To jest widok strony w wersji do druku
-
kolego napisałem to w poście ;) nie chodzi mi tu o producenta- to wybierz sam ;) mnie chodziło o prawdziwy 10W/40 a nie mieszadło z marketu.
Ja osobiście jeżdżę z tym silnikiem w wszystkich Brava na ELF 10W/40 COMPETITION STI który sprowadzam sobie z firmy TOTAL z Francji, oczywiście w beczkach na potrzeby serwisu.Taki na poczatek polecam. Możesz też kupić Motul ;)
ELF COMPETITION STI 10W40 5L - Pobranie 15zł (1986683734) - motoAllegro
Najlepiej jak kupisz go w sklepie z olejami itp. Jesli na butelce z tyłu nie bedzie polskich napisów, i rozlewni by Polska tylko oryginalny nadruk i rozlewnia producenta to jestes w domu. ;)
Do twojego silnika wchodzi wraz z filtrem dokładnie 2.8 Litra oleju ;) wiec jak kupisz 5l, to 2.2 na ewe dolewke ci starczy.
Nie bez powodu podałem ci te aukcje ....
-
Cytat:
Napisał
Darkman
Oleje które występują w 5 litrowych bańkach sa to oleje oryginalne najczęściej sprzedawane w necie, sporadycznie w sklepach motoryzacyjnych, te w 4 litrowych to te wiadomo jakie ....
Czyli kilka lat temu były same podróbki? Na stacjach, w sklepach i necie? Jakoś nie wierze...i jeszcze ten link...
Cytat:
Napisał
Darkman
Kolego z 200 tys km, zalej autko DOBRYM markowym 10W/40 i zobacz co bedzie. Jeżeli nawet będzie brał olej na poziomie 0.3-0.4 litra na 1000km, to jeździj na nim nadal. Nie lejcie lepików mineralnych do takich silników !!!!
A to już jest BZDURA ! 0,4 litra w benzynie na 1000(tysiąc) km to normalka !? To jest może dobry wynik dla tych co handlują olejami ... a potem wklejają linki po forach.
-
Cytat:
Napisał
RQL
Czyli kilka lat temu były same podróbki?
nie mam pojecia ! wiem co jest teraz.
Cytat:
Napisał
RQL
i jeszcze ten link...
co z linkiem??? , podałem link w którym jest bańka 5litrów tyle.
Cytat:
Napisał
RQL
0,4 litra w benzynie na 1000(tysiąc) km to normalka
nigdzie nie napisałem że to normalka ??? choc dla niektórych silników benzynowych opla to norma fabryczna nawet....
Cytat:
Napisał
RQL
To jest może dobry wynik dla tych co handlują olejami ... a potem wklejają linki po forach.
nie handluje olejami to po N-te.
A na koniec to nie ma czasu na durne amatorskie dyskusje.
-
Ok wezmę Elfa, jutro po pracy zajadę i kupię.
BTW. dzięki temu kabelkowi podłącze bravo pod laptopa? Do tego FiatEcuScan ? Viaken.pl: Viaken - elektronika dla motoryzacji
-
tak jeszcze wracając do MoS2-LEICHTLAUF 10W-40, to z tego co czytam, olej rozlewany jest jedynie w Niemczech, więc można przyjąć, że gwarancja jakości jakaś jest :) co ciekawe, olej ma kolor... czarny - taką barwę nadaje mu dwusiarczek molibdenu, jeden ze składników oleju.
-
Cytat:
Napisał
boch
olej ma kolor... czarny - taką barwę nadaje mu dwusiarczek molibdenu, jeden ze składników oleju.
Bałbym się to w takim razie wlać ;P
-
opinie nt tego oleju są tylko pozytywne. cichsza praca silnika itd. itp.
-
Cytat:
Napisał
DARKMAN
Cytat Napisał RQL Zobacz post
Czyli kilka lat temu były same podróbki?
nie mam pojecia ! wiem co jest teraz.
@byrrt napisał przecież Tobie wcześniej, że WIĘKSZOŚĆ olejów pakowana jest w 4L bańki, Ty natomiast :
Cytat:
Napisał
DARKMAN
Oleje które występują w 5 litrowych bańkach sa to oleje oryginalne najczęściej sprzedawane w necie, sporadycznie w sklepach motoryzacyjnych, te w 4 litrowych to te wiadomo jakie ....
Sugerujesz zatem, że to podróbki- w co wątpię .
Cytat:
Napisał
DARKMAN
Cytat Napisał RQL Zobacz post
0,4 litra w benzynie na 1000(tysiąc) km to normalka
nigdzie nie napisałem że to normalka ??? choc dla niektórych silników benzynowych opla to norma fabryczna nawet....
Argument na forum poświęconym FIATom powalający...
W dodatku w odniesieniu do silnika 1.2 ! Twierdzisz zatem, że 2 (DWIE) wymiany oleju na 10 000 km zamiast jednej to normalna sprawa , co jest BZDURĄ.