To jest widok strony w wersji do druku
-
Czyli kupić mam - Np. od viaken'a (sąsiad ma do VAG/OPEL/BMW fejsy od niego i są oki) Euroscan'a na PIC'u. Vise już mam. Adaptacje tym skasuje (dowód - http://www.elektroda.pl/rtvforum/top...0.html#5283286).
A jak już mogę to robić to woli, to najpierw sprawdzić odpinanie lambdy na LPG. (bezpieczniejsze). Jeśli się rozjedzie to sprawdzić patent przekaźnik na masę tak?? Czy najpierw na masę??
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic318560.html - finalnie siena dobrze chodziła przy emulacji na masę :)
I z 650zł + pasek 70zł = 720zł zrobiło się 199zł na fejs :D Przekaźniksa mam z podstawką ;D
P.S. Kocham google - wyślę im 4pak :badgrin: ;D
-
Przekaźnik na masę zamontuj, powinno być ok. Bo wyczytałem, że wtedy lambda przechodzi w tryb open-loop i nie zmienia map.
Tyle, że po kasowaniu map przejedź z 50km tylko na benzynie i dopiero po takim odcinku zacznij jeździć na gazie.
Czyli da się taniej ;)
Teraz pytanie czy faktycznie to pomoże, ale trzymam wszystkie dostępne kciuki żeby było na +
-
Jak skręce kasę na euroskana to oczywiście przechodzę do bojów!!! Już 100zł lewizny przed babą mam ;D
Przekaźnik zastosuje już jutro
Dzięki za radę... Wiszę ci browara wielkiego!!!
P.S. Szkoda, że nie podpisałem dalszej umowy na neo... Jadę na modemie (bo w pracy mam niby...) 3h - 10zeta :sciana:
-
za wgranie nowych map w fiacie chcieli odemnie 700 zł - wiec im podziekowałem, fima z Tychów zrobiła mi to za 350zł+150 zł za poprawienie momentów obrotowych i trwało to 1h z wyciągnieciem kmputera i wsadzeniem co wymagało gimnastyki artystycznej, po tej operacji jexdziłem na benzynce( fajne jeździł) i spalanie na trasie wyszło 6,5l/100km, teraz jak jeźdze na gazie to moze sie troche mapki rojechały ale jak przejeźdze poł baku to wraca do normy spalanie ;)
firma to Ko-Car Tychy http://www.kocar.com.pl/
-
Pytanie dla mających euroscan'a. - Czy na 100% skaskuje tą adaptację Visą?? Jeśli ktoś ma to proszę niech sprawdzi. Tylko ta wątpliwość mnie powstrzymuje od zakupu!!!
[size=2][ Dodano: 2010-08-16, 23:37 ][/size]
UWAGA UWAGA!!! Dobrze, że nie kupiłem euroscana! Nie skasuje on adaptacji sterownika MM IAW 1AF!!! Złapałem dzisiaj kolegę z Visą i sprawdziliśmy. Usunął masakrę błędów a pozostawił magiczny błąd adaptacji chyba - nazywa się "Self-Adaptation".
Jutro jadę do fiata na examiner - koszt w Skierkach podłączenia to 50zł - serwis nazywa się U-CAR. Myślę, że będe to robił sam, bo jak powiedziałem, że mi się rozjechały to postawili oczy jak 5zeta i powiedzieli, że oni tego nie zrobią. Zapytałem czy mają examinera? "No mają, ale oni tylko mogą mi komputron zresetować!!!" Odpowiedziałem, że o to chodzi :lol: Zobaczymy. Examiner da radę?? Jaką macie emulację sondy? Bo nie wiem, czy robić emulację na masę???
[size=2][ Dodano: 2010-08-18, 08:21 ][/size]
Examiner nie dał rady :mad: Fiat zainkasował za nic nie zrobienie 50zł brutto.
Pozostaje programowanie - http://www.kocar.com.pl/index.html
Robią to w moim sterowniku IAW1AF za 350zł. 450zł kosztuje u nich cały drugi "czysty" sterownik. Za 350zł wsadzą mu nowy, fabryczny soft bez immo. Jeśli podepnę centralkę Fiat CODE sterownik zostanie zaprogramowany immo. Jak nie podepne będzie chodził bez immo. :) Kurde gryzą mnie trochę te 3 i pół setki :confused:
[size=2][ Dodano: 2010-08-18, 12:59 ][/size]
Jak myślicie, czy po zapodaniu poprawnej emulacji powinno "naciągnąć" sterownik na właściwy tor pracy??
-
po wgraniu czystych map pojeździj troche na noPB i rozwiąż problem emulatorów wtrysków albo emulacji sondy lambda :) jedno z dwóch powoduje ze sie rozjeźdzają mapy wtrysków
-
Kuuuupiiiiłeeeemmmm... tubutubutubu daaam:
Komputer IAW1AF + centralkę od Immo + kluczyk matkę za... 80zł !!!
Hurrrraaaaaaaaa!!! Udało mi się na złomie dorwać :mrgreen: Zobaczymy czy działał będzie ten komplecik :twisted:
-
We fiacie nie potrafili skasować autoadaptacji? http://fiatforum.com.pl/imgshack/_f/f_0000903.gif
Cytat:
Jak myślicie, czy po zapodaniu poprawnej emulacji powinno "naciągnąć" sterownik na właściwy tor pracy??
Nie naciągnie, sonda będzie wyłączona i autoadaptacja nie będzie się zmieniać.
-
Czy jak na drugim kompie zastosuje emulację sondy "na masę" poprzez przekaźnik, to czy nie rozjedzie mi znowu map przy jeździe na LPG?? :idea:
[size=2][ Dodano: 2010-08-22, 23:52 ][/size]
Auto lata jak złe!!! Koszt naprawy 80zł... Warto polatać po szrocie hehe!!! Dorobiłem natenczas emlację na masę. Planuje zakup Autronic AL700 i konfigurację emulacji kwadratowej z czasami podanymi przez jakiegoś grupszego profesorka (gdzieś już je wklejałem)
Moje pytanie!!! Czy przy poprawnej emulacji na masę powinna zapalać się marchewa przy jeździe na LPG?? Bo u mnie nic się nie zapala :roll:
[size=2][ Dodano: 2010-08-23, 12:39 ][/size]
Pojawił się szczwany plan :-P
Śledzcie
http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...428457#8428457
[size=2][ Dodano: 2010-08-26, 21:42 ][/size]
Zarejestrowałem się na podobno niesłym portalu jakim jest Gazeo.pl. Zadałem pytanie "do eksperta". Oto pytanie i odpowiedź :
Treść pytania: Witajcie! Mam w moim fiaciku aktualnie instalację I generacji. Chodzi wyśmienicie. Wyregulowana została na podstawie artykułu "krótki poemat na temat gazu". Chodzi poprawnie. Niestety po zakupie autka okazało się, że autko niepoprawnie chodzi na Pb. W wyniku dociekliwej diagnozy okazało się, że komputer przekroczył wartości adaptacyjne, rozjechał mapy i czasy wtrysku tak, że paliwo lało się 6 razy dłużej. Błędu nie udało się skasować i byłem zmuszony zakupić drugi sterownik wraz z centralką Fiat CODE i transponderami. Całe szczęście koszt 80zł Zastosowałem przekaźnik, który po przełączeniu instalacji na zasilanie LPG łączy kabel ECU dedykowany sygnałowi z lambdy z masą (emulacja na masę). Mimo to podczas jazdy, komputer nie wyświetla "marchewki" czyli kontrolki MIL. Boje się, że następny sterownik rozjedzie nastawy adaptacyjne i znowu oprze się to o wymianę. Co sugerujecie?? Może być taka konstrukcja, czy lepiej zainwestować w sterownik AL700 i emulować sygnałem prostokątnym? Jakie powinny być czasy bogatej i ubogiej?? Co robić, żeby znowu LPG nie "popsuło" sterownika? Aha naprawa jest możliwa, ale kosztuje 350zł...
Ekspert: Silniki Fiata 1.6 16 V z produkcji do 2001 r. prawidłowo funkcjonują jedynie przy zastosowaniu emulacji "masa". Sterownik benzynowy rejestruje wówczas błąd sondy i "zamraża" korekty adaptacyjne. Każda emulacja prostokątna niestety będzie powodowała przesunięcie adaptacji do wartości skrajnych, a z powodu ułomności tego sterownika rzeczywiście jest problem z ich cofnięciem.
[size=2][ Dodano: 2010-08-26, 21:56 ][/size]
A euroscana i tak zamówiłem sobie za 140zł z kablem do fiata, instrukcją, CD i kablem uniwersalnym, pinowym ;D
[size=2][ Dodano: 2010-08-29, 00:37 ][/size]
Kupiłem dzisiaj komp do AL700. Koszt nowego?? 130-150zł. Zapłaciłem za używany?? 20zł Dostałem do tego brakujący spód obudowy centralki Fiat CODE i zapasowy kluczyk z poprawnym transponderem do mojej centralki... :D Silniczki krokowe mam 3... Potrzebuje jeszcze wiązkę (nowa 19zł), czujnik temperatury parownika (10-14zł nowy) i przycisk (20-30zł nowy). Wszystkie elementy jak kolega znajdzie na szrocie będe miał za 20zł... Odliczając 5zł za kluczyk i obudowę... Wydam na całego altronic'a AL700 jakieś 35zł :D zamiast 240zł na allegro... Czyli można tanio tak?? ;D Kabel do regulacji zrobiłem z kabla pod COM od... Siemensa c55/s55... hehe :lol: Potrzebny do tego zwykły konwerter sygnałów RS232 na Tx/Rx zrobiony na MAX232... Czyli 90% starych kabli do telefonów pod COM :lalala: Zaoszczędziłem dodatkowe 35zł