Ok dzięki, a polecacie jakąś firmę z której kupić turbo? W aso nie będę robił bo ostatnio jak zrobili to po tygodniu musieli wymieniać raz jeszcze. Serwis u nas nie ma zbyt dobrej opini.
Wysłane z mojego SM-G988B przy użyciu Tapatalka
To jest widok strony w wersji do druku
Czy ktoś montował może taki zamiennik turbo:
https://allegro.pl/oferta/fabrycznie...km-17420282253
Kosztuje ponad połowę mniej od Garreta, ale nie wiem czy nie jakis chiński badziew?
Cześć, Czy wymieniał ktoś zawór o numerze 04627297AB https://allegro.pl/oferta/7-02308-06...05-17690481350
Wczoraj odebrałem auto od kolejnego mechanika (poddali się) twierdzą że w/w wymienionu zawór wg nich nie pracuje (ale nie dają gwarancji że to coś pomoże) pozatym wszystkie parametry dobre. Auto przyjechało ze znanym błędem turbiny w sterowniku. Wastegate wymieniony, dwa warsztaty twierdzą że wykresy turbiny prawidłowe. Check przez dwa lata się nie zapalił, były błędy przy słabym akumulatorze (m.in. MA) ale po wymianie nie wróciły, ostatnio był zapisany błąd sondy za katem ale na dece nic się nie zapaliło.
Objawy, słaby dół, dużo pali. Na pierwszych trzech biegach jedzie całkiem poprawnie (wręcz normalnie - górą ciągnie bdb.). Im większa prędkość, im wyższy bieg, tym większe braki mocy (opóźnienia) oraz ostatnio pojawiło się coś jakby lekkie szarpanie (nierównomierne rowijanie mocy), mechanik twiedzi że jakby zapłon wypadał. Świece o przebiegu 2000 km NGK wymienili na nowe bo coś im się nie podobały, "stare" wg. mnie nie wyglądały źle. Czy to nie mogą być początki końca modułu MA. Silnik chodzi równo pali na dotyk, ale pod lekkim obciążeniem zaczyna delkitanie cykać (po chwili przestaje). Robił ktoś wogóle ten Multi Air ? W ogłoszeniach na portalach aukcyjnych często widzę rachunki z wymiany MA w okolicach 100 tyś km.
Którykolwiek z tych kowali pokusił się o zapis parametrów pracy w czasie jazdy? Praktycznie wszyscy partacze wywalają się na starym poczciwym 1.4 8V, a jak zobaczą MA, to już tylko pozostaje im się okopać :tongue
120tyś.km, w moim moduł pracuje jak trzeba, poprawiona turbina również - przejechała już newralgiczny przebieg 40tyś.km, jeżeli się nie mylę zrobiła coś około 75tyś.km.
Nie mam pojęcia ostatni zrobił prawie 100km testująć twierdzi, że turbo ładuje zadane ciśnienie bez zarzutu. Mi się wydaje że coś z tą turbiną nie tak (za późno wstaje) ale to przecież prosta turbina. Zasugerowali wymianę tego zaworu, którego numer podałem bo wg. nich "stoi".