To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
ESP, ASR off -
ESP = Elektronische Stabilität Programm
Elektroniczny program stabilizacji toru jazdy. Działa w oparciu o czujniki ABS, czujnik skrętu kierownicy, czujniki przeciążenia bocznego. Przy pomocy hamulca stara się zminimalizować wykryty BOCZNY poślizg auta.
ASR = AntiSchubRegulierung czyli system zapobiegający BUKSOWANIU kół napędowych przy ruszaniu/przyspieszaniu. Działa w oparciu o czujniki ABS i zwyczajnie porównuje prędkość obrotową kół napędowych względem siebie i względem pozostałych kół. W wypadku wykrycia, że któreś z kół napędowych kręci się szybciej może użyć hamulca a w wypadku gdy system sterowania silnikiem na to pozwala również ograniczyć obroty/moment obrotowy aby ograniczyć poślizg.
Oba systemy spełniają kompletnie różne funkcje i nie należy stawiać między nimi znaku równości.
-
w moje wypowiedzi miałem na myśli implikację posiadania systemu ASR jeżeli występuje ESP
-
Cytat:
Napisał
qronax
w moje wypowiedzi miałem na myśli implikację posiadania systemu ASR jeżeli występuje ESP
A to tak..w zasadzie ESP bez ASR nie występuje.
-
Chcesz mieć ESP off : zaciągasz ręczny, wleczesz autko pare metrów wyskoczy błąd i do ponownego zapalenia samochodu będzie nie aktywny.
-
Cytat:
Napisał
dejv667
A to tak..w zasadzie ESP bez ASR nie występuje.
co ma piernik do wiatraka - różne wersje różne wyposażenie , różne upodobania klientów, kiedyś był taki sam temat na innym forum stilo, jedni mieli komplet a inni ABS +ASR, bądź samo ESP, nie jest nigdzie napisane że jak jest ESP to musi być ASR , chcesz być pewnym czy masz ESP to jak kolega wyżej pisał - maska w górę i oglądanie pompy
-
Generalnie ASR jest systemem o wiele mniej złożonym niż ESP i gdy ESP występuje nie ma problemu z jego implementacją. W zasadzie wystarczą nawet czujniki sterujące ABS. Osobiście nigdy nie spotkałem auta wyposażonego w ESP ale bez ASR.
-
ASR nie wymaga ESP, bo ten system jak przedmówca mówi jest prostszy. Patrzy ma czujniki ABS. Wykrywając uślizg kół przy ruszaniu dławi silnik, aby tak się nie wkręcał. Wciśnięcie więc pedału gazu do końca nie będzie powodować wejścia motoru na maksymalne obroty. Zaś ASR przy ESP to wydaje mi się chyba jest standardem i z tego co kojarzę chyba nie było Stilonów, które by nie miały tego. Generalnie Stilo miało być lepiej wyposażonym autem w stosunku do konkurencji (czytaj Golfa), stąd duża dodatków w tym aucie weszła w standard.
-
ESP (ang. Electronic Stability Program - elektroniczny program stabilizacji) – układ elektroniczny stabilizujący tor jazdy samochodu podczas pokonywania zakrętu, przejmujący kontrolę nad połączonymi układami ABS i ASR. - czyli wychodzi na to, że jednak ASR jest potrzebny ESPowi :D tudzież jest mi z nim łatwiej.
-
no tak właśnie myślałem, że ESP bez ASR to tak trochę bez sensu ;)
teraz tak, jest sobie Mulitjet 120 KM. nie ma przycisku ASR na tunelu środkowym. sprzedawca pisze, że jest ASR i ESP. fiatowska specyfikacja podaje, że Multijety mają ustawowo ESP oraz ASR. czyli jak to jest z tym przyciskiem ASR na przycisku? jeśli go nie ma, jest możliwość żeby te układy (ASR) były?
-
Też miałem taką sytuację ze sprzedającym mj 120km, który tłumaczył mi że to jest wszystko automatyczne i w ogóle lał wodę. Kiedyś na klubfiatstilo.pl dowiedziałem się że obecność ASR = przycisk na tunelu. Szwagier ma esp w alfie z podobnego roku i przycisk wyłączający asr jest. Tak, że wydaje mi się że powinien być. Jeśli masz możliwość oglądnąć auto, to zerknij pod maskę i oglądnij pompę, czy ma z tyłu naklejkę z kodem i napisem ESP. Tym sposobem zweryfikujesz także naszą wiedzę na ten temat.
-
ten przycisk służy do wyłączania ASR więc jeśli go nie ma to na 99% nie ma też ASR (zawsze jest szansa że człowiek zmienił tunel i przyciski z jedną funkcją mniej)
wg tego katalogu który zamieściłem w poprzednich postach to tylko mjtd w wersji tylko dynamic miał stanardowo esp. fiat zmienił politykę z liftem i odchudził stilo by zejść z ceny
-
najzwyczajniej Fiat zafundował w tym temacie niezły groch z kapustą ;)
-
POdepne sie pod temat bo ostanio mi wyskakuje błąd esp i asr i po ostatnim takim błedzie nic komputer mi nie powiedział teraz mi sie pojawił jak ruszałem i właczyłem kierunek podejrzewam czujnik kąta skrętu w kierownicy ale nie wiem.
-
Te błędy są najczęściej winą akumulatora albo wilgoci. Tym bardziej że nie zostają w kompie. Z resztą pewnie się też domyślałeś :-)
-
Jeśli chodzi o winę aku to miałem juz po kupnie 2 lata temu i wywala alternator conection ale mi to wywala w czasie jażdy nawet ale skrzynke na aju może faktycznie potraktuje anty wilgocią.