To jest widok strony w wersji do druku
-
W tipo mi się jedynie niepodobna i to bardzo ze siedzenia bardzo słabo trzymają na zakrętach. Rozumiem ze myśląc fiat to nie myśli się o sportowej jeździe ale bez jaj. Siedzenia nawet na lekkich zakrętach są do bani ale cóż będę musiał zwieraczami trzymać się siedzenia .
-
Jak zjeździsz opony do 1,7-1,8mm i będziesz za szybko jeździł po mokrym jak ja, to uwierz, nawet będziesz zasysał tapicerkę fotela :-)
-
No cóż po 7 latach przyjaźni z Tipkiem przyszedł czas na zmianę auta
Toyota corolla kombi 184KM
W hybrydzie
Różnica jest kolosalna
Aczkolwiek Tipek zostaję w rodzinie bo to bezawaryjne i tanie w utrzymaniu auto .
😜👍
-
no 8 s. do setki ze startem na prądzie, robi róznicę
-
Cytat:
Napisał
marx30
no 8 s. do setki ze startem na prądzie, robi róznicę
Jak dla mnie nie ma się czym chwalić, że to z prądu wynik, który jest normalnie osiągalny dla spalinówek nie zepsutych akumulatorkami pod podłogą. 1.5 150KM od VW robi setkę w 9.1s (dla manuala podają 8,5s), przy większym samochodzie.
-
Jak już tak się przerzucamy to niemal 4 tonowy f150 velocity raptor robi 100 w ok 4s.
I co z tej wymiany ego wynika?
-
Ja tam nie rozumiem ludzi co przesiadają się na elektryki czy hybrydy. Siedzieć z jajkami na potężnym polu elektromagnetycznym - wcześniej czy później to się odbije na zdrowiu.
W sumie nasze Tipo to też hybryda - bierze olej i paliwo więc też hybryda.
Ja już mam 7,5 lat Tipka i mam swoje przemyślenia i powiem szczerze, że auto bardzo pozytywnie mnie zaskakuje. Ma swoje minusy ale ma też wiele plusów.
-
Komfort jazdy i spalanie bez porównania z Tipkiem
W hybrydzie oczywiście
Chociaż przyznam rację że Tipo pozytywnie zaskakuje bo jest mało awaryjne, części tanie i serwis.
Spalanie Plonsk -Wałbrzych-Plonsk wyszło 6,1 ( w rzeczywistości trzeba dodać około 0,4 l)
A pędziło 130 -140 po autostradzie .
Więc dlatego nie sprzedaje tego auta bo po prostu szkoda.
Ma 80 tys km przebiegu i jest bezwypadkowe .
Ważny aspekt to bezpieczeństwo przy wyprzedzaniu
Tipek potrzebuje pustego lewego pasa po horyzont.
Niestety....🙈
-
Cytat:
Napisał
Krzycholu
Komfort jazdy i spalanie bez porównania z Tipkiem
W hybrydzie oczywiście
Chociaż przyznam rację że Tipo pozytywnie zaskakuje bo jest mało awaryjne, części tanie i serwis.
Spalanie Plonsk -Wałbrzych-Plonsk wyszło 6,1 ( w rzeczywistości trzeba dodać około 0,4 l)
A pędziło 130 -140 po autostradzie .
Więc dlatego nie sprzedaje tego auta bo po prostu szkoda.
Ma 80 tys km przebiegu i jest bezwypadkowe .
Ważny aspekt to bezpieczeństwo przy wyprzedzaniu
Tipek potrzebuje pustego lewego pasa po horyzont.
Niestety....
Ostatnio nawet przymierzałem się do corolli - powili myśląc o zmianie i miałem wrażenie że siedzisko fotela jest znacznie krótsze niż w tipo - trochę mnie to zaskoczyło. Z tyłu miejsca też jakoś bez szału.
I w sumie zgłupiałem.
Co do wyprzedzania. Polecam Tipka z dieslem 1.6 :)
-
Czeskie testy pokazały, że jeżeli chodzi o elastyczność przy wyprzedzaniu, to lepiej minimalnie wychodzi tjet. Także nie trzeba wchodzić w rope, ale za to spalanie większe. Zawsze kurde coś z tym fiatem ;-P
-
Corolla kombi to taki nadmuchany hatchback.
To nie Octawia kombi , tam jest kawał bagażnika
Toyota też nie jest idealna , mało schowków, siedzisko krótkie ale wygodne
Największy plus to komfort jazdy ta cisza i dynamika oraz spalanie
Bezcenne
-
W ciszę nikt Ci nie uwierzy - hybrydy wyją jak zarzynane świnie itp. ;-). A tak na serio podzielam twoją uwagę (co mi nie przeszkadzało moja i żony wygłuszyć bo blachy ma cieńsze)i teraz jest pieknie. Ale składowe hałasu w obu tych autach są inne, tipek po prostu cały czas dudni (bo wyższe częstotliwości ma dość dobrze wycięte) i jest to bardziej męczące. Najgorsza rzecz jednak w nim to 6 biegowa skrzynia - w mieście jest to uciążliwe jak nie wiem. I do setki ma może nawet mniej niż ta moja toyota ale odczucia przyspieszania dużo gorsze właśnie za sprawą manuala. Tam sie nie trzeba zastanawiac czy trzeba redukować, kopniaczek dostępny zawsze i bez kangurzenia.
Tedybear: od jajek do kabla WN pod podłogą jest trochę odległości przedzielonej blachą.
Ale serio tipek był sprzedawany jako hybryda- widziałem w barcelonie w salonie - stał Tjet z fabrycznym LPG i ori napisem "hybrid".
Krówka: obecna generacja tego napędu to katalogowo 7,5 s. Owszem osiągalne dla wielu silników spalinowych ale nie przy takim średnim spalaniu tylko prawie 2 x większym, zwłaszcza w mieście. W silniku nie zepsutym dwumasą i turbo i skrzynią specjalnej troski.
U mnie tipek też ma nadal służbę ale tylko dlatego że jest LPG
-
Co do głośności to prawie nie słychać różnicy między benzyna a Hybryda
Jeździłem toyota Yaris cross tam
to dopiero jest głośno
-
2 załącznik(i)
-
A przy okazji wymiany łącznika stabilizatora (notabene autko ma dopiero pięć lat i niecałe 30000 km przejechane :-\) takie oto zastałem widoki gdy przyszło mi dźwignąć cały przód do góry... Jeśli tak wyglądają fabryczne miejsca w których producent przewiduje podstawiać lewarek np przy wymianie opon to zaczynam się zastanawiać czy to auto jest zrobione z plastiku z domieszką stali czy jak... Gdzie tu są jakieś wzmocnienia czy coś...? Dodam tylko że osobiście nigdy go do tej pory nie podnosiłem tak żeby cały przód był w górze tylko po kolei przy np wymianie kół...
Dodatkowo kiedyś przy montażu bagażnika dachowego narobiłem nieświadomie tyle wgniotek na dachu i słupkach (!!!) że szok! A jakoś przy tym nie skakałem po samochodzie... To auto jest tak miękkie że naprawdę trzeba uważać przy każdej robocie...
Pomijając już fakt że też niedawno przyszło mi wymieniać jedną z cewek bo sypała już błędami i nie raz już na 3 gary pracował...
Także trochę jestem zniesmaczony po 5 latach użytkowania tego pojazdu.... Ehhh, w końcu Fiat to Fiat [emoji2957]https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...0f5bb87f08.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/202...70d52ead80.jpg
Wysłane z mojego Infinix X6820 przy użyciu Tapatalka