To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisał
Marcin91
Czy kablem do diagnostyki można sprawdzić czy termostat działa prawidłowo? Ewentualnie jakoś inaczej sprawdzić go np multimetrem?
Termostat jest urządzeniem mechanicznym więc multimetr na nic się nie zda.
Co do podłączenia się do komputera to pokaże Ci aktualną temperaturę silnika. Sprawdź jak prędko po odpaleniu nagrzewa się ten gruby wąż od termostatu do chłodnicy, jeżeli po odpaleniu wąż dosyć szybko robi się ciepły, oznacza że termostat jest otwarty, więc raczej do wymiany.
-
Uszkodzony termostat może owocować większym spalaniem więc czym prędzej wymieniać ;)
-
spalanie to tylko zewnętrzny czynnik.. jeśli silnik nie pracuje w swojej optymalnej temperaturze(88 stopni dla JTD to i tak za mało) to elementy zużywają się szybciej.
-
Nie chce się czepiać, ale o TEROMOSTACIE jest co roku to samo. Poszukajcie w opcji szukaj i tam jest wiele odpowiedzi.
Co to Twojego przypadku to termostat, upewnisz się na 100% sposobem qolejowego, cały czas masz otwarty obieg.
-
1 załącznik(i)
Jestem w końcu w domu i mogę sprawdzić termostat. Rozumiem, że znajduje się on pod spodem po tej stronie silnika co zaznaczyłem na czerwono prostokątem i mam sprawdzić przewód zaznaczony czerwoną strzałką?
Załącznik 1683
-
-
Wszystko się zgadza, prawidłowo zaznaczyłeś termostat i także wąż, który należy sprawdzić. Jeśli robi się ciepły od razu znaczy, że działa Tobie duży obieg, więc termostat do wymiany.
-
1 załącznik(i)
Odpaliłem silnik i na postoju grzałem go na wolnych obrotach ok. 20 minut.
Dołączam obrazek:
Załącznik 1710
1. Po ok. 8 minutach przewód zaznaczony kolorem żółtym zaczął robić się letni, czerwony zimny. Temperatura na 1 kropce.
2. Po około 13 minutach przewód żółty był bardziej niż letni, ale mniej niż ciepły. Czerwony robił się letni. Temperatura skoczyła do 2 kropek, potem sobie spadła do 1,5 kropki.
3. Pod koniec testu przewód żółty był praktycznie o takiej samej temperaturze co czerwony, były ciepłe, spokojnie mogłem trzymać sobie na nich ręce. Chłodnica nawet nie była letnia. Płyn w zbiorniczku wyrównawczym był delikatnie letni. Temp była na 3 kropce.
Temperatura otoczenia: 1-0st.
Co ciekawe wczoraj zrobiłem trasę 30 km (temp. na dworze -3st), gdzie w między czasie 1 zgasiłem samochód na 5 minut to w drodze powrotnej temp. była na poziomie 1 kropki. Z dmuchawy leciało mniej niż ciepłe powietrze, myślałem, że zamarznę. :)
A i jeszcze jedno: na forum alfy coś pisali, że oryginalny termostat niby powinien otwierać się przy 83st, a zamienniki otwierają się właśnie przy 88st, ta różnica nie przeszkadza? Zresztą takiego jak oryginał to chyba ciężko dostać, więc nie będę mieć wyjścia.
Ale z tą kolejnością przewodów to jak będzie? Wychodzi na termostat? Bo na początku czerwony jak opisałem był zimny. Dopiero później wyrównał się do żółtego, który nagrzewał się wcześniej.