dopalacze nie są złe źli są rodzice którzy nie rozmawiają z dziećmi i nie wiedzą co się z nimi dzieje a czy przypadkiem te używki nie mają wprowadzonego pułapu wiekowego tak ja alkohol czy papierosy??
To jest widok strony w wersji do druku
dopalacze nie są złe źli są rodzice którzy nie rozmawiają z dziećmi i nie wiedzą co się z nimi dzieje a czy przypadkiem te używki nie mają wprowadzonego pułapu wiekowego tak ja alkohol czy papierosy??
seth67, może i maja pułap wieku, ale czy zawsze widzisz że w sklepie sprzedawca kontroluje dowod :?:
KrzychuB, ale to teraz w takim razie nie jest problem z używkami a z nieodpowiedzialnością ludzką. ile juz istniej zabił alkohol i fajki i nic więc nie przesadzajmy. a żeby było zabawniej z tym państwo walczy a wprowadzają w życie ustawe zezwalającą na posiadanie do użytku własnego lekkie narkotyki czy to jest logiczne.
skoro ludzie nie są odpowiedzialni to państwo powinno byc za swych obywateli odpowiedzialne delegalizując ten syf... a leczenie ofiar z czyich idzie podatków?
nie przesadzajmy tak się państwo o nas troszczy że sami zarabiają dziesiątki tysięcy i jakoś się nie przejmują biednymi ludźmi więc nie mówmy tu o tym jak to nasze państwo o nas dba bo to fikcja. moim zdaniem to co robią to mydlenie oczu, chcą odwrócić uwagę o tego co stało się 10 kwietnia bo zobaczcie Klich zaczął głośno mówić o nieprawidłowościach to raptem zmiana tematu na dopalacze to żałosne jest. dopalacze nie są dobre ale nie bardziej szkodliwe jak alkohol papierosy czy miękkie narkotyki
seth 67 nie zgadzam się z Tobą . Dopalacze to nic innego jak legalnie wprowadzony na rynek narkotyk. Powinien zostać zlikwidowany. Oczywiście można dyskutować o odpowiedzialności ludzi którzy go kupują ( bo z założenia nieletnim się nie sprzedaje podobnie jak papierosy czy alkohol , jednak zawsze znajdzie się taki sprzedawca lub starszy kolega który kupi. Problem z osobami uzależnionymi od dopalaczy jest podobny jak z alkoholikami. Zaczyna się od jednego niewinnego piwka, potem wódeczki ( przecież to tylko flaszeczka na glowę co drugi dzień) i.t.d ...
W konsekwencji zaczyna cierpieć rodzina ( żona,dzieci) bo kasa idzie na... Potem wyrzucają z pracy bo idąc rano do roboty już myślisz ile wypijesz, potem tracisz pracę i zaczynasz kombinować ( nie chcę pisać kraść!!!) chociaż "na małpeczkę".
Nie ukradniesz to poszukasz"sponsora" albo zrobisz dziesionę. I tak wygląda codzienne życie. Żona dawno odeszła wyrzucając cię z domu , dzieci odwracają głowę na ulicy a dotychczasowi znajomi omijają łukiem unikając smrodu jaki się ciągnie za mieszkającym na ulicy. Przesadzam? Nie,Nie,Nie !!!! Wiem co piszę. Tak straciłem kilku kolegów ( ostatni zamarzł na murku poprzedniej zimy - jeszcze śniegu nie było).
Więcej, moja siostra pracuje na Oddziale Uzależnień Szpitala Miejskiego w ...
A dopalacze ... co najmniej dwa razy lepiej i szybciej. ( Nie wspominam już o kondycji fizycznej młodych ludzi, czy psychicznej jak wspomniał kol.blondas- kto robi teraz badania lekarskie ; kiedyś jak pamiętacie na Komisji Lekarskiej WKU wychodziły na jaw np: wady serca czy nadciśnienie - a przecież był chłop jak dąb!!! A przebiegł 100m i ten najchudszy wciągał go nosem). Państwo powinno dbać o obywatela i chronić go przed wszelakimi zagrożeniami. Począwszy od ścigania handlem dopalaczami po horrendalne kary sprzedającym lub udostępniającym używki nieletnim. A że temat jest bardzo medialny to i faktycznie Tragedia z 10 Kwietnia wydaje się odsunięta na bok. Na szczęście seth 67 mamy argument w ręku. Karta do głosowania.
Panowie, a jak nie było dopalaczy, to co? myślicie, że klienci tych sklepów gdzie i w co się zaopatrywali? Jak ktoś będzie chciał, to znajdzie się ktoś inny który sprzeda, to czego potrzeba. Podejrzewam, że jakieś 70% amatorów dopalaczy, przed ich wprowadzeniem do obrotu, kupowało inne rzeczy, z innych źródeł i na pewno nie były to "używki" bezpieczniejsze i mniej uzależniające, wręcz przeciwnie.
to może państwo powinno zalegalizować wszystkie narkotyki... do budrzetu nagle wpłynęlo by wiele miliardów pln i spoko...
przecież nikt nikogo do niczego nie zmusza...kto bierze jego wybór...
co do 10 kwietnia może nie mieszajmy wątków... :D
Rozmowa zacna i ciekawa ale mam wrazenie, ze przeslizgneliscie sie po temacie ostatnich dni. :) To nie jest problem czy dopalacze sa zdrowe czy nie i czy sa lepsze od wódy czy fajek. Tylko jak sie ma interwencja panstwa (rekami policji i sanepidu) do ustawy o swobodzie gospodarczej :P
Tak sie sklada, ze akurat pracuje w sanepidzie i widze jak to tu od srodka wyglada. Ta kacja to "Fuszera 2010" w trakcie ktorej zlamano wszystkie zasady dokonywania kontroli. Posypaly sie juz odwolania do Głównego inspektora i zaraz te sklepy pootwieraja ... mało tego koles pojdzie do sadu i wygra grube miliony od skarbu panstwa i my wszyscy za to zaplacimy.
