To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisał
MariuszLu
W sobotę nowy olej, nowe filtry, wyważenie kół, sprawdzenie zbieżności i regulacja ("podniesienie") prawego światła mijania (jadąc po zmroku prawa strona była delikatnie mówiąc słabo oświetlona).
Załącznik 38912 Załącznik 38913
widzę kolejny post z tym motulem. Generalnie same ochy i achy nad tym olejem
Mam przejechane 8500 km i tak pewnie za 3 mies bedzie pierwszy przegląd. Ten olej faktycznie jest taki cudowny że leczy jego zuzycie i usuwa ciąże? :)
Pamietam ze w Bravo 1.4 lalem Millersa 5W50 i ten pozwolil mi na spadek zuzycia z 0,2 na 0,1 l/1000km czyli ilosci homeopatyczne. Inna rzecz ze ja walę tymi autami glownie trasy DŚ / 3Miasto przynajmniej raz w mies wiec i predkosci wieksze .
-
A może dla wielu użytkowników Tipo nie jest kolejnym wozidełkiem zmienianym co 2 lata tylko poważnym zakupem? Btw. Ile masz na rynku oliwy spełniającej normy producenta? 10 lat temu producent pisał 10W40 a cała reszta specyfikacji była kwestia pomijalną teraz lepkość to tylko jeden z wielu parametrów. Nie będę się doktoryzował ze składu oleju do silnika więc zaleję to co spełnia normę producenta.
-
ojoj, po co te nerwy...
ja tez lubię i dbam o auta ale zadajmy sobie proste pytanie - ile bedziemy tym jezdzic ? 5, 10, 15 lat ?
Większość z nas zmieni auto po 5-6 latach. No , moze po 10.
Biorąc pod uwagę ze srednio robimy po 25tys km rocznie - dobijemy do maks 250tys km. Do tego przebiegu silnik dojedzie na zwyklym lotosie wymienianym co 10 tys km. Skądinąd zupelnie dobrym oleju kóry TEZ SPELNIA NORMY PRODUCENTA.
Zatem pytam zupelnie poważnie, nei zaczepnie - co nam daje ten podobno lepszy olej ?
Nie zauwazylem drastycznych zmian w jego zuzyciu czy kulturze pracy silnika.
-
Cytat:
Napisał
jacekviola
Zatem pytam zupelnie poważnie, nei zaczepnie - co nam daje ten podobno lepszy olej ?
Daje ci to samo co zmiana świec po 30 tyś.... czyli nic :-) ale zaraz znajdzie się ktoś kto powie że silnik sie spierdzieli i wymieni ci całą listę potencjalnych usterek ;-)
-
Mi po zmianie oleju na lepszy i tańszy zostaje więcej w kieszeni, nie zużywa tego oleju i auto mniej pali gazu. Wnioski po ponad 11000km po wymianie... a ze lepszy od selenii to pokazują badania z laboratorium...
-
Każdy robi jak chce nie wiem w czym jest problem, nikt nikomu nie sponsoruje wymian olejów, świec i itp. Na oleju można i 100kkm przejeździć, grunt żeby stan był utrzymywany.
-
A ja za radą jednego gościa który analizami oleju się zajmuje, leję najtańszy (lub jeden z najtańszych) olej spełniający normę (czyli castrola) a do tego dodaję archoila. A dzis dla swojego tipo mam robić remap ale jakieś z4 umarło na hamowni i czekam aż go uruchomią.
-
to jak już będziesz po zabiegu wrzuć na forum wykresik. Dłubiesz coś w silniku iosprzęcie czy tylko program??
-
Marx - robisz tylko program czy zmieniasz też turbo?
-
Marx daj znać jaki rezultat uzyskasz
-
-
Cytat:
Napisał
Qvadrat
W cinsofcie?
Tak, sam program mam termin na dziś ale czekam na telefon bo jakieś komplikacje.
-
Witam
Można wiedzieć jakiej listwy (wymiar) użyto do profilu nad szybami drzwi , ewentualnie kontakt do zakupu.
-
-
Poczułem się jak w robocie. Kupowałam od was takie zielone [emoji23]
Obstawiam owiewki
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...02f30b5133.jpg