To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Codziennik -
dzwoniłem do gazownika. baryłek w tym przypadku się nie stosuje. silikonu ze względu na rozszerzalność cieplną również. doradził zakup czegoś takiego:
ESGI czujnik temperatury lpg, sensor, z króćcem (3372922105) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
oczywiście nie uśmiecha mi się wydawać 35 zł na coś co właściwie już posiadam. pozostaje tylko kwestia uszczelniania. przecież ten czujnik wkręcony w czwórnik z oferty powyżej też musi być czymś uszczelniony! :confused: nie podejrzewam żeby całe ustrojstwo było monolitem :roll:
instrukcja montażu ESGI mówi tylko tyle:
Cytat:
UWAGA: czujnik temperatury gazu jest wkręcony z uszczelnieniem do korpusu filtra fazy lotnej. W przypadku wymiany czujnika lub filtra fazy lotnej należy wkręcić czujnik do korpusu filtra uszczelniając połączenie odpowiednim środkiem hermetyzującym a następnie sprawdzić miejsce połączenia testerem szczelności
-
Jak to niby ma być wkręcane jak tu mi wygląda na montaż na węży LPG i uszczelnieniu opaskami.Chyba ze się mylę.:?:
-
Zawsze możesz wkręcić na klej do gwintów czerwony - nadaje się do połączeń LPG..
-
Cytat:
Napisał
artur 2310
Jak to niby ma być wkręcane jak tu mi wygląda na montaż na węży LPG i uszczelnieniu opaskami.Chyba ze się mylę.:?:
jak byc Ci to obrazowo wyłumaczyć... najlepiej jak jeszcze raz popatrzysz na zdjęcie z oferty. widać na niej czarną wtyczkę i przewody. doprowadzone są one do czujnika temperatury gazu. po jego przeciwnej stronie masz goły króciec pod czujnik ciśnienia gazu. prostopadle do nich masz dwa króćce fi 12 do których podłączasz przewód gazowy od filtra i z drugiej do wtryskiwaczy.
byrrt, chodzi Ci o ten czerwony silikon który wlepiłem wcześniej? to taki klej-uszczelniacz, więc powinien się nadać. do nabycia w Castoramie w cenie jak w ofercie.
-
Na zdjęciu prosto mówiąc widzę trójnik na którego końcówki nasuwasz węże od LPG-fi12mm a na ten mniejszy cienki wężyk czujnik ciśnienia gazu.Wężyki zaciskasz opaskami na trójniku i odjeżdżasz w siną dal.Gwintów tam nigdzie nie widzę chociaż zrobiłem duże powiększenie i wyostrzenie zdjęcia.Cały montaż bez gwintów i dotykania parownika.W ofercie masz podane średnice wewnętrzne i zewnętrzne króćców a o gwintach nic nie piszą.
-
oops. zgłupiałem do którego linka Ty sie ustosunkowujesz. a więc wyjaśniam. kupiłem coś takiego:
http://img23.imageshack.us/img23/2715/gn13.jpg
oczywiście bez czujnika. zamiast niego jest nagwintowana dziura. czujnik miałem zamiar przełożyć z aktualnie posiadanego filtra licząc, że gwint będzie posować. trochę zmartwił mnie gazownik twierdząć, że na bank pasować nie będzie. po drugiej stronie otworu pod czujnik temperatury znajduje się wkręcany króciec pod wężyk pomiaru ciśnienia. króciec wkręca się bardzo lekko, podejrzewam, że podobnie będzie z czujnikiem. konieczne będzie doszczelnianie. mam nadzieję, że już teraz wszystko jasne ;)
-
Takie coś mam u siebie. Z jednej mam zalutowane bo pomiar ciśnienia mam gdzie indziej ale czujnik temp jest wkręcony.. Nie wiem na co to wkręcili ale podejrzewam, że na niebieski klej do gwintów (boch Ty chyba mówisz oczymś innym). Mówię o kleju anaerobowym..
-
no to już znalazłem
Technicqll
koszt zbliżony do tego trójnika z czujnikiem ;)
aha, jeszcze jedno. po przyjściu króćca okazało się, że wysłano mi korpus czujnika niezgodny z zamówieniem. ten który otrzymałem posiada oba otwory z gwintem M6x1. tymczasem w ofercie na korpus pod czujnik ESGI2 widniało jak byk, że gwint pod czujnik temperatury będzie w rozmiarze M5x1 - co i tak jest kompletną bzdurą, ponieważ standardowy skok dla gwintu M5 to 0,8, a skok 1 dla M5 nie występuje. ręce opadają. dla pewności sprawdzę u siebie gwint na czujniku. jajebje :mad:
-
Gwint możesz uszczelnić taśmą teflonową ale żółtą ta jest do gazu.
-
króciec może i doszczelnię. z czujnikiem może być już problem - 1 mm różnicy. wybuchów pod maską nie planuję ;)
-
boch kup normalnie klej do gwintów - 3ci raz pisze :P
K2 PROLOK MEDIUM 6ML KLEJ DO GWINTÓW O ŚREDNIEJ SI (3354303500) - Allegro.pl
10 zeta z przesyłką..
A jak nie chcesz samemu tego zrobić to spytaj jak to robią profesjonaliście na LPG-Forum :P
-
na spokojnie. odnotowałem wszystkie Wasze propozycje, za które jestem oczywiście wdzięczny. na razie czekam za wyjaśnieniem do końca sprawy z Megapolem. tyle fuck'upów ile zaliczyli przy okazji tej transakcji rzadko się zdarza. ciekawe co mi odpiszą. pewnie znów trzeba będzie dzwonić.
-
Heh a mnie dziś zatrzymał szanowny Pan policjant na motorze :P Wjeżdżałem do miasta, za znakiem 70km/h miałem pewnie ponad 80 ale zwalniałem, następnie przekroczyłem znak terenu zabudowanego i pewnie miałem coś ok 65 ale ciągle zwalniałem więc za 20 metrów miałem już mniej jak 60.. Nagle patrze w lusterku policja.. Podjechał do mnie, kiwnął abym zjechał na zajazd.. Zjechałem ;) Myślę sobie - kurna co za nagonka - o te parę metrów 15h za dużo.. Gdybym zapieprzał ale nie - ładnie zwalniałem choć faktycznie przekraczając znak miałem przez te parę metrów ciągle za dużo.. Otwieram szybę, podchodzi policjant i mówi że powodem mojego zatrzymania było.. używanie telefonu podczas jazdy :D Na to zrobiłem wielkie oczy i głośne "ŻE CO?" :P Mówię do niego "Panie - nie możliwe, nie używałęm telefonu przez całą drogę, mam go w uchwycie na szybie, zestaw słuchawkowy leżu tu" - i mu pokazałem.. Bla bla bla, gość mi mówił gdzie niby mnie zobaczył i poprosił o dokumenty. Sprawdził wszystko, spisał i stwierdził, że nie wie czy dobrze że ufa swojej naiwności ale tak zareagowałem że go to przekonało i może źle widział :P Spisał, przypomniał o przeglądzie za 10 dni i się rozstaliśmy.. Normalnie zwała ;) Potem sobie uświadomiłem, że ja faktycznie jechałem chyba tak z głową podpartą od rękę (a ta o drzwi).. Tak sobie czasem śmigam ;) Jakby okazał się burakiem to bym kazał pisać nr. karty SIM na protokole i nie przyjmowałbym mandatu - do sądu poszedłbym z bilingiem od operatora. W sumie ciekawe czy takie sprawy da się wygrać?
-
a ja mam dość zabawy z durniami i kupiłem porządny trójnik, w porządnym mam nadzieję sklepie.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Cytat:
Napisał
byrrt
A jak nie chcesz samemu tego zrobić to spytaj jak to robią profesjonaliście na LPG-Forum
a co za problem wymienić filtr? profesjonaliści z forum LPG niechętnie udzielają szczegółowych informacji. się nie dziwię. zabieramy im chleb ;)
a z bilingiem sprawa jest do wygrania. chyba, że podciągną pod usiłowanie wykonania połączenia telefonicznego, stąd brak rekordów u operatora ;)
-
Cytat:
Napisał
byrrt
Heh a mnie dziś zatrzymał szanowny Pan policjant na motorze :P Wjeżdżałem do miasta, za znakiem 70km/h miałem pewnie ponad 80 ale zwalniałem, następnie przekroczyłem znak terenu zabudowanego i pewnie miałem coś ok 65 ale ciągle zwalniałem więc za 20 metrów miałem już mniej jak 60.. Nagle patrze w lusterku policja.. Podjechał do mnie, kiwnął abym zjechał na zajazd.. Zjechałem ;) Myślę sobie - kurna co za nagonka - o te parę metrów 15h za dużo.. Gdybym zapieprzał ale nie - ładnie zwalniałem choć faktycznie przekraczając znak miałem przez te parę metrów ciągle za dużo.. Otwieram szybę, podchodzi policjant i mówi że powodem mojego zatrzymania było.. używanie telefonu podczas jazdy :D Na to zrobiłem wielkie oczy i głośne "ŻE CO?" :P Mówię do niego "Panie - nie możliwe, nie używałęm telefonu przez całą drogę, mam go w uchwycie na szybie, zestaw słuchawkowy leżu tu" - i mu pokazałem.. Bla bla bla, gość mi mówił gdzie niby mnie zobaczył i poprosił o dokumenty. Sprawdził wszystko, spisał i stwierdził, że nie wie czy dobrze że ufa swojej naiwności ale tak zareagowałem że go to przekonało i może źle widział :P Spisał, przypomniał o przeglądzie za 10 dni i się rozstaliśmy.. Normalnie zwała ;) Potem sobie uświadomiłem, że ja faktycznie jechałem chyba tak z głową podpartą od rękę (a ta o drzwi).. Tak sobie czasem śmigam ;) Jakby okazał się burakiem to bym kazał pisać nr. karty SIM na protokole i nie przyjmowałbym mandatu - do sądu poszedłbym z bilingiem od operatora. W sumie ciekawe czy takie sprawy da się wygrać?
A wystarczyło mu pokazać listę ostatnich połączeń ;) szwagier też miał taki przypadek i tak to załatwił.
BOCH
By profesjonalnie zabezpieczyć gwint polecam loctite 2701, trochę drogi.
loctite 542 jest znów do uszczelnień gwintow.
Takie kleje używamy przy składaniu maszyn rolniczych do Holandii.
-
temat kleju już nieaktualny ;) po dwóch dniach od momentu złożenia zamówienia przyszedł do mnie dzisiaj pocztą elegancki trójnik z czujnikiem:
CZUJNIK TEMPERATURY Trójnik GAZU/WODY ESGI (3367872199) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
polecam sprzedawcę. szybko i bez problemów. jutro wymiana filtra.
-
Cytat:
Napisał
Memciu
A wystarczyło mu pokazać listę ostatnich połączeń szwagier też miał taki przypadek i tak to załatwił.
listę można edytować to raz, dwa, że można mieć dwa telefony ;) dobrze, że odpuścił bez tego..
Jutro o 8:00 zaczynam z zawieszeniem w bravo - mam nadzieje, że uda mi się wszystko samemu ogarnąć przez cały dzień (wahacze, końcówki, łączniki, konserwacja hamulców, gumy stabilizatora).
-
A ja dizs swojego ogarnąłem w środku wczoraj przegląd plus ubezpieczenie a jutro na spocik :)
-
miałem jutro ale wymieniłem dziś, filtr fazy lotnej oczywiście. jestem ciekaw czy wymiana filtra wpłynie pozytywnie na moment przełączania benzyna/gaz :roll:
-
aaa, zapomniałem. przejechałem się dzisiaj BM'ką mojej znajomej. to 5 letni 146 konny diesel w pakiecie M. prowadzi się cudownie. żadnego przygasania po wciśnięciu sprzęgła ;) auto jedzie, po prostu jeeedzieee. teraz jazda Bravo nie będzie już taka jak dawniej hehe. podtrzymuję swoją opinię, że jednak BMW to arystokracja wśród samochodów.