To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisał dudu$
Poza tym pamiętaj że w Sienie z silnikiem 1.2 są dwa rodzaje czujnika temperatury wkręcanego w głowicę : dwu - pinowe i trzy- pinowe . Tylko że nie znajduje się on koło bagnetu oleju tylko z drugiej strony silnika .
u mnie jest dwupinowy, dokładnie taki jak na tej aukcji allegro, już sprawdzone... poza tym czujnik od wentylatora nie znajduje się w bloku tylko w chłodnicy :)
samochód odebrany od mechanika, niestety dziś ani na dniach nie będzie miał czasu bawić się z moim czujnikiem... zrobiłem mały test - samochód stał na wolnych obrotach, płyn chłodniczy wykipiał 4mm przed czerwonym polem a wentylator się nie włączył :evil: bezpiecznik cały, więc albo czujnik albo silnik wentylatora... oby to pierwsze :?
PYTANIE - czy jeśli padł mi silnik wentylatora to czy podejdzie do mojej hieny silniczek np. z Tipo albo Poldka ? choćby na razie bo samochód jest mi bardzo potrzebny przez najbliższy tydzień :sciana:
-
Cytat:
Napisał kowal
u mnie jest dwupinowy, dokładnie taki jak na tej aukcji allegro, już sprawdzone... poza tym czujnik od wentylatora nie znajduje się w bloku tylko w chłodnicy :)
myślę, że dudu$, 'owi chodziło o czujnik temperatury, który odpowiedzialny za wskazanie na desce rozdzielczej ;-)
Cytat:
Napisał kowal
samochód odebrany od mechanika, niestety dziś ani na dniach nie będzie miał czasu bawić się z moim czujnikiem... zrobiłem mały test - samochód stał na wolnych obrotach, płyn chłodniczy wykipiał 4mm przed czerwonym polem a wentylator się nie włączył :evil: bezpiecznik cały, więc albo czujnik albo silnik wentylatora... oby to pierwsze :?
dlatego nie tylko ja pisałem Ci o tym szybkim teście podłączenia na krótko, tak byś wiedział czy to czujnik, czy wentylator, czy może termostat szwankuje. Jeśli chodzi o to czy z Tipo podejdzie, tego Ci nie odpowiem, ale możesz podjechać [jeśli masz możliwość] na szrot i dam może dostaniesz.
-
szybkiego testu wykonać nie mogłem... samochód miałem do odbioru od mechanika o 17 a sklep z częściami zamykają o 16, a samochód potrzebny na gwałt... muszę iść w ciemno bo nie mam czasu na zabawę :? jutro sprawdzę w pierwszej kolejności wentylator (mam po prostu odpiąć wtyczkę od czujnika i połączyć ze sobą jej dwa bieguny drucikiem ?) jeśli będzie chodził to wymieniam czujnik i wsio... jeśli nie będzie chodził to muszę usiąść i płakać - jak zamówię to przecież na niedzielę 7 rano nie dostanę silniczka :? wiatrak i silniczek z tipo z tego co widzę na aukcjach wygląda wypisz wymaluj tak samo, na szrocie może coś zostało z tego tipo co tam stało :o
-
nie wiem czy ci wejdzie silniczek od tipo ale warto spróbować np. mój kumpel do seata cordoby włożył silniczek właśnie od poloneza i jeździ tak juz prawie rok bez żadnych problemów. A co do Twoich testów to odradzam sprawdzana kiedy załączy sie wentylator ponieważ silniki 1.2 są dosyć delikatnymi jednostkami które nie lubią być przegrzewane nawet w małym stopniu cp później skutkuje wymianą UPG
-
szczerze ? ja bym tego testu nie zrobił... tzn. zrobiłbym ale nie czekałbym żeby wskazówka poszła wyżej niż pod 3/4 skali, ale ojciec "ja się znam lepiej" i mi wręcz kazał mimo, że to nie jego samochód ;D jeszcze opiernicz dostałem, że nie czekałem aż do czerwonego pola dojdzie :lol: trudno, myślę że jeden taki wyczyn jej nie zaszkodzi... puki wentylator nie zagada to się nigdzie tym samochodem nie wybiorę bo mi go szkoda.
[size=2][ Dodano: 2010-09-25, 14:16 ][/size]
naprawione... był spierniczony silnik wiatraka, ten z tipo pasuje idealnie tylko średnica samego wiatraka jest trochę mniejsza (o około 1cm), ale to chyba aż tak bardzo nie przeszkadza ? na wiosnę pokombinuję i założę oryginalny wiatrak, teraz na szybkiego było to niemożliwe bo siedzi bardzo mocno. Jak nie trudno się domyśleć poszedł też bezpiecznik... silnik wiatraka z hieny kręci się z mocnym oporem, łożyska ?
ogólnie rzecz biorąc całkowity koszt naprawy 10zł wiatrak + 4zł bezpiecznik :)
aha, wskaźnik w mojej sienie jeśli temperatura jest w normie osiąga równiutko kreskę 1/4 skali - wiatrak włącza się teraz ok. 1,5mm nad tą kręską :idea: wiatrak na biegu jałowym włącza się i gaśnie po ok. 30 sekundach (beż żadnego dodawania gazu itp.), wsio charaszo ?
-
gratuluje, czyli tak jak obstawiałem, że coś w wentylatorem, jeśli chodzi o różnice 1 cm to nie robi to wielkiego, a nawet praktycznie żadnego problemu. Wiatrak powinien obracać się z minimalnym oporem
-
Cytat:
Napisał lukq
Wiatrak powinien obracać się z minimalnym oporem
ten z tipo chodzi z minimalnym oporem, ale ten z hieny który jest spierniczony daje na prawdę mocny opór :)
-
może się zapiekł i spalił, jeśli ten chodzi dobrze to nie będziesz miał z nim problemów, bez awaryjności życzę.
-
Cytat:
Napisał lukq
bez awaryjności życzę.
dzięki !