To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Croma fajne autko -
Witam,
Kilka dni temu zakupiłem Cromę 2.0 ie z 1991 roku po długich poszukiwaniach.
Już przy kupnie było źle bo przestała odpalać, ale na popych odpaliła i po sporych negocjacjach udało się kupić.
I mam ogromny problem bo nie mogę nigdzie znaleźć schematu instalacji elektrycznej.
A nie dość że z tym odpalaniem jest tak że raz odpala a raz nie(pewnie gdzieś brak styku) to najgorsze jest to że elektryczny szyberdach zaciął się w pozycji otwartej i pewnie będę musiał zdjąć podsufitkę żeby zobaczyć co się stało bo silniczek działa tylko tak jakby nie miał siły teraz zamknąć szyberdachu.
Ogólnie nie jest źle z autem ale do zrobienia są też tylne drzwi bo się nie otwierają, elektroniczne sterowanie klapkami nawiewu(klimy nie ma tylko elektryka zamiast pokręteł), plus lewy błotnik do wymiany, jedne z tylnych drzwi bo mają głęboką rysę(lub wyciągać i malować) i coś z maską bo w miejscu pręta który trzyma maskę są spękania na masce.
Pozdrawiam
-
Cześć,
Fajnie, że na forum pojawiają się jeszcze klasyczne fiaty :)
Mam taki ogólny schemat dla i.e. Podeślij mi swojego maila na priv to Ci wyślę.
Croma to bliźniacza konstrukcja alfy 164, część schematów elektrycznych (poza wiązką silnika) powinna być taka sama. Poniżej link do strony z manualami do 164:
Alfa Romeo 164 Register.com • Alfa Romeo 164 Register
2.0 turbo w 164 to właśnie silniki Lamprediego. Niestety nigdy nie udało mi się znaleźć instrukcji serwisowej dedykowanej dla cromy.
Jeśli tego jeszcze nie zrobiłeś koniecznie skontroluj mocowania tylnych wahaczy do podłogi, mniej więcej na wysokości tylnej kanapy. To razem z tylną belką newralgiczne punkty w aucie: lubią korodować, a są odpowiedzialne za bezpieczne prowadzenie.
Pozdrawiam
-
Ogólnie w Polsce Crom jest bardzo mało.
Ale za to części jest pełno jak patrzę w ogłoszeniach.
Nawet na forach praktycznie Cromy nie występują.
-
Croma sprzedana ale za to w jej miejsce wpadła Croma Turbo i Croma 2.0 ie 8V z automatem ;)
-
Ktoś na forum ma jeszcze Fiata Cromę ?
-
Cytat:
Napisał
Seraf
Ktoś na forum ma jeszcze Fiata Cromę ?
Dość dużo jest użytkowników Cromek na forum :)
-
Chodzi mi o Fiat Croma do 1996 roku :D
A nie o Opel Croma ;)
-
Kiedyś daaaawno temu mi się takie cromy podobały. Było tego nawet na giełdzie. Niestety wtedy byłem młody i było to poza moim zasięgiem finansowym :)