To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisał
firemanek
a ile maksymalnie można wykręcić, by auto przyjęli na złom ????, chyba koła i silnik musi zostać ?
Zależy od złomowiska (im bardziej jest powiązany ze szrtoem, tym bardziej się czepiają), ale najogólniej zasada jest taka, że musi się zgadzać masa własna. Za każdy brakujący kg trzeba dopłacić.
-
Cytat:
Napisał
tomek4832
Zależy od złomowiska (im bardziej jest powiązany ze szrtoem, tym bardziej się czepiają), ale najogólniej zasada jest taka, że musi się zgadzać masa własna. Za każdy brakujący kg trzeba dopłacić.
faktycznie, przeleciałem po googlach i jest tak jak mówisz, jeden złom wymaga kompletnego pojazdu a inny już nie, i niektórzy stosują zgodnie z ustawą dopłatę do brakujących kg, czyli trzeba popytać przed demontażem co i jak
-
wszystko da się naprawić, a dokładnie wymienić, lewy słupek nawet wygląda ok, za szkodą całkowitą może przemawiać koszt naprawy który w tym przypadku może lekko przekroczyć 70% wartości auta. Mity że jak słupek uszkodzony itp to od razu szkoda całkowita wzięły sie prawdopodobnie od właścicieli starych aut gdzie taka naprawa zawsze jest droższa niż samochód.
-
Bałbym się jeździć takim samochodem to raz a dwa, że za chwilę zacznie wychodzić korozja bo przecież te łączenia blach po spawaniu będą pracować ciągle - szpachla będzie pękać itp itd. Oby poszło na złom.
-
Cytat:
Napisał
eleven111
wszystko da się naprawić, a dokładnie wymienić, lewy słupek nawet wygląda ok, za szkodą całkowitą może przemawiać koszt naprawy który w tym przypadku może lekko przekroczyć 70% wartości auta. Mity że jak słupek uszkodzony itp to od razu szkoda całkowita wzięły sie prawdopodobnie od właścicieli starych aut gdzie taka naprawa zawsze jest droższa niż samochód.
Szkoda całkowita jest bardzo na rękę ubezpieczycielom. Gorzej im się kalkuluje wydanie np. 70% na likwidację szkody niż suma ubezpieczenia - wartość wraku, którą mogą sobie ustalić prawie że według uznania. Tym bardziej, że szkoda całkowita nie implikuje od razu kasacji samochodu.
-
Cytat:
Napisał
IT_spec
a chwilę zacznie wychodzić korozja bo przecież te łączenia blach po spawaniu będą pracować ciągle - szpachla będzie pękać itp
Po pierwsze to przy każdej stłuczce nawet najmniejszej będzie trochę spawania jeśli nie robi tego miętek w garażu który nawet dziurę potrafi szpachlą załatać, więc argument że wyjdzie rdza to żaden argument przeciw naprawie a tym bardziej za kasacją auta, druga sprawa to szpachla, ASO nie może użyć szpachli i tyle w temacie.
A co do strachu jeżdżenia takim autem to 99% polaków którzy jeżdżą autami z niemiec jeździ samochodami po gorszych dzwonach
-
Cytat:
Napisał
tomek4832
Szkoda całkowita jest bardzo na rękę ubezpieczycielom.
Ale często nie jest na rękę właściciela pojazdu. To nie działa tak , że ubezpieczyciel wypłaca 100% wartości pojazdu w dniu szkody i zabiera rozbitka. Wypłacana jest wartość minus pozostałość. Wiele też zależy jaka jest polisa i czy szkoda będzie likwidowana z OC , czy AC.
-
Będzie z AC. Był to pakiet dealerski w Benefii
-
Cytat:
Napisał
waln
Będzie z AC. Był to pakiet dealerski w Benefii
Oj to szczerze współczuję. Szkoda z AC i jeszcze w Benefii... Nie chcę być złym prorokiem , ale weź do pomocy kogoś biegłego w ubezpieczeniach komunikacyjnych. Co spadło na ten samochód ?
-
Cytat:
Napisał
tedybear
Jeśli te maty sa z rezawplast będziesz mega zadowolony i nie smierdzi guma tylko cytryna. poważnie. Mata ma już chyba 6 miesięcy i nadal jak otwieram bagażnik pięknie pachnie cytryna
Mata dziś dojechała, pachnie faktycznie całkiem przyjemnie :) zapach przypomina mi "gumki myszki" szkolne z lat 80, kto pamięta tamte czasy to będzie kojarzył o co mi chodzi.
Jak dla mnie jest jednak guma, tylko bardziej sztywna niż dywaniki.
-
Pamiętaj tylko aby nie wąchać zbyt często :)
-
Kiedyś faktycznie ten zapach uzależniał :D
-
3 załącznik(i)
A ja tipkowi podmienilem kiere. Zanabylem jakas z full opcjami(w zasadzie przez przypadek)i ozenilem mojemu popowi. Nie dlatego zebym byl fanem plastkowej skory jaka jest obszyta ale potrzebuje guzikow do obslugi telefonu do navi jaka chce zainstalowac. Tempomat mam wiec tu sie nic nie zmienia a guziki od aktywnego pozostana nieaktywne. Na fotach po w trakcie i przed (niestety do góry nogami)
-
Kupiłem i założyłem zimowe kapcie barum polaris 3 :)
-
1 załącznik(i)
:)kolpaczki do stalowek zimowych i tak to wyglada :)
Załącznik 29724