Ale jast kampania wyborcza do samorzadu i bylo otwarcie "partii" Palikota wiec trzeba bylo czyms to przykryc i temat jak znalazl. Wspolny wróg ofiary wsrod dzieci.
Kij z tym, ze w wyniku niewlsciwego stosowania lekow powszechniedostepnych bez recepty ginie rocznie 3000 osob - tak tak kurna 3 k rocznie !!! I co pozamykac apteki? A jak by sie ktos nawpierdzielal proszku do prania to co ? Zamknac wszytskie drogerie i markety ?
Podstawa do obalenia akcji rzadu bedzie taka - nie ma udowodnionego udzialu dopalaczy w zgonach tych ludzi z ostatnich dnoi. Z tego co juz podawali wczoraj to wszystkie tre osoby dawno mialy jakies problemy albo z alkoholem albo z psychika. A jak nie ma takiej ekspertyzy to na jakiej podstawie głowny insoektor zastosowal paragraf 27 o zagrozeniu zycia?? ... i klops
to jest sedno sprawy... też uważam że przegięli pałęCytat:
Napisał k66
na jakiej podstawie kolega takie wnioski wysnuł? TV?? bo ja bym poczekał co powiedzą wyniki testów tyksokologicznych których wyniki przychodzą zwykle 2 tygodnie po sekcji zwłok...Cytat:
Napisał k66
podejżewam że 99% osób wchodzących do takiego sklepu ma takowe problemy ze wskazaniem na psychike..Cytat:
Napisał k66
może dlatego że ostatnio coraz więcej osób ginie po użyciu??Cytat:
Napisał k66
jedno jest pewne ...im większa burza medialna nad dopalaczami tym większa ciekawość młodych i jeszcze durnych ludzi oraz reklama dla sprzedających :roll:
To sie bedzie cignelo jak smród w gaciach bosmana po fasoli :) Pracuje w labo i wiem co mowie - tego ci nikt nie zbada juz zreszta byly takie proby i jak sie skonczyly ...Cytat:
Napisał blondas
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomos...dopalaczy.html
To po pierwsze a po drugie to juz czytalem, ze policja i prokuratura przyznaja, ze nie maja zadnych dowodow na to, ze zgon byl w wyniku zazycia dopalaczy.
Nawet jezli (hipotetycznie) sekcja wykaze, ze w organizmie byly jakies tam ilosci tego zwiazku z dopalacza to ... no wlasnie co ? To nie znaczy, ze ona wywolala zgon, bo jak by mnie teraz wzieli na sekcje to by znalazli pewnie sporo nikotyny, kofeiny, tauryny i moze jeszcze jakies paracetamole :) Ale czy od tego sie przekrecilem?
A nawet jezeli tak ... to nie sa produkty do spozycia wiec nie mzoan miec do producenta pretensji, ze ktos to stosuje niezgodnie z zastosowaniem.
Takie same napisy sa na rozpuszczalniku w Castoramie czy na denaturacie w spozywczym. I co jak sie ktos zatruje denturatem to minister Kopacz robi akcje "blue koniak" ?
Jeszcze sie wszycy zrzucimy na ta akcje zobaczycie ... znam ta instytucje od kilku lat i nie sadze, zeby byla w stanie nawet jedno dzialanie wykonac dobrze - zawsze wszystko jest od dupy strony.
podejrzewam iż są i tu tacy. nie będę wskazywał palcemCytat:
podejżewam że 99% osób wchodzących do takiego sklepu ma takowe problemy ze wskazaniem na psychike..
zgoda. z jednym ale: delegalizacja kolejnych rzeczy skutkuje wprowadzeniem nowych, niesprawdzonych, co tylko pogarsza sytuację.Cytat:
Napisał blondas
a tu muszę ci rację przyznać.Cytat:
jedno jest pewne ...im większa burza medialna nad dopalaczami tym większa ciekawość młodych i jeszcze durnych ludzi oraz reklama dla sprzedających :roll:
państwo chce zalegalizować miękkie narkotyki to czemu nie dopalacze. jeśli ktoś ich będzie używał z głową to nic mu się nie stanie. nie każdy kto pije piwo jest alkoholikiem nie każdy który chce się pobudzić musi być uzależniony. i jak lolega powiedział i ja zresztą po części też to mydlenie oczu i kampania wyborcza. robią to żeby nam zamydlić oczy że coś robią. moim zdaniem te środki nie są złe tylko ludzie ( głównie młodzież) głupi bo nie umieją z tego korzystać.
ja nie lubie piwa ale casem kieliszka się machnie dla zdrowia naturalnie :D ale jak ktos ma ochotę na pobudzę w inny sposób to po co mu bronić niech sobie walnie coś innego ale jak ma wszystko w głowie po kolei to weźmie jedną tabletkę i starczy mu a nie całą garść. bo nie wiem czy wiecie i witaminę c można przedawkować i być poważnie chorym. proste jak drut mamy nieodpowiedzialną młodzież gdyż rodzice i dorośli z ich otoczenia są gówno warci sorry za wyrażenie ale robię wśród młodzieży i ich opiekunów to wiem.
proponuję sondę
1. jestem za delegalizacją dopalaczy
2. jestem przeciwny delegalizacji dopalaczy
3. Polska reprezentacja w piłkę nożną będzie mistrzem świata na mundialu w brazylii
ankieta dodana :) na pierwszej stronie :)