To jest widok strony w wersji do druku
-
Albo ja jestem jakiś dziwny albo już nie wiem co jest... Już pisałem, że ja żadnej dziury nie widzę. Ale po postach Kolegów dziś jeżdżąc po mieście specjalnie spróbowałem szybko wystartować kilka razy spod świateł. I nie mam z tym żadnego problemu i nie idę na odcięciu. Wszystko zostaje z tyłu. I nie piszę tu autobusach komunikacji miejskiej. Nie twierdzę, że tipo wygram na Âź mili, ale ja naprawdę nie widzę problemu przy wrzucaniu z jedynki na dwójkę. Auto przyspiesza od razu (kontynuuje przyspieszanie). Nie zauważyłem żadnego zawahania, a tym bardziej jak ktoś pisał zwalniania. Zaczynam się martwić....:smile:
Chyba zgłoszę się z tym problemem do ASO. W końcu tipo bez dziury to nie tipo.
-
pietics - jeżdżę dopiero 2 dni ale po Wrocławiu w korkach i trochę startów już wykonałem i u mnie też nie czuć żadnej dziury .... ale jak jechałem na jeździe próbnej to rzeczywiście ten model miał odczuwalną dziurę przy zmianie z 1 na 2 ...jak to powiedziałem to otrzymałem informację .... proszę się tym nie martwić będzie zmieniane oprogramowanie i w pana modelu już tego nie będzie ( dodam że jechałem samochodem który miał na liczniku dopiero 40km i byłem pierwszym testującym ) .... i rzeczywiście u mnie nie ma .... nie wiem czy fiat zmodyfikował mapę silnika ...czy może w salonie przy przeglądzie zerowym ich spec coś zmieniał .... w każdym razie u mnie nie występuje turbo dziura nawet jak zmienię bieg przy niskich obrotach.
-
Cytat:
Napisał
Maniek_wroc
pietics - jeżdżę dopiero 2 dni ale po Wrocławiu w korkach i trochę startów już wykonałem i u mnie też nie czuć żadnej dziury .... ale jak jechałem na jeździe próbnej to rzeczywiście ten model miał odczuwalną dziurę przy zmianie z 1 na 2 ...jak to powiedziałem to otrzymałem informację .... proszę się tym nie martwić będzie zmieniane oprogramowanie i w pana modelu już tego nie będzie ( dodam że jechałem samochodem który miał na liczniku dopiero 40km i byłem pierwszym testującym ) .... i rzeczywiście u mnie nie ma .... nie wiem czy fiat zmodyfikował mapę silnika ...czy może w salonie przy przeglądzie zerowym ich spec coś zmieniał .... w każdym razie u mnie nie występuje turbo dziura nawet jak zmienię bieg przy niskich obrotach.
Ja auto odbierałem 8 lipca. Wyprodukowane na początku czerwca. Więc nie wiem czy to kwestia oprogramowania. Nie mam po prostu pojęcia. Ale ja nie czuję żadnej dziury.:mad:;-)
-
Ja odebrałem końcem sierpnia i mam podobne odczucia jak tedybear..da się pojechać bez dziury
-
Aż poszedłem się przejechać, żeby sobie odświeżyć... :-)
Wrażenia poniżej. Póki co niecale 5k km przejechane, 2.5 miesiąca użytkowania, przychylam się do opinii, że objaw nie jest wadą wymagającą naprawy. Wadą, to chyba nawet mocno na wyrost napisane.
http://fiatklubpolska.pl/silniki-ben...9/2#post299276
-
Cytat:
Napisał
Krzycholu
Minął tydzień od zakupu i pierwsze 500 km na szafie.
Co mi się nie podoba ?
Brakuje mi możliwości sterowania radiem w kierownicy ale to wersja POP i podobno tak ma być.
Przyzwyczaiłem się do tego w poprzednim aucie i teraz trochę brakuje.
Wyświetlacz - prawy górny róg po odpaleniu pokazują się trzy ludziki a dopiero po kilkunastu sekundach temperatura zewnętrzna.
Wolałbym mieć temp od razu.
Opadająca sprzączka od pasów na dol , pomimo czarnej spinki.
No i trochę brakuje tej mocy szczególnie przy wyprzedzania ale liczby mówią same za siebie 95 KM I 127 Nm .
Wiedziałem ze tyle będzie i juz. ..
Jeśli czegoś jeszcze nie wiem jak poprawić ( tematy z początku postu ) to czekam na porady bo z mocą juz się nic nie da zrobić.
Pozdro 😊
Też mnie drażnią ikony pasów zamiast tenperatury, już kilka razy czekałem na odkrycie wartości.
Dziwi mnie brak sterowania radiem. Sam posiadam wersję Tipo czyli podstawową, z najprostszym radiem bez Bluetootha i mam pod kierownicą przyciski do obsługi radia. Sądziłem, ze to standard. Czy mówisz o jakimś szerszym zakresie?
Chyba, że z 1.6 to jest w standardzie. Mam sedana tipo tipo w automacie
-
Może kolega nie zauważył nie wymacał guzików pod kierownica :)
-
Cytat:
Napisał
tedybear
Może kolega nie zauważył nie wymacał guzików pod kierownica :)
Nie wiem jak w HB, ale w sedanie, dla wersji tipo i pop sterowanie radiem z kierownicy to opcja dodatkowa, za którą się płaci.
-
-
Wersja POP , sterowania radiem w kierownicy nie ma a szkoda....
-
Cytat:
Napisał
Krzycholu
Wersja POP , sterowania radiem w kierownicy nie ma a szkoda....
Trzeba było sobie zamówić. Ja mam :lalalala:
-
Dziura jest, jeżeli jest się przyzwyczajonym do oszczędnej jazdy i po zmianie biegu nie wciska się buta głęboko, tylko głaszcze pedał gazu. Problem rozwiązuje się sam po przeciągnięciu 1 biegu do około 3000 obrotów przed zmianą. Zmiana przy około 2000-2500 tysiącach daje turbodziurę między dwoma pierwszymi biegami. Dla mnie sprawa jest jasna- biegi są zbyt krótkie/skrzynia nieco źle zestopniowana po prostu, zresztą dobrze widać to na biegu 6. Powinien być nadbiegiem do utrzymywania prędkości na autostradzie (z niskim spalaniem i obrotami ok 2400 przy 120 i 2800 przy 140 km/h, a nie tak jak jest teraz, że na 6 biegu auto przyspiesza dynamicznie (tak powinno być na 5 po redukcji), a na 6 biegu mamy dobrze powyżej 3000 obr/min przy 140. Dłuższe biegi na dole dawałyby mniejszy efekt turbodziury, 6 bieg powinien być załączalny dopiero przy 80-90 km/h a nie już przy 65-70. Taka moja opinia
-
Jakbyś chciał z 6-ki zrobić nadbieg to ten samochód straciłby swoją dynamikę niżej
a sterowanie radiem z kierownicy takie sobie. Tylko Volume jest OK, ale przycisk do przełączania AM/FM/USB jest zupełnie nietrafiony. Idealnie byłoby gdyby było przełączanie utworów. A tak to taki średni gadżet.
-
MalcolmX - przyciskami z prawej strony za kierownicą regulujesz głośność a z lewej strony przełączasz utwory kiedy odtwarzasz z USB lub z Bluetooth....ale fakt utworu w radiu nie zmienisz :-P co za badziewie ;-)
-
Maniek raczej utworu w radio nigdzie się nie zmieni nawet w aucie za 200k. Bardziej zmieni się stację niż utwór :)
-
Nie wyczułeś szyderstwa w tej odpowiedzi? :D
-
-
Oj tam oj tam, każdemu się może zdarzyć przejęzyczenie, ale łapanie za słówka też jest przyjemne :D
-
Po pierwszym miesiącu: radio z bluetooth które nie odtwarza muzyki z telefonu (głównie do tego miało to służyć a tu lipa, mogę sobie co najwyżej porozmawiać, nie zbadałem tematu wcześniej niestety), na początku denerwująca była słynna dziura na drugim biegu ale teraz już jest lepiej, kwestia wyczucia.
Później pewnie coś jeszcze dojdzie ale pewnie jakieś nieistotne bzdury.
Wcześniej jeździłem hondą i muszę przyznać że komfort jazdy w Tipo jest mega, przepaść, można odpoczywać w czasie jazdy.
-
Turbodziura w wolnossącym silniku. Tutaj to się.mozna dowiedzieć dużo ciekawostek;)