To jest widok strony w wersji do druku
-
Dzięki Wszystkim za p-odpowiedzi. Obecnie czas mi nie pozwala na co kolwiek robienie z autem. Ale zauważyłem, że jak jest większy mróz to te dźwięki są głośniejsze, a jak mróz mniejszy to wówczas i te "burczenie" ustaje, tzn jest mniej słyszalne. Na zimnym silniku tego nie słychać tylko jak się rozgrzeje. Płyn raczej nie zamarzł, zawsze wlewam borygo nie rozcieńczane. Jedynie co mi się przypomina, to po odholowaniu auta na parking zauważyłem, że przez korek wycieka mi płyn od wspomagania (na górze korka taki "pipek" jest i to z niego wyciekało) Paski wymieniane wszystkie jakieś 8 miesięcy temu, rozrządu nie robiłem. I takie pytanie, przy uruchomionym silniku normalnym jest, że płyn od wspomagania "wygląda" jakby się gotował/ wrzał?
-
aaaa ja żeby nie zakładać nowego tematu podepnę się :) otóż jak rano (albo po dłuższym postoju - słowem na zimny silnik) odpalam auto, obroty skaczą do 2k i zaraz spadają i auto gaśnie. Gdy chcę znów odpalić sytuacja się powtarza. Inaczej jest jak odpalę auto, i podeptam trochę pedał gazu i podniosę obroty do ok 2.5 - 3k. Potem obroty spadają na standardowe 1k i auto chodzi normalnie. Jakby brak ssania? dodam że po ostatnich mrozach (ok. -30 stopni) auto po odpaleniu wchodziło na ok.1000 obrotów (coś mało?). Teraz sytuacja wygląda jak wyżej. Czujnik temp. silnika? Aaaaa i dodam tylko (bo niektórzy forumowicze zapewne pamiętają moje poczynania z ASO :) ) że po ostatniej wizycie w ASO ten zakwalifikował mi komputer (sterownik) silnika do wymiany. Koszt urządzenia ok. 500 złotych. Moje drugie pytanie to czy mogę kupić samo sterownik i jakoś przekodować zamontowany w aucie immobiliser pod nowy sterownik?Czy muszę kupić komplet tzn. komputer (sterownik) silnika + nowe immo ?
-
Cytat:
Napisał
Kamciu86
aaaa ja żeby nie zakładać nowego tematu podepnę się :) otóż jak rano (albo po dłuższym postoju - słowem na zimny silnik) odpalam auto, obroty skaczą do 2k i zaraz spadają i auto gaśnie. Gdy chcę znów odpalić sytuacja się powtarza. Inaczej jest jak odpalę auto, i podeptam trochę pedał gazu i podniosę obroty do ok 2.5 - 3k. Potem obroty spadają na standardowe 1k i auto chodzi normalnie. Jakby brak ssania? dodam że po ostatnich mrozach (ok. -30 stopni) auto po odpaleniu wchodziło na ok.1000 obrotów (coś mało?). Teraz sytuacja wygląda jak wyżej. Czujnik temp. silnika? Aaaaa i dodam tylko (bo niektórzy forumowicze zapewne pamiętają moje poczynania z ASO :) ) że po ostatniej wizycie w ASO ten zakwalifikował mi komputer (sterownik) silnika do wymiany. Koszt urządzenia ok. 500 złotych. Moje drugie pytanie to czy mogę kupić samo sterownik i jakoś przekodować zamontowany w aucie immobiliser pod nowy sterownik?Czy muszę kupić komplet tzn. komputer (sterownik) silnika + nowe immo ?
Możesz wymienić i zaprogramujesz pod immo. Kolega teraz tak robił 9 punto,koszt to 80 zł. Magik skopiował mu ze starego na nowy
Sent from my GT-I9000 using Tapatalk
-
Cytat:
Napisał
rybcia
I takie pytanie, przy uruchomionym silniku normalnym jest, że płyn od wspomagania "wygląda" jakby się gotował/ wrzał?
Skoro pieni Ci się płyn w zbiorniczku wspomagania to prawdopodobnie pompa wspomagania zaciąga powietrze przez uszczelniacz. Te gwizdy też mogą pochodzić od pompy
---------- Post dodany o 22:41 ---------- Poprzedni post dodany był o 22:35 ----------
Cytat:
Napisał
Kamciu86
Moje drugie pytanie to czy mogę kupić samo sterownik i jakoś przekodować zamontowany w aucie immobiliser pod nowy sterownik?Czy muszę kupić komplet tzn. komputer (sterownik) silnika + nowe immo ?
Sterownik silnika i centralka immo muszą być z jednego kompletu. Czyli kupno samego sterownika nie załatwi sprawy. Przekodować immo w domowych warunkach raczej się nie da. Są fachowcy którzy usuwają immo z centralki ECU
-
1.2 z tego co slyszalem alternatory siadaja dosc czesto nie wiem czym to ejst spowodowane ;/
-
piotr945 w każdej P/S altki siadają dość często - to nie przypadłość tylko 1,2 - spowodowane jest to słąbą budową alternatora oraz niskim jego umieszczenia w samochodzie
-
Cytat:
Napisał
piotr945
nie wiem czym to ejst spowodowane
tym że są z tyłu i dośc nisko. nie ma oslony dolnej i jak na rozgrzany altek chlapnie woda to obudowa sie kurczy wirnik z uzwojeniem nie (inny materiał wykonania) i peka obudowa blokujac wirnik. często wymiana obudowy jest droższa od kupna regenerowanego alternatora. ja w puncie średnio co 1.5 roku tak miałem. :D
-
Cytat:
Napisał
qolejowy
Sterownik silnika i centralka immo muszą być z jednego kompletu. Czyli kupno samego sterownika nie załatwi sprawy. Przekodować immo w domowych warunkach raczej się nie da. Są fachowcy którzy usuwają immo z centralki ECU
NIe chce się kłócić ale się da bo w weekend koledze taka operację przeprowadzono za 150 zł.
-
czyli mówisz że można wymienić sam ECU bez konieczności wymiany immo i zestawu kluczy i zamków?a jeszcze się zapytam bo na drugą część pytania nikt nie odpowiedział :) otóż cyt.
otóż jak rano (albo po dłuższym postoju - słowem na zimny silnik) odpalam auto, obroty skaczą do 2k i zaraz spadają i auto gaśnie. Gdy chcę znów odpalić sytuacja się powtarza. Inaczej jest jak odpalę auto, i podeptam trochę pedał gazu i podniosę obroty do ok 2.5 - 3k. Potem obroty spadają na standardowe 1k i auto chodzi normalnie. Jakby brak ssania? dodam że po ostatnich mrozach (ok. -30 stopni) auto po odpaleniu wchodziło na ok.1000 obrotów (coś mało?). Teraz sytuacja wygląda jak wyżej. Czujnik temp. silnika?
-
Cytat:
Napisał
lukq
NIe chce się kłócić ale się da bo w weekend koledze taka operację przeprowadzono za 150 zł.
Wiesz ja nie twierdzę że nie da się tego zrobić, wiesz jak to zrobili, mogli wykasować immo z pamięci ECU. Są też na pewno inne sposoby na ominięcie IMO ale w obydwu przypadkach już nie masz ochrony auta przed kradzieżą.
Cytat:
Napisał
Kamciu86
czyli mówisz że można wymienić sam ECU bez konieczności wymiany immo i zestawu kluczy i zamków
Jeżeli kupisz inne ECU a zostawisz swój IMO auto nie odpali. Centralka ECU i IMO są od siebie zależne. Tak jak pisałem wyżej, są fachowcy którzy to zrobią, ale tak jak pisał kolega Lukq koszt takiego zabiegu to około 150 złotych. Na allegro można kupić cały komplet ECU, IMO i stacyjkę z kluczami.
Co do drugiego Twojego pytania, to tak jak piszesz wygląda to na brak ssania. Tyle że nie powiem Ci czy to na 100% wina czujnika temp. Nie znam tego silnika
-
Właśnie chodzi mi o to, że zrobili mu wszystko nie wykasowując immo, potrzebna była tylko karta kodowa. Resztę elementów skopiowali ze starego sterownika i wrzucili na ten "nowy" używany - wcześniej wyczyszczony.
-
Bez karty też da rade odczytać kod :)
-
Tak, ale lepiej i prościej jest z kartą ;-)
-
Że łatwiej to racja. Ja nie mam karty i się zapytałem u szpeca od tych spraw ile by chciał za dorobienie kluczyka z immo z tym że musi sobie sam odczytać kod :) to powiedział że za wszystko 150-170 zł :) więc jakiegoś kosmosu w cenie nie ma :) oczywiście w serwisie majątek by to pewnie kosztowało :)
-
we wtorek jadę do ASO na "transplantację" ECU + centralki immo. Na szczęście mam ową kartę Key-code więc myślę że nie będzie problemów. We wtorek obszerna relacja z zabiegu oraz moje wrażenia czy praca samochodu na PB się zmieniła (czy falowanie obrotów ustąpiło)