To jest widok strony w wersji do druku
-
Mały update.
Na liczniku 16 kkm.
Przy 14,5 kkm był przegląd roczny, wymienili i uzupełnili olej na full.
Po przejechaniu 1,5 kkm uzupełniłem dzisiaj olej, żeby było znowu pełno - wyszło mi 250 ml.
Ogólnie dolałem dotychczas równo 2 litry oleju.
Mam instalację gazową Tartarini.
-
Ja tez mam tartarini wiec temat zalezy od jazdy i uzytkowania auta. Ja przez taki czas dolałem o połowę mniej oleju. Jazda 90% miasto, czasem jakas krótka trasa. Nie ma zasady ogolnie jak widać.
-
Pytanie do wlascicieli tych nieszczesnych glowic? Jakie byly objawy wypalonych gniazd? Warto wiedziec na przyszlosc ;)?
-
Check - brak mocy. A potem w ASO wychodzi brak kompresji zazwyczaj na 1 i 4tym garku.
-
Cytat:
Napisał
FiatPrime
Check - brak mocy. A potem w ASO wychodzi brak kompresji zazwyczaj na 1 i 4tym garku.
A olej ? Ile na 1 tys km?
-
A co ma olej do wypalonych gniazd zaworowych?
Wysłane z mojego ONEPLUS A5000 przy użyciu Tapatalka
-
Jako że jestem nowy na forum witam wszystkich bardzo serdecznie.Co do zużycia oleju powiem Wam Panowie i Panie :-) że w moim TIPO 1.4 95 KM to jest draaamat.Od ostatniej wymiany oleju minęło 3800 km.Na bagnecie minimum.Poprzednio niecałe 5000 km wystarczyło by w silniku zrobiła się suszarnia.Zadzwoniłem dzisiaj do Fiata w Poznaniu poprosiłem o wykonanie próby olejowej.Okazało się że akurat nie ma mechanika który się tym zajmuje :-) a do tego Pan przez telefon zaczął mnie przekonywać że takie zużycia to norma i nie mam się niczym przejmować.Kurcze pierwszy raz posiadam tak olejożerny samochód.
-
Mam dokładnie to samo.całkowicie posuta radosc z posiadania nowego auta.mysle jak sie tego pozbyc
-
Cytat:
Napisał
Belweder241
Jako że jestem nowy na forum witam wszystkich bardzo serdecznie.Co do zużycia oleju powiem Wam Panowie i Panie :-) że w moim TIPO 1.4 95 KM to jest draaamat.Od ostatniej wymiany oleju minęło 3800 km.Na bagnecie minimum.Poprzednio niecałe 5000 km wystarczyło by w silniku zrobiła się suszarnia.Zadzwoniłem dzisiaj do Fiata w Poznaniu poprosiłem o wykonanie próby olejowej.Okazało się że akurat nie ma mechanika który się tym zajmuje :-) a do tego Pan przez telefon zaczął mnie przekonywać że takie zużycia to norma i nie mam się niczym przejmować.Kurcze pierwszy raz posiadam tak olejożerny samochód.
Czy jest LPG?
-
Cytat:
Napisał
Belweder241
między MIN i MAX masz 500ml oleju. Skoro olej zniknął po ok 5 tys to wychodzi, że silnik pożera lekko ponad 100ml/1000km. W instrukcji pisze, że może brać 400ml więc to co jest u Ciebie to norma.
Dramat to by był jakby żarł całe 500 na tysiaka. Albo 0,8L tak jak w TSI - i to też jest norma u VW.
-
W instrukcji pisze 400 miligramów, czyli ponad 470 mililitrów.
Oczywiście każdy silnik po dotarciu zużywający powiedzmy, ponad 50-70 ml oleju na 1000 km jest konstrukcyjnym BUBLEM lub jest zrobiony na odpierdol.
-
przypadłość silnika 1,4 jest znana od wieków, nie rozumiem więc z jakiego powodu to larum?
-
Moze ktos mi mowic ze silnik tak ma ale dla mnie takie zuzycie to dramat. Ja osobiscie nie mam takiego problemu i nie wiem jaki styl jazdy go powoduje, sam jezdze wiekszosc po miescie. Kiedys mialem starego nissana primera, prawie 400 tys km przebiegu, mialem nieduzy wyciek w silniku, jakis oring byl do wymiany. Dolewalem takie walsnie ilosci ale w 20 letnim aucie z wyciekiem oleju wiec takie tlumaczenia producentow nowych samochodow sa dla mnie smieszne.
-
Nie róbcie problemu gdy silnik bierze nie więcej niż setkę na tysiąc. To śmieszne zużycie. Większość silników bierze olej. Kuzyn w Range Roverze po założeniu gazu dolewał ok 4 litrów na tysiąc. To się nazywa zużycie oleju.
-
Cytat:
Napisał
czech22
To się nazywa zużycie oleju
to się nazywa silnik do remontu :)
-
O kosztach nie wspominając. Tak w ogóle dziwna rzecz, mianowicie przed założeniem gazu takiego zużycia nie było.
-
Nie wiem czy czytaliscie instrukcje gdzie pisze ze zuzycie moze byc zwiekszone do ok 5000 km
-
Chyba do 50000 zwiększone a potem na złom, sorry nie mogłem się powstrzymać ;-D
-
Mam przejechane 4400 km, ubyło około 1/3 skali na bagnecie, nie dolewałem nic na razie
-
Niby tak pisze, ale jak zużycie jest duże, to nic nie pomoże. Tak samo było w silnikach skody i dla mnie to nic nowego. Jedynie proponuje po gwarancji zmienić olej na innej marki, ale o tych samych parametrach.