To jest widok strony w wersji do druku
-
parę faktów;>
Fiat Ulysse zadebiutował razem ze Citroenem Evansion, Lancią Zeta oraz Peugeotem 806
Ulysse to mieszkanka fiata z beukołtem ;> - włosko- francuski ;>
więc/według mnie kabel powinien pasować... i może soft podejśc..
więc bardziej celował bym w serwis/diagnostykę Peugota...
więc cofam że Fiat to nie Peugot:p
ale zdjęcie pokaż:>
-
Cytat:
Napisał
tomxx
Fiat to nie Peugot;> kabel może być ten sam.. ale soft na bank inny ;>
W tym przypadku to jest Peugeot i Citroen i FiatEcuScan nie bangla z tym pojazdem.
-
Cytat:
Napisał
tomxx
Fiat to nie Peugot;> kabel może być ten sam.. ale soft na bank inny ;>
Jak by nie patrzeć w przypadku rodziny Eurovan, jakimi są Ulysse mk1, Peugeot 806, Citroen Evasion i Lancia Zeta można powiedzieć, że w tym przypadku Fiat=Peugeot i owego Ulysse diagnozuje się narzędziami od Peugeota notabene ta sama zasada obowiązuje w przypadku zestawu Eurovan2 (Ulysse mkII, Peugeot 807, Citroen C8 oraz Lancia Phedra), więc jaki wniosek się nasuwa... ? Soft do diagnostyki jest dokładnie taki sam ;)
-
Cytat:
Napisał
aquarius01
Tak tylko na marginesie bo koledzy w kwestii samego pytania już odpowiedzieli - nie ma takiego modelu jak Ulysses i pochodna od tego słowa odmiana Ulysses'a. Od samego początku jest to Ulysse i tej nazwy się nie odmienia. "Ulisses" chyba większości kojarzy się z mitologią grecką i stąd ta nadinterpretacja co nie zmienia faktu, że nazwa tego samochodu brzmi zdecydowanie inaczej - dokładnie tak jak nazwa tego działu :)
Oczywiście masz rację, napisałem tak, ponieważ bardzo często w różnych miejscach np. w sklepach, warsztatach używają takiej niepoprawnej formy tzw. żargonu i ta zła forma jakoś przylgnęła do mnie. Dzięki za czujność Zbyszku. ;)
Do tomxx: jesteś pewien, że ten zestaw pokazany na fotce zadziała, pomimo braku możliwości wyboru typu auta w interfejsie softu?
I jaką przejściówkę wybrać, wersję 1,2 czy może 3? Jak to sprawdzić?
-
Bardziej chodzi mi tutaj o kabel a nie o soft więc:
według mnie OBD2+przejściówka... bądź drożej poszukać(o wiele drożej) prosto pod peugota...
ew. jeśli jest to na "jeden strzał" to warto podjechać gdzieś do fachowców i dać te parę złotych...
-
Cytat:
Napisał
tomxx
Bardziej chodzi mi tutaj o kabel a nie o soft więc:
Myślę, że Twoje zdanie w poprzednim poście jest jednoznaczne... ;)
Cytat:
Napisał
tomxx
według mnie OBD2+przejściówka... bądź drożej poszukać(o wiele drożej) prosto pod peugota...
ew. jeśli jest to na "jeden strzał" to warto podjechać gdzieś do fachowców i dać te parę złotych...
A ja zamiast kupować kable, przelotki i łamany soft, który nie zawsze będzie działał zgodnie z oczekiwaniami - nie wspominam już, że grzebanie w BSI bez doświadczenia może skutkować unieruchomieniem samochodu - poszukałbym w okolicy posiadacza Peugeot Planet lub Lexia. A gdzie ? Choćby na forum Peugeota a zaoszczędzone pieniądze przeznaczył na ewentualna naprawę ;)
-
Kto co lubi:>
jeden lubi samochód do mechanika
jeden lubi pogrzebać i mieć radochę jak zapali:D
ja chyba niedługo kupuję VAG 405 ;>
-
Cytat:
Napisał
tomxx
jeden lubi pogrzebać i mieć radochę jak zapali
Dodać jednak należy, że do tego pogrzebać trzeba mieć choć trochę smykałki inaczej skończy się niezłym zonk'iem ;)
-
Bądź dzwonem jak źle skręcisz;P
dobra sprzedam kabel KKL (tak około 50zł -cena do uzgodnienia) (ten z obd2) bo jednak napaliłem się na skaner normalny...
-
Upsss....... to jestem w punkcie wyjścia :-k Faktycznie chodzi o kasację drobnego błędu po wyjęciu wtyczki od mapsensora, musiałem zmierzyć napięcie na włączonym silniku i po ponownym uruchomieniu silnika zapaliła się kontrolka Check Engine. Tak poza tym auto jeździ i pracuje dobrze.
Mimo wszystko dziękuję za wszelkie sugestie.
Może ktoś ma jakieś pomysły?
-
-
Cytat:
Napisał
fire41
musiałem zmierzyć napięcie na włączonym silniku i po ponownym uruchomieniu silnika zapaliła się kontrolka Check Engine. Tak poza tym auto jeździ i pracuje dobrze.
Jest duża szansa, że kontrolka zgaśnie, ale błąd pozostanie w pamięci.
ECU jeżeli rozpozna, że błąd nie ma już miejsca to wygasi kontrolkę, ale jak wspomniałem zapis błędu pozostanie.
Ewentualnie pokuś się na kabel, soft jest dostępny ;) Ktoś musi przetrzeć szlak ;)
-
Cytat:
Napisał
miszko
Jest duża szansa, że kontrolka zgaśnie, ale błąd pozostanie w pamięci.
ECU jeżeli rozpozna, że błąd nie ma już miejsca to wygasi kontrolkę, ale jak wspomniałem zapis błędu pozostanie.
A czy może się tak zdarzyć, że po przejechaniu określonego odcinka np. kilkudziesięciu kilometrów auto przejdzie w tryb awaryjny i będzie koniec z jazdy? Właśnie w sobotę wyjeżdżam z rodzinką nad morze i nie byłoby miło aby autko wykręciło mi taki numer. Kurcze, przecież zdjąłem tylko wtyczkę z czujnika a błąd nie powstał w czasie jazdy, mam nadzieję, że to był błąd chwilowy.
Cytat:
Napisał
miszko
Ewentualnie pokuś się na kabel, soft jest dostępny Ktoś musi przetrzeć szlak
Pozostaje pytanie-jaki kabel wybrać (przejściówki są aż 3)
-
Kabel - wejście do Peugota 308
kabel obd2 - najlepiej KKL+CAN bo nie wiem jak się w peugotach patrzy na linie...
soft-? albo tóry jest podobny do tego fiata... albo coś fiatowskiego..
podobne
Citroenem Evasion
Lancia Zeta
Peugeotem 806
kontrolka ? - odczep klemę od akumulatora na chwilę... zwykle pomaga..
-
2 załącznik(i)
Cytat:
Napisał
tomxx
Kabel - wejście do Peugota 308
kabel obd2 - najlepiej KKL+CAN bo nie wiem jak się w peugotach patrzy na linie...
tomxx jesteś pewien, że ten kabelek będzie pasował do mojego auta? Mam wątpliwości...
Ten co wskazałeś jest do Ulysse z 95' ponieważ ma gniazdo na 30 pinów
Cytat:
Napisał
kamasutra80
To ja tez zapytam jaki moge dopasowac w swojego ulysse 95 2.0t benzyna. Z tego co wiem to mam gniazdo na 30 pinow i jakis stary system. Interesuje mnie diagnozowanie sondy/czujniki itp oraz wykresy. Ciezko go podlaczyc u elektrykow bo nikt nie ma takiego interfejsu.
gniazdo w moim Ulysse z 2001' ma pinów 16, więc to typowe gniazdo do interfejsów ELM327 i KKL, wystarczy porównać fotografie
Załącznik 933 Załącznik 934
OK, z klemą spróbuję jutro.