÄ
d i prĂłbowaĹem wywoĹaÄ dopalanie filtra jeszcze raz.
Po kilku prĂłbach juĹź miaĹem odpuĹciÄ, ale przy ostatniej prĂłbie przycisnÄ
Ĺem pod gĂłre i temp Ĺadnie skoczyĹa do 600stopni bardzo szybko, bĹÄ
d wyskoczyĹ znowu ale rozpoczÄ
Ĺ siÄ teĹź proces wypalania :)
FES przed wypalaniem:
READING PARAMETERS:
Particle filter temperature: 557,56 °C
Differential pressure sensor: 323 mBar
Particle filter status: Normal clogging
Particulate filter clogging: 91,69 %
Regeneration progress: 0,000 %
Po wypaleniu:
READING PARAMETERS:
Particle filter temperature: 279,36 °C
Differential pressure sensor: 5 mBar
Particle filter status: Not clogged
Particulate filter clogging: 13,38 %
Regeneration progress: 0,000 %
TakĹźe widaÄ Ĺźe filtr siÄ Ĺadnie wypaliĹ, zamĂłwiĹem sobie 5L pĹynu na internetach do czyszczenia DPF/EGR, wypĹuczÄ sobie go teraz i zarzÄ
dzÄ wymianÄ DPF w ECU.
Dam znaÄ jak siÄ zmieniÄ
interwaĹy wypalania po takim zabiegu